Dostupni linkovi

Rusija ustala na levu nogu


Končita Vurst
Končita Vurst
Autorka Dejzi Sindelar, priredio Slobodan Kostić

Bila je to prva pobeda Austrije nakon 49 godina ali, dok su se prvi zraci zore svetlucali u stanovima građana Evrope, Rusija nije baš bila raspoložena za slavljeničke čestitke.

„Pre pedeset godina sovjetska vojska je zauzela Austriju... Trebalo je da ostanemo tamo“, prosiktao je lider Liberalno-demokratske partije Rusije Vladimir Žironovski. „To je kraj Evrope, sve je poremećeno“.

Rusija, koja se prvi put takmičila na pesmi Evrovizije 1994. godine, bila je dugo vremena jedan od najposvećenijih učesnika, grleći svoj kičerajski pop kao nešto bez čega se nikako nije moglo.

Ali s obzirom da su ove godine njeni odnosi sa Zapadnom Evropom potonuli na dno zbog aneksije Krima i separatističkog referenduma u istočnoj Ukrajini, Evrovizija je odjednom postala trn u ruskom oku.

Jedan od razloga je što su ruske predstavnice, pomalo sentimentalne, sestre Tolmačove, završile tek na sedmom mestu, uprkos njihovim entuzijastičnim pozivima „da svet pokaže više ljubavi“.

Drugi, što su mogli samo da gledaju leđa svom glavnom rivalu, Mariji Jaremčuk iz Ukrajine koja je bila na šestoj poziciji.

Dalje, publika je više puta izviždala Rusiju tokom takmičenja u znak protesta kako zbog Ukrajine, tako i zbog drastičnog stava Kremlja prema gej populaciji.

Ali pravi hladan tuš sručio se kada je za pobednika proglašena devojka sa bradom – dvadeset petogodišnji transvestit Tomas Nojvirt, daleko poznatija pod umetničkim imenom Končita Vurst.

Odevena u pripijenu haljinu i našminkana, bradata Končita osvojila je ubedljivih 290 poena sa veličanstvenim izvođenjem balade "Rise Like a Phoenix".

Ushićena Končita, čije je učešće pratilo zgražavanje, pa i pretnje bojkotom Rusije, Jermenije i Belorusije, rekla je da njena pobeda potvrda da “društvo želi da se okrene budućnosti”.

Rusija, koja je poslednjih godina usvojila niz restriktivnih zakona protiv gej populacije smatra da je to bilo nephodno da se uradi zbog budućnosti.

Istovremeno je ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin proveo deo vikenda preteći na svom Twitter nalogu Rumuniji da će sledećeg puta doputovati bombarderom, nakon što je njegovom avionu onemogućen ulazak u vazdušni prostor.

Ruski ministar kulture Vladimir Medinski, koga mnogi doživljavaju kao glavnog eksponenta Kremlja za buđenje patriotskih osećanja u akademskim krugovima, priznao je da je bio šokiran činjenicom da njegova deca gledaju prenos Evrovizije iz Kopenhagena.

“Kako da im sve to objasnim na ‘politički korektan’ i ‘tolerantan način’”, napisao je na Twitteru, očigledno se sprdajući na račun ovih termina.

Učinak svega toga bio je toliko upečatljiv, da je ruska televizija nastavila da lamentira nad onim što je videla publika dugo nakon što je okončana sama muzička manifestacija.
Ni ruski blogeri nisu propustili priliku da se oglase.

“Osećam se stvarno loše zbog naših bliznakinja”, napisala je blogerka Ulijana GrininaBilo je to zaista izuzetna pesma i izvođenje, predivan glas…, ali to nije to nije bilo dovoljno za pobedu”.

“Jasno je da imam svoj osobeni pogled na muziku”, objašnjava Ivan Čistjakov. “Očekivao sam nešto lepo, talente koji će pokazati šta umeju, ali ovo je tolerancija koju je Evropa izabrala”.

“Evropo, odlično odrađen posao”, primećuje blogerka Elinora. “Pokazali ste koliki ste avanturisti, ali vas to neće spasiti od crvenog dugmeta za uzbunu”.

Tome se pridružio i proruski Twitter korisnik “Foto iz Sevastopolja”, objavljujući fotomontažu kandidatkinje za ukrajinske predsedničke izbore Julije Timišenko sa Končitinom tamnom bradom i porukom – “Ukrajina je Evropa”.

Jedino je, na kraju, ruski organizator Evrovizije, pop-zvezda Filip Kjerkorov ponudio uravnoteženiji pogled na austrijskog pobednika.

Govoreći na ruskoj televiziji, on je primetio da bi Končitina pobeda mogla biti i “neka vrsta protesta zbog onoga što radi Rusija” dodajući pomirljivo, “da možda ne treba imati tako isključiv stav prema ljudima drugačijih seksualnih opredeljenja”.
XS
SM
MD
LG