Dostupni linkovi

Sajam automobila u Beogradu: Glamur i sjaj


Posle dvogodišnje pauze zbog ekonomske krize, u Beogradu je otvoren Međunarodni sajam automobila i motocikala gde posetioci, čiji je standard na samom dnu regionu, mogu da vide i neke od najeksluzivnijih automobila na svetu – čije su cene očekivano paprene. Uoči otvaranja jedan takav Mercedesov automobil je već prodat. Ostale je prvog dana ipak samo privukla znatiželja i kalkulacije mogu li nekako na kredit obnoviti oronuli vozni park.

Najnoviji modeli BMW-a, Audija, Volksvagena, Citronea, Hjundaija, Pežoa kao i devojke koje su uobičajen deo sajamskog dekora, ostali su u senci činjenice da je pre samog otvaranja ovogodišnjeg salona već prodat najskuplji i najekskluzivniji model - SLS mercedes AMG i to za ni manje ni više nego 375 000 evra.

U tom smislu Mercedesu uz rame stoji kompanija Meklaren koja je u Beogradu izložila svoj simbol luksuza i prestiža. U osnovnoj verziji košta 230.000 evra, dok sa dodatnom opremom cena može ići i do 300 hiljada.

Pravi se po porudžbini, ručno, u Engleskoj, a na isporuku se čeka oko šest meseci. Nemaju nikavih sumnji da će ovo skupoceno vozilo uskoro naći svog kupca, pošto prema tvrdnjama predstavnika Meklarena Fridriha Somera, za to već ima nekoliko interesenata.

“To je posebna mušterija i mislim da ćemo ga prodati. Nije reč ni o kakvoj izuzetnoj ponudi već nam večeras dolaze klijenti sa kojima ćemo razgovarati. Uveren sam da ćemo do sutra uveče okončati taj posao”, kaže Somer.

Glamur i sjaj očigledni su u gotovo svakom ćošku sajamskih hala u koje su smeštena najnovija remek dela svetske automobilske industrije, koja su posetiocima za fotografisanje i razgledanje dostupna do kraja meseca, bez obzira na to što je u poslednjih 5 godina, zbog krize kojoj se još ne nazire kraj, prodaja automobila drastično opala kako u Evropi tako i u Srbiji, čiji stanovnici voze automobile čija je prosečna starost oko 14 godina.

S obzirom na kupovnu moć i prosečne plate koje primaju razgledanje im jedino i preostaje, pošto većina priznaje da je kupovina novog automobila trenutno za njih samo misaona imenica.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
Direktan link

Pomalo zaturen u odnosu na automobile velikih svetskih proizvođača je možda i najzanimljiviji eksponat: “Drumska strela” delo studenata Mašinskog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka, koji je prošle godine imao zapažene rezultate na međunarodnim inženjerskim takmičenjima, ali i na pravim trkama.

Ovaj studentski bolid Formule nimalo ne zaostaje za sličnim vozilima koja sastavljaju studenti tehničkih fakulteta širom sveta, uprkos tome što je u njega uloženo mnogo manje novca. Uspeli su čak, kaže studentkinja FON-a Milica Marković, da pobede mnoge ozbiljne protivnike:

“Ostavili smo iza sebe 'Polimi' - to je Politehniko de Milano, kao koncept čak i Brunel i neke druge fakultete. Vrlo ozbiljno stajemo njima na crtu", kaže Milica Marković.

Na pitanje koliko su ti drugi fakulteti ispred njih odgovara:

"Oni imaju mnogo veća sredstva, recimo budžete koji su i po 10-15 puta veći od našeg. Pa tako neki univerziteti imaju kao što su Štutgart i Minhen imaju i po milion evra godišnjeg budžeta, dok je naš oko 30-50 hiljada evra prošle godine. Što se tiče opreme, dovijamo se kako možemo, ali kada se sklopi sve zajedno pariramo im svakako, a sa novim vozilom ove godine, bićemo još bolji.”

Niko od znatiželjnih posetilaca sajma kući se neće vratiti formulom, Mercedesom ili Meklarenom, dok će većina to učiniti svojim zastarelim automobilima i mnoštvom fotografija preskupih blještećih limuzina. Onim malo srećnijim ostalo je razmišljanje kako namaći kredit i osetiti miris novog auta.
  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG