Dostupni linkovi

SAD: Virus zika prenet seksualnim putem


Laboratorijsko ispitivanje virusa zika, 2. februar 2016.
Laboratorijsko ispitivanje virusa zika, 2. februar 2016.

Prvi slučaj virusa zika prenetog unutar SAD-a registrovan je u gradu Dalas, u američkoj državi Teksas, javio je BBC. Ovaj slučaj virusa prenet je seksualnim putem, potvrdila je u razgovoru za tu medijsku kuću doktorka Ana Šukat iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

"Naša laboratorija je potvrdila prvi slučaj virusa zika kod osobe koja nije putovala u ugrožena područja. Ne verujemo da bi uzrok mogao biti ujed komarca, već seksualni kontakt. Sve ukazuje na to jer područje o kome govorimo nema problem s komarcima. Važno je da zaražena osoba nije u drugom stanju. Kod ljudi taj virus ne izaziva gotovo nikakve ili blage simptome, ali kod novorođenčadi žena koje su bile u drugom stanju može izazvati ozbiljne probleme. Na sreću, toga nema u ovom konkretnom slučaju", rekla je Šukat.

Poznato je da se partner osobe zaražene virusom, koji prenose komarci, vratio iz Venecuele.

Virus, označen kao uzrok oštećenja mozga kod novorođenčadi, širi se američkim kontinentom.

Svetska zdravstvena organizacija proglasila ga je globalnom opasnošću. Njen predstavnik, doktor Antoni Kostelo, upozorava da bi se virus mogao brzo proširiti.

"Ne samo širom Latinske Amerike, već i u Africi i Aziji koje imaju najveće prirodne priraštaje na svetu. Verujemo da je ovo globalni zdravstveni problem i zahteva međunarodnu uzbunu", istakao je doktor Kostelo.

Američki Crveni krst je, u međuvremenu, apelovao na potencijalne davaoce krvi koji su boravili u Meksiku, na Karibima ili Centralnoj ili Južnoj Americi da sačekaju najmanje 28 dana pre nego što ponovo daju krv.

Istovremeno, u Brazilu, do sada najpogođenijoj zemlji, zvaničnici ispituju 3.670 slučaja mikrocefalije koji se povezuju sa virusom zika. Potvrđena su 404 slučaja, čak 270 prošle nedelje, dok ih je 709 odbačeno.

Brazilsko Ministarstvo zdravlja sumnja da je 76 odojčadi preminulo od mikrocefalije – tokom trudnoće ili porođaja.

Predsednica Brazila Dilma Rusef poručila je da je Vlada usredsređena na istrebljenju komaraca koji prenose virus. U obraćanju Kongresu poručila je da će za to biti obezbeđenja dodatna novčana sredstva.

"Neće biti manjka novca. Sigurna sam da mogu da računam na senzibilitet Kongresa u ovom slučaju kako bismo izbegli širenje epidemije i zaštitili naše građane", poručila je Dilma Rusef.

Virus u Čileu i Irskoj

Na listu zemalja u kojima je registrovan virus zika upisale su se i Čile i Irska. U Čileu su ukupno registrovana tri slučaja virusa zika, rekli su zvaničnici.

Čileansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su tri slučaja virusa registrovana u utorak, ali da je do zaraze došlo van Čilea, prenosi AP.

U saopštenju se navodi da je jedna osoba zaražena tokom puta u Venecuelu, jedna u Kolumbiji i jedna u Brazilu. Sve ove osobe se uspešno oporavljaju.

U Čileu nije zabeležena najezda komaraca vrste aedes aegypti koji prenosi ovaj virus.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG