Dostupni linkovi

SAD dostavile oružje Kurdima, nastavljene borbe oko Kobanea


Nastavljaju se borbe kod Kobanea
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00

Nastavljaju se borbe kod Kobanea

Komanda američke vojske objavila je kako su oružjem uspjeli opskrbiti kurdske snage koje se oko Kobanea bore protiv militanata Islamske države. Teretnim avionima Amerikanci su dostavili oružje, municiju i medicinske potrepštine, što je prvi takav slučaj od početka opsade ovog grada na tursko-sirijskoj granici.

Američke su snage tokom vikenda izvele desetak zračnih udara na položaje militanata koji drže u opsadi Kobane. Tom je prilikom, prema saopštenju glavne komande, pogođeno najmanje 20 borbenih položaja.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, koja djeluje u Londonu, saopštila je da su nastavljeni žestoki sukobi u Kobaneu, te da su kurdski borci uspjeli zaustaviti napredovanje militanata Islamske države, precizirajući kako su džihadisti pretrpjeli teške gubitke.

Citirajući bolničke izvore Opservatorija navodi da je tokom posljednja četiri dana poginulo 70 militanata Islamske države. Petnaest ih je poginulo u zračnim udarima, a ostali u borbama s kurdskim borcima.

Američka vojska vidi "ohrabrujuće" znakove u borbi za Kobane, ali upozorava da grad i dalje može pasti. Zato je američki predsjednik Barak Obama pozvao svog turskog kolegu Redžepa Erdogana da „pojačaju saradnju“ protiv Islamske države u Siriji.

Iako je u telefonskom razgovoru obećao pomoć, Erdogan je, u odvojenim komentarima za Tursku novinsku agenciju Anadolija, odbacio mogućnost snabdjevanja oružjem kurdskih boraca.

On je kazao kako je dominantno kurdska partija, Demokratska unija, "teroristička organizacija", baš kao i pobunjeničke grupe Kurda u Turskoj koje su povezane s Kurdistanskom radničkom partijom.

U međuvremenu, iračka vojska saopštila je da su 19. oktobra u snažnim protivnapadima povratili dio teritorija koje su ranije osvojili militanti. Iračka televizija, koja je pod utjecajem Vlade, objavila je da su iračke snage osigurale ključnu saobraćajnicu izmedju Tikrita i Baidžija, te da je ubijeno hiljade terorista.

XS
SM
MD
LG