Dostupni linkovi

Spomenik Gagarinu i ruski kosmonauti


Otkrivanje spomenika Juriju Gagarinu
Otkrivanje spomenika Juriju Gagarinu

Nakon što je na privatnom posjedu u Boki Kotorskoj otkriven spomenik kosmonautu Juriju Gagarinu, koji je prije 55 godina (12. aprila 1961.) prvi otputovao u kosmos, ruska zajednica u Crnoj Gori nastavila je promociju ruskog osvajanja svemira u Budvi.

Zamjenik komandanta korpusa kosmonauta, Aleksandar Mihailovič Samokutjajev, je gostovao u Drugoj osnovnoj školi u Budvi i razgovarao sa učenicima o svojih preko 330 dana provedenih u kosmosu.

Proglašen za heroja Ruske Federacije, Samokutjajev je osnovcima predstavljen kao "naš heroj".

"Čast mi je i zadovoljstvo da pozdravim i predstavim našeg heroja Ruske Federacije i zamjenika komandanta korpusa kosmonauta Aleksandra Mihajloviča Samokutjajeva", najavila je Zorica Stanković, direktorica Druge osnovne škole.

Gostovanje Samokutjajeva organizovao je Centar za ruski jezik i kulturu koji ima sjedište u Moskvi, a predstavništva u Budvi i Trebinju.

Ruski gost je mališane pozdravio sa "Zdrastvujte, zdrastvujte, zdrastvujte!", a pitanja koja su mu osnovci uputili bila su raznolika: od toga da li je sreo vanzemaljce, na kojim je sve planetama bio, pa do pitanja kada će putovati na Mjesec.

Organizatori promocije kosmonautskih dostignuća u Crnoj Gori kažu da to čine povodom Svjetskog dana avijacije i kosmonautike, ali se tek u jednoj rečenici pomenuo doprinos i drugih nacija dostignućima koja u istraživanju svemira čine baštinu ljudske civilizacije.

"Bili smo na 400 km od Zemlje, i na šatl stanici je bila jedna Ruskinja i tri Amerikanke", kazao je kosmonaut u odgovoru na jedno od pitanja djece.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link


Ove sedmice je povodom 12. aprila, Međunarodnog dana polijetanja prvog čovjeka u svemir, ruska zajednica organizovala i otkrivanje spomenika Juriju Gagarinu u jednom selu Boke Kotorske.

Riječ je o privatnoj inicijativi, na privatnom posjedu i uz osvještavanje sveštenika iz Bratstva pravoslavne omladine Crne Gore.

Portal Boka news je objavio da je spomenik izgradio slovenački biznismen iz Društva rusko-slovenačkog prijateljstva i predsjednik nevladine organizacije Vrhunci ruske civilizacije.

Ruski kosmonaut Aleksandar Mihailovič u budvanskoj školi
Ruski kosmonaut Aleksandar Mihailovič u budvanskoj školi

Elena Medvedeva iz Centra za ruski jezik i kulturu je oduševljena idejom.

"Sve je to osmislio Just Rugel, Slovenac čija je žena Ruskinja. Žive u Radovićima i tamo su napravili spomenik visok tri metra! Radio ga je ruski umjetnik, te su ga platili da se dopremi iz Rusije do Grblja", priča Medvedeva.

Nakon Budve, Rusi nastavljaju promociju kosmonauta Aleksandra Mihajloviča Samokutjajeva u Trebinju, gdje se njegovo predavanje reklamira fotografijama sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije, koji ga je odlikovao Ordenom zasluga za otadžbinu.

XS
SM
MD
LG