Dostupni linkovi

Crna Gora: Sa pozivnicom i bez nje, članstvo u NATO ostaje cilj


Ukoliko Crna Gora do kraja godine dobije pozivnicu za članstvo u NATO to će biti veliko priznanje, podsticaj i politički i ekonomski i ono što je najvažnije - time će otvoriti vrata za ulazak u kolektivni sistem bezbjednosti.

Ukoliko pozivnica, međutim, izostane, NATO će ostati dugoročni cilj Crne Gore bez obzira na glasove protiv unutar i van nje, poruka je sa sastanka koji su u Podgorici u organizaciji Atlantskog savjeta Crne Gore održali predstavnici Vlade, Skupštine Crne Gore, lideri političkih partija i ambasadori zemalja članica NATO.

NATO je najbolji okvir za Crnu Goru da nastavi reforme i stvara društvo u kojem će svi građani i politički lideri, i oni koji sada podržavaju članstvo Crne Gore u Alijansi ali i oni koji se tome trenutno protive uočiti i uvažiti sve prednosti koje taj savez donosi državi kao što je Crna Gora.

Prema riječima predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića NATO donosi ključnu vrijednost za Crnu Goru ali i region a to je mir

„Najbolji način da očuvate mir je da teške odluke donesete sada da bi sačuvali mir u budućnosti. Odlaganje tih odluka koje garantuju mir, a NATO jeste odluka koja garantuje mir Crnoj Gori, možemo nesvjesno, i u najboljoj namjeri, oni koji to sada ne vide tako, ugoržavati mir u budućnosti.“

Šta ako Crna Gora dobije pozivnicu za članstvo u NATO a šta ako ona izostane, pitanje je na koje su najjasniji odgovor dao potpredsjednik Vlade Duško Marković:

„Šta možemo očekivati ako Crna Gora dobije pozivnicu za članstvo u NATO 2015. godine? Jasno je – članstvo u NATO. Koja je opredijeljenost i budućnost Crne Gore ako ne dobije poziv u NATO? Opet , po meni isto – članstvo u NATO. Zato što ovo nije put Crne Gore ka članstvu, već put kojim Crna Gora osvaja vrijednosti da bi se u državi bolje živjelo.“

Ključne vrijednosti kojima Crna Gora treba da teži na njenom putu ka članstvu u NATO upravo su vrijednosti na kojima insistira i NATO ali i glavni igrač u tom savezu –SAD. Iako nije direktno odgovorila na pitanja šta ako Crna Gora dobije poziv, a šta ako on izostane, ambasadorka SAD Margaret Ujehara istakla je da se do vrijednosti o kojima je govorila u slučaju Crne Gore dolazi daljim reformama u oblasti vladavine prava koja će dovesti do ekonomskog razvoja, novih investitora i više posla za crnogorske građane.

Slična poruka čula se i od ambasadorke Njemačke Gudrun Štajnaker:

„To je zaista vladavina prava, to je zaista demokratija. Mislim da ćemo biti vrlo oprezni i nećemo dozvoliti da se igra standardima. Moja vlada i vlade kolega ovdje za stolom podržavaćemo to koliko možemo. Nadam se da će biti iskreni napredak u slijedećim mjesecima i da na osnovu toga većina crnogoraca će podržavati ovo članstvo.“

Jedina partija koja je na sastanku sa ambasadorima predstavljala građane koji su protiv članstva u NATO bila je SNP čiji je lider Srđan Milić istakao da ako vlast zaista želi da Crna Gora postane članica NATO mora biti svjesna da ta organizacija traži promjenu sistema vrijednosti koji trenutno vlada u Crnoj Gori.

„Da li smo mi kao država spremni da izvršimo ovaj zadatak koji postavljamo pred sebe, ne punopravno članstvo u EU ,ne punopravno članstvo u NATO nego izgradnju države sa svim elementima onoga što treba da bude demokratija na ovom prostoru. Da li neko zaista očekuje da smo izgradili institucije u Crnoj Gori i da ćemo samim činom članstva u NATO to ostvariti? To je greška.“

Aktuelna bezbjednosna situacija u Evropi ima veliki uticaj na prioritete i stavove NATO članica i politiku proširenja, a pristupanje Crne Gore put je osvajanja vrijednosti, kako bi se bolje živjelo, poručeno je sa skupa „Crna Gora u susret odluci o članstvu u NATO“.

Iako su spoljni faktori kao što je kriza u Ukrajini nešto što može dovesti do kolebanja pojedinih članica Alijanse u vezi sa daljima širenjem NATO, članstvo Crne Gore u taj savez isključivo zavisi od nje same i reformskih dostignuća, poruka je učesnika skupa.

XS
SM
MD
LG