Dostupni linkovi

Ruski zakon - pet godina zatvora za učešće na protestu


Vladimir Ionov
Vladimir Ionov

Autor: Tom Blamforth, prevela Biljana Jovićević

Prema oštrim ruskim zakonima dizajniranim za demonstrante protiv Kremlja, oni koje policija četri puta uhavati na neodobrenim protestima u roku od šest mjeseci završiće u zatvoru. I prva osoba koja je suočena sa takvom kaznom je jedan 75-godišnji ruski penzioner.

Vladimir Ionov postao je nešto kao ikona anti Kremlj protesta u Moskvi. No to bi ga uskoro moglo košatati pet godina zatvora.

Ovaj 75-godišnji penizioner i aktivista prva je osoba koja bi mogla postati žrtva novih zakonskih rješenja koja previđaju zatvorske kazne za one koji redovno učestvuju na neodobrenim demontracijama u Rusiji.

Do sada su one koje policija uhvati na protestima za koje nije izdata dozvola nadležnih obično nakratko zadržala policija, podnese se prekršajna prijava protiv njih, dobiju novčanu kaznu i potom budu pušteni. Ali, prema zakonima koji su sa snagu stupili ljetos, kao još jedan od primjera na koji način Kremlj pooštrava zakone čija su meta demonstranti protiv Vladimira Putina, oni koji budu uhapšeni za isto djelo četri puta za šest mjeseci sada će biti krivično gonjeni.

I Vladimir Ionov, član opozicionog pokreta Solidranost, već je od septembra hapšen četri puta. On, međutim, kaže da nije uznemiren mogućnošću kazne u visini od 1 milion rublji (oko 15.000 dolara ) ili pet godina zatvora.

Ja nijesam ratnik”, kaže Ionov, koji pati od visokog pritiska i srčani je bolesnik, te dodaje ”Ja sam običan nepretenciozni čovjek na ulici.

"Ali ovo je moja zemlja. Neko mora govoriti naglas kada je “car go". Ja se pitam zaista koliko ovo još može ovako”, kaže Ionov.

Ionov je dva puta uhapšen u septembru, zbog nošenja transparenata protiv Putina na demonstracijama.

Ovoe godine je 10. januara bio jedan od dvojice penzionera koje su uhapsili zbog držanja parole “Je Suis Charlie” (Ja sam Charlie) u blizini zidina Kremlja. Onda je 15.januara Vladimir Ionov bio među 15 demonstranta koje je policija uhapsila zabog neodobrenog okupljanja u znak podrške opozicionom lideru Alekseju Navalnom.

Obaviješten je nakon toga da je suočen za optužbom za krivično djelo kršenja zakona o protestima jer je četri puta hapšen u proteklih šest mjeseci.

Ionov, koji je već kažnjen sa 170.000 rublji zbog januarskih protesta, kaže da nema iluzija da će ga pozne godine zaštiti od zatvorske kazne. Navodi primjer kako je u opzicionom časopisu Novaja Gazeta čitao o 85-godišnjaku koji je osuđen, iako je bio toliko bolestan da je ležao.​

„Donijeli su ga na sud u tako ležećem položaju da bi ga osudili. Nijesam iznenađen ničim što se dešava u ovoj zemlji“, dodaje.

Ionov koji je za sada na slobodi, ali mu nije dozvoljeno da napušta Moskvu, kaže da nema namjeru da odustane od svojih protesnih aktivnosti.​

„Nijesam zabrinut ni zbog zatvorske, niti zbog novčane kazne, da budem iskren. Zabrinut sam za moju državu, moju djecu i moje prijatelje“, kaže on.

„Živio sam dugo, mnogo godina. Nemam gdje da bježim. A nijesam zadovoljan što sve u ovoj zemlji ide ovako kako ide“, kaže 75-godišnji Vladimir Ionov, dok čeka proces pred ruskim pravosuđem.

XS
SM
MD
LG