Dostupni linkovi

SAD apeluju na Rusiju, Steinmeir upozorava da se priprema novo nasilje


Proruski separatista prolazi pored zgrade u Donjecku
Proruski separatista prolazi pored zgrade u Donjecku

SAD su pozvale Rusiju da prestane „da doliva ulje na vatru“ na istoku Ukrajine sa dovlačenjem novog oružja i drugih oblika pomoći proruskim separtistima.

Istovremeno su na summitu APEC-a u Pekingu,kako javljaju agnecije, američki i ruski predsjednik Brack Obama i Vladimir Putin nekoliko puta hladano razmijenili koju riječ, ali ostaje nejasno da li su razgovarali o Ukrajini.

Jen Psaki, portparol State Departmenta, poručila je da Vašington osuđuje pojačanu militarizaciju istoka Ukrajine.

„Mi osuđujemo pojačanu rusku militarizaciju regiona Donbas kroz dovlačenje tenkova i druge teške opreme za separatiste. Posmatračka misija OEBS-a izvjestila je o pokretu velikih vojnih konvoja iz Rusije koji snabdijavaju teškim naoružanjem i tenkovima prvu liniju konflikta posljednjih dana, te o intenziviranju granatiranja oko aerodroma Donjeck u Debaltcevi, gdje separatisti pokušavaju da osvoje nove teritorije koje se nalaze izvan linija dogovorenih u Minsku“ ,navela je Psaki.

Ponovila je u ponedjeljak više puta iznesene ocjene zvaničnika Zapada da Rusija i separatisti „očigleno krše" dogovor o prekidu vatre postignut u Minsku 5. septembra, čime je trebalo da bude okončano krvoproliće koje je od aprila ove godine odnijelo najmanje 4.000 života na istoku Ukrajine.

Moskva mora učiniti više, kaže glasnogovornica State Departmenta.

„Ako je Rusija iskreno posvećena mirovnom dogovoru iz Minska i miru u Ukrajini, onda će prekinuti sa dolivanjem vatre sa novim oružjem i podrškom separistima i povući sav ruski vojni personal i opremu iz Ukrajine, te će pozvati separatiste da prekinu sa kršenjem vatre, puste taoce i i zatvore međunarodnu granicu između Rusije i Ukrajine.Bijela kuća je još 3.novembra, jasno rekla da ukoliko Rusija nastavi sa ignorisanjem svojih obaveza koje je preuzela u Minsku, a sa druge strane nastavi sa destablizacijom i opasnim akcijama, cijena koju će Rusija platiti za to rasti će.“

SAD i EU uveli su ekonomske sancije Rusiji, još u martu kada je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim i te su sankcije u više navrata postrožene nakon dalje ekslacije sukoba u regionima Donjeck i Luganjsk, te dokazima o direktnom ruskom učešću u sukobima.

Hladni susret Obame i Putina u Pekingu

U međuvremenu su se na summitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Pekingu susreli i u nekoliko navrata razmijenili komunikaciju ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Barack Obama.

Kako prenose agencije ti kratki susreti izgledali su vrlo hladni i nije jasno da li su dva lidera razgovarali o konfliktu u Ukrajini tom prilikom.

Kako se navodi, u jednom je trenutku Obama jedva odgovorio kada ga je Putin potapšao po ramenu.

Njih dvojica su kasnije viđeni kako međusobno komunciraju dok su ulazili na zajedničko slikanje svih učesnika summita.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, u utorak je, 11. novembra, rekao da su Putin i Obama „kratko razgovarali nekoliko puta danas“.

Dvodnevni summit lidera APEC-a, na kojem su obojica predsjednika učesnici stiže u vijeme nagle esklacije konflikta, nakon dva mjeseca kakvog takvog poštovanja prekida vatre na istoku Ukrajine.

EU u ponedjeljak o Ukrajini i sakcijama

Nakon što je za vikend monitoring misija OEBS-a saopštila da su vidjeli dopremanje teškog naoružanja na istok Ukrajine, te pojačano granatiranje u regionu Donjecka, sa subote na nedjelju i čenici EU pozvali su na uzdržanost od novog rasplamsavanja nasilja.

Nova šefica EU diplomatije, Federica Mogherini, u Berlinu se danas susrela sa ministrom vanjskih poslova Njemačke, Frank Walter Stenmeirom, nakon čega su i oni ponovili da ih zabrinjava nova eskalacija na istoku Ukrajine.

Mogherini kaže da će na ministarskom sastanku sljedećeg ponedjeljka, 17. novembra u Briselu, razgovorati o eventualnom novom setu sankcija za Rusiju.

Biće razgovora o tome ne samo da li da pojačamo sankcije, već prije svega kako da pomognemo Ukrajini u ovim teškim vremenima, teškim zbog pitanja sigurnosti na njihovoj teritoriji, zbog konflikta u njihovoj zemlji, zbog ekonomske situacije i problema sa snadbijevanjem energijom jer čak i pored toga što je dogovor postignut još mnogo toga treba uraditi."

Njemački ministar Steinmeir kaže da svjedočimo naglom pogoršanju situcije ponovo.

„Ja se nadam da se nećemo vratiti u situaciju koju smo imali prije dva ili tri mjeseca sa nasilnim konfrontacijama i ubijanjem na dnevnoj bazi. Ali je takođe istina da pokreti koje vidimo oko ukrajinsko-ruske granice ukazuju da se sve strane jasno pripremaju za nove nasilne konfrontacije.To se mora izbjeći", apelovao je njemački šef diplomatije Frank Walter Steinmeir.

XS
SM
MD
LG