Dostupni linkovi

SAD: Povećan broj tražitelja azila iz Rusije


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Piše: Carl Schreck (Prevela: Ena Stevanović)

Broj državljana Rusije koji su zatražili azil u Sjedinjenim Američkim Državama je u 2015. godini najviši za protekle dvije decenije. Pravnici za ovaj val imigracije okrivljuju Kremljnovu strogu politiku, korupciju, diskriminaciju i nasilje nad seksualnim manjinama.

Ruski državljani su podnijeli 1.454 zahtjeva za azil u fiskalnoj 2015. godini koja završava 30. septembra, što je za 50 posto više nego protekle godine i dvostuko više nego 2012. kada se Vladimir Putin vratio u Kremljin nakon četverogodišnjeg mandata premijera, podaci su Ministarstva sigurnosti SAD.

Ovo je treća uzastopna godina u kojoj se povećao broj zahtjeva za azil ruskih državljana u SAD-u, i to otkako je Putin osvojio još jedan predsjednički mandat. Jedan zahtjev za azil može uključivati više osoba kao što su, naprimjer, supružnik i djeca podnositelja zahtjeva.

Međutim, podaci koje je RSE dobio zahvaljujući Zakonu o slobodi informiranja ne objašnjavaju motivaciju podnositelja zahtjeva.

Američki pravnici tvrde da je ovaj stalni rast vjerojatno potaknut egzodusom LGBT zajednice nakon što je Putin 2013. godine potpisao kontroverzni Zakon o zabrani širenja "propagande netradicionalnih seksualnih odnosa" među maloljetnicima.

Zapadne vlade su osudile ovaj zakon i nazvale ga diskriminirajućim, a organizacije za zaštitu ljudskih prava tvrde da je Zakon omogućio da se ne kažnjavaju svi oni koji čine nasilje nad homoseksualcima. Putin tvrdi da ovaj zakon ne negira prava LGBT zajednice već da je njegov jedini cilj zaštititi djecu.

Politika i korupcija

Odvjetnici koji rade s ruskim tražiteljima azila kažu da ovaj oštar porast broja zahtjeva za azil može biti vezan i uz činjenicu da sve veći broj Rusa tvrdi da su žrtve političkog progona, prijetnji ili zlostavljanja od strane korumpiranih dužnosnika.

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Odvjetnica iz New Yorka, Alena Shautsova, za RSE rekla je da je ove godine zaprimila veći broj zahtjeva za azil od strane ruskih državljana zbog njihovog neslaganja s Putinovom politikom i aktivnostima, uključujući i aneksiju Krima prošle godine.

"Oni dolaze do mene i kažu mi: Ne možemo više tamo živjeti, ima li načina na imigriramo", kaže Shautsova i dodaje da su njeni klijenti kako pripadnici LGBT zajednice tako i pojedinci koji su prognani zbog svojih političkih uvjerenja.

Nakon što se vratio na mjesto predsjednika, Putin je donio nekoliko političkih odluka koje su dodatno učvrstile kontrolu Kremlja nad Rusijom. Pooštrio je pravila kako bi državni mediji još više odražavali stavove Kremlja i obrušio se na nevladine organizacije koje kritiziraju njegovu politiku.

Protiv oporbenih aktvista, uključujući i istaknutog borca protiv korupcije Alekseja Navalnog se vode sudski procesi koji su, uglavnom, politički motivirani.

Shautsova kaže da trenutno radi s klijentom koji tvrdi da je bio podvrgnut stalnom zlostavljanju nakon što je ranije ove godine prisustvovao prosvjedima u znak sjećanja na Borisa Njemcova, istaknutog oporbenog političara koji je u februaru ubijen u blizini Kremlja.

Ismail Shahtakhtinski, odvjetnik iz Virginije koji radi sa tražiteljima azila prvenstveno iz Rusije i Azerbejdžana, kaže da ga je u proteklih godinu dana kontaktirao veliki broj Rusa koji tvrde da su ih državni službenici prisiljavali da plate mito, da objavljuju lažne ispovijesti ili krivotvore svjedočenja.

"Mnogo puta vlada pokušava podići optužnicu protiv nekoga, a da bi to učinila mora prikupiti svjedoke. Pri tome koristi mnogo lažnih svjedoka i svjedočenja na sudu. Takvih slučajeva je sve više", kaže Shahtakhtinski.

Glavni strah

"Imigracijska jednakost", najveća organizacija u SAD-u koja pomaže pripadnicima LGBT zajednice u imigracijskim pitanjima, tvrdi da je broj Rusa koji su podnijeli zahtjev za azil ove godine otprilike isti kao i prošle godine.

Ova organizacija sa sjedištem u New Yorku se ove godine osobno upoznala sa 44 ruska državljanina kako bi se utvrdilo ima li osnova da oni podnesu zahtjev za azil. Prošle godine se ovoj organizaciji obratilo ukupno 47 Rusa, kaže njen direktor Aaron Morris.

Skup LGBT osoba, Rusija, 2015.
Skup LGBT osoba, Rusija, 2015.

"Vjerojatno će doći do malog porasta s obzirom da su nam ostala još dva mjeseca u 2015. godini, ali ne očekujem mnogo veće brojke. Trenutno zastupamo 52 ruska državljanina u zahtjevima za azil koji se tiču prava LGBT zajednice, što je nešto više nego prošle godine. Zbog velikih zastoja u sistemu ne mogu reći da li to predstavlja povećanje", navodi Morris.

Morris kaže da je među pojedincima koji su se obratili organizaciji "Imigracijska jednakost" sve više LGBT parova iz Rusije koji su se vjenčali u SAD-u te stoga žele podnijeli zahtjev za azil.

Strah od fizičkog nasilja je i dalje glavni faktor koji motivira seksualne manjine da napuste Rusiju i zatraže azil u SAD-u, dodaje on.

"Glavni strah većine naših klijenata je uvijek isti. To je uglavnom strah da će ih napasti skinhead skupine jer izgledaju kao homoseksualci ili jer se već zna da su homoseksualci ili jer izlaze iz gay bara ili gay kluba ili bilo kojeg drugog mjesta na kojem se obično okupljaju članovi LGBT zajednice", kaže Morris.

Ruski državljani su podnijeli više od 17.000 zahtjeva za azil u SAD-u od 1994. godine, a više od 6.000 njih je odobreno, prema podacima američkog Ministarstva sigurnosti.

Broj novih ruskih zahtjeva za azil u SAD-u je ove godine najveći od 1994. godine kada je američka vlada zaprimila 2127 zahtjev ruskih državljana zbog raspada Sovjetskog saveza.

Sjedinjene Države primaju daleko manje zahtjeva za azil od ruskih državljana nego Europska unija. Rusi su podnijeli više od 14.000 zahtjeva za azil u EU samo prošle godine, što je manje nego 2014. godine kada je podneseno ukupno 35.000 zahtjeva za azil, navodi Eurostat.

"U periodu od 2008. do 2014. godine su Sjedinjene Američke Države u popularnosti među tražiteljima azila nadmašile većinu država EU izuzev Njemačke, Francuske, Poljske i Švedske", saopćio je Eurostat.

XS
SM
MD
LG