Dostupni linkovi

Ruski plan za Siriju sa nejasnom Asadovom ulogom


Grupa provladinih boraca u selu Sheikh Ahmad u blizini vojne baze Kweyris, istočno od Aleppa
Grupa provladinih boraca u selu Sheikh Ahmad u blizini vojne baze Kweyris, istočno od Aleppa

Rusija u dokumentu koji trenutno kruži u UN predlaže sprovođenje ustavnih reformi u Siriji u narednih 18 meseci, posle čega bi usledili predsednički izbori, prenose svetski mediji.

U dokumentu se ne pominje da Bašar al Asad treba da se povuče sa vlasti, što je glavni zahtev zapadnih i zalivskih zemalja koje učestvuju u mirovnim pregovorima. Samo se navodi da “predsednik Sirije neće predsedavati ustavnom komisijom” već da će reformski proces predvoditi “kandidat oko koga se dogovore sve strane”.

Ruski predlog u osam tačaka, navodno, ne odbacuje mogućnost da Asad učestvuje na izborima, čemu se oštro protive njegovi neprijatelji.

"Predsednik kojeg izabere narod biće komandant oružanih snaga, imaće kontrolu nad specijalnim službama i spoljnom politikom", navodi se u dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

Takođe je pozvan specijalni izaslanik UN Stefan de Mistura da pokrene politički proces između sirijskih vlasti i "ujedinjene delegacije opozicionih grupa" na osnovu sporazuma iz juna 2012. godine između velikih sila u Ženevi.

U tom dokumentu poziva se na formiranje prelazne vlasti u Siriji.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da je prioritet uoči sastanka da se utvrdi koje su sirijske opozicione grupe partneri u procesu, a koje su "terorističke" i neprihvatljive.

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izrazio je nadu u utorak da će na predstojećoj konferenciji biti postignut dogovor koje grupe treba staviti na listu “terorista”, a koje bi trebalo isključiti iz bilo kog mirovnog sporazuma u Siriji.

U ruskom dokumentu se navodi da treba unapred da se postigne dogovor koje grupacije mogu da se uključe u delegaciju opozicije. Predstavnici opozicije na mirovnim pregovorima moraju da pokažu “spremnost da dele zajedničke ciljeve u sprečavanju dolaska terorista na vlast u Siriji i osiguraju suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Sirije kao i sekularni i demokratski karakter države”, navodi se u predlogu Moskve.

Jedan zapadni diplomata je kazao za Rojters da Kremlj želi da se na listu terorista stave sve pobunjeničke grupe, osim one koje se bore protiv “Islamske države”, odnosno nisu u sukobu sa sirijskim režimom.

Zamenik ruskog ambasadora u UN Vladimir Šafronkov izrazio je žaljenje što je sadržina ovog dokumenta procurela do medija, ističući “ovo je naše viđenje, ovo je naš predlog. Naravno, otvoreni smo za predloge drugih. Ovo je samo doprinos Rusije kako da pokrenemo politički proces i podstaknemo vlast i opoziciju da zajednički rade.”

Zapadne diplomate koje su imale uvid u ruski plan kažu da će biti veoma teško pridobiti one zemlje koje traže odlazak Asada.

“Ovaj dokument ne odgovara mnogima”, kazao je jedan zapadni diplomata za Rojters, dodajući da oni koji se protive pristupu Rusije nastoje da osiguraju da ovaj predlog ne bude osnova za razgovore.

Ključni razgovori o budućnosti Sirije biće održani u Beču u subotu, 14. novembra, uz učešće sirijskih opozicionih grupa.

De Mitsura je kazao novinarima da se nada da na konferenciji neće biti izgubljen “zamajac” zapostizanje mira za dobrobit sirijskog naroda.

Tokom prve runde mirovnih pregovora 30. oktobra, SAD, Rusija, Iran i ostali učesnici saglasili su se da se pokrene novi mirovni proces, ali su pažljivo izbegli da pomenu pitanje – oko kojeg se spore velike sile - kada bi Asad mogao da ode sa vlasti, što je u srži konflikta u kome je za više od četiri godine poginulo oko 250 hiljada ljudi.

XS
SM
MD
LG