Dostupni linkovi

Rusija otvoreno protiv NATO integracija Crne Gore


Zastave NATO i Crne Gore
Zastave NATO i Crne Gore

Ruska ambasada u Podgorici pozvala je zvaničnu Crnu Goru da se još jednom odmjere prednosti i mane, kako je rečeno, ishitrenog pristupanja Crne Gore NATO alijansi, te je pri tom izražena ozbiljna zabrinutost Moskve zbog ubrzane integracije Crne Gore u Alijansu. Pored toga, najavljeno je da će državna Duma Ruske Federacije u petak usvojiti izjavu kojom će se usprotiviti ulasku Crne Gore u NATO. U Podgorici se očekuje da ovaj stav Rusije neće omesti druge zemlje da upute pozivnicu Crnoj Gori za članstvo u NATO.

U Moskvi su ozbiljno zabrinuti zbog kursa Crne Gore prema ubrzanoj integraciji u NATO.

„Stupanje Crne Gore u ovaj vojno-politički savez može ne samo nanijeti ozbiljnu dugoročnu štetu, tradicionalno prijateljskim rusko-crnogorskim odnosima, već i dovesti u pitanje kompletan rad na formiranju opšteevropske arhitekture bezbjednosti“, rekao je na pres konferenciji u Podgorici zamjenik ambasadora Rusije Crnoj Gori Vladimir Gurko.

On je kazao da Rusija poziva da se još jednom odmjere sve „prednosti i mane ishtrenog pristupanja CG Alijansi“.

MVP Crne Gore

Povodom današnjih navoda zamjenika ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladimira Gurka, crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija saopštilo je u četvrtak uveče da su članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u strateški spoljnopolitički prioriteti Crne Gore još od obnove nezavisnosti.

Naglašavajući da je opredjeljenje za članstvom u NATO-u utemeljeno na Ustavu, da je u Crnoj Gori po tom pitanju vođen sveobuhvatni javni dijalog, te da istraživanja ukazuju na stalan i neupitan rast podrške za članstvo u NATO, iz Ministarstva podsjećaju da su stavove po ovom pitanju uvijek jasno, otvoreno i nedvosmisleno saopštavali svim partnerima, uključujući i Rusiju, ističući suvereno pravo svake države da kreira svoj spoljnopolitički kurs.

Naša integracija u NATO je u najboljem interesu građana i nije usmjerena protiv bilo koga, pa u duhu viševjekovne tradicije i prijateljstva, Crna Gora želi da razvija i unaprjeđuje bilateralne odnose sa Rusijom, zaključuje se u saopštenju.

„Proširenje Sjevernoatlantske alijanse je, u stvari, vezano za traženje spoljašnjeg neprijatelja te je usjmereno na rekonstruisanje 'gvozdene zavjese' u Evropi, što je u suprotnosti sa samom idejom formiranja nove arhitekture bezbjednosti, koja bi omogućila stvaranje nedjeljive bezbjednosti za sve“, rekao je zamjenik ruskog ambasadora u Podgorici.

Inače, na pres konferenciji novinarima nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja, a drugi kuriozitet je bio, što ruska ambasada nije pozvala sve medije na pres konferenciju, već je izvršila selekciju. Tako su novinari dijela crnogorskih medija, ostali pred kapijom ambasade. Na listi pozvanih nije bilo novinara radija „Slobodna Evropa“.

Istovremeno crnogorski mediji su objavili da će ruska državna Duma u petak usvojiti izjavu kojom će se usprotiviti ulasku Crne Gore u NATO.

Izjava, koja će biti upućena poslanicima Skupštine Crne Gore, parlamentima država članica NATO i poslanicima Parlamentarne skupštine OEBS-a, sadržaće ocjene –„da uvlačenje novih država u vojne alijanse, predstavlja politički instrument iz vremena ’hladnog rata’ i da ulazak Crne Gore u NATO protivurečji volji većini naroda te države“.

Komentarišući aktivnosti zvanične Rusije, presjednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera je saopštio da to ne predstavlja nikakvo iznenađenje. On vjeruje da ruski stav neće uticati na put Crne Gore u NATO niti će uticati na zemlje članice NATO da pošalju pozivnicu Crnoj Gori:

„Mi smo nešto tako očekivali i govorili smo već duži vremenski period da možemo očekivati. I ovo što će se sjutra desiti kada ruska Duma izglasa jedan takav stav, to će na kraju krajeva biti nešto što je potvrda svoh ovih razmišljanja i stavova koje smo iznosili u prethodnom periodu. Tako da to nije iznenađenje, a opet njihovo je pravod a tako razmišljaju ali moraju opet znati da nikako i ni na koji način, niti oni niti bilo ko drugi može uticati na naš put ka ulasku u NATO. Niti će omesti, nadam se druge zemlje, da daju svoj glas i da nas pozovu 1. decembra u članstvo“, kaže Kentera.

Podsjetimo, početkom septembra nakon razgovora sa premijerom Milom Đukanovićem, novi ruski ambasador u Crnoj Gori Sergej Gricaj je prema saopštenju iz Vlade Crne Gore kazao, da rukovodstvo Rusije nikada nije dovodilo u pitanje pravo Crne Gore, kao nezavisne države, za ostvarivanje spoljnopolitičkih prioriteta, uključujući evropske i evroatlantske aspiracije.

"Izbor Crne Gore je suveren izbor koji će Rusija poštovati", rekao je tada ambasador Gricaj, a prenijela Vlada u saopštenju.

Već na sastanku 13. novembra sa Đukanovićem, ambasador Gricaj je prenio "poznatu zabrinutost Moskve zbog kursa Crne Gore prema skorom stupanju u NATO, što može ozbiljno uticati na pogoršanje rusko-crnogorskih odnosa", navedeno je u saopštenju Vlade Crne Gore nakon sastanka.

XS
SM
MD
LG