Dostupni linkovi

Sankcije Rusiji: Simbolična odluka Vlade Kosova


Granični prelaz Jarinje, ilustrativna fotografija
Granični prelaz Jarinje, ilustrativna fotografija

Odluka Vlade Kosova o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u ekonomskom aspektu je samo simbolična, s obzirom da je trgovinska razmena između dveju država minimalna, kažu analitičari i biznismeni na Kosovu.

Na osnovu podataka Carine Kosova, izvoz kosovskih proizvoda u Rusiju tokom 2013. godine imao je vrednost 2.000 eura, a ista tolika suma bila je i za uvoz iz Rusije.

Portparol Carine, Adriatik Stavileci, kaže za RSE da što se izvora tiče, Kosovo je u Rusiju tokom iste godine samo dva puta izvozilo, a ove godine nije zabeležen izvoz.

Što se uvoza tiče, Stavileci naglašava da je Rusija na Kosovu izvozila poljoprivredne proizvode, kao što je pšenica i slično, ali vrednost toga je bila minimalna.

„U svakom slučaju, nakon odluke Vlade Kosova, ove trgovinske razmene iako su bile minimalne, automatski će se prekinuti“, kazao je Stavileci.

Vlada Kosova u tehničkom mandatu uvela je sankcije Rusiji u sredu, a odluka je doneta u koordinaciji sa partnerima EU i SAD.

Analitičari i biznismeni na Kosovu smatraju da je ova odluka pozitivna, s obzirom da je Kosovo trenutno u procesu Stabilizacije i pridruzivanja te je takva odluka u skladu sa spoljnom politikom EU.

Profesor ekonomije, Naim Gashi, u izjavi za RSE navodi da su trgovinski odnosi između Kosova i Rusije minimalni.

„Odluka Vlade Kosova da uvede sankcije Ruskoj Federaciji je u potpunosti političkog karaktera i samo simbolična u ekonomskom smislu, jer zbog nepriznanja Kosova od strane Rusije, ionako je bilo onemogućen izvoz u toj zemlji, ali istovremeno i njihov uvoz je bio simboličan“, kaže Gashi.

A Agim Shahini iz kosovske Alijanse za biznis, iako smatra da je odluka vlade pravedna, ona neće imati nekog uticaja na Rusiju.

„U ekonomskom smislu to neće uticati puno jer Kosovo i Rusija nemaju direktne ekonomske transakcije“, ističe on.

Inače, Vlada Kosova smatra da je odluka u korist očuvanja međunarodnog poretka i predstavlja pokušaj da se osudi kršenje suvereniteta jedne nezavisne države i agresije Ruske Federacije nad Ukrajinom”, dodaje se.

“Vlada Republike Kosova podržava sankcije institucija EU i SAD prema vlastima Ruske Federacije. Sankcije će biti na snazi do neke druge odluke, zavisno od okolnosti koje mogu nastati”, izjavio je odlazeći premijer, Hašim Tači.

XS
SM
MD
LG