Dostupni linkovi

Akcija sjećanja u Sarajevu: Štrpci su dokaz da je Srbija učestvovala u ratu u BiH


Mirovna akcija u Sarajevu
Mirovna akcija u Sarajevu

Ispred sarajevske Katedrale u četvrtak u 14:55 sati oragnizirana je mirovina akcija u povodu obilježavanja 22 godine od ratnog zločina u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jednica zasustavili vlak na relaciji Beograd - Bar i oteli 20 putnika. Svi putnici su pretučeni, pokradeni i na kraju ubijeni.

Akciju je organiziralo Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK). Organizatori su akcijom željeli podsjetiti širu bosanskohercegovačku javnost na zločin u Štrpcima, kao i činjenicu da su tog dana prije 22 godine svirepo ubijeni nedužni civili.

Edvin Kanka Čudić, kordinator UDIK-a istako je kako je zločin u Štrpcima dokaz da je Republika Srbija bila umješana u sukob u BiH, jer su počinitelji tog zločina bili državljani te zemlje i Crne Gore.

„Dvadeset i nešto godina nije riješen ovaj slučaj. A kada govorimo o hapšenjima koja su se dogodila prije nekoliko mjeseci, to nam pokazuje da Srbija kada želi može da radi na hapšenjima počinitelja ovoga zločina jer je to jedan od uslova za ulazak u EU. Iz te činjenice mi smatramo da je za BiH itekako značajano obilježiti sjećanje na ovaj zločin, jer se stanica u Štrpcima nalazi u BiH“.

Krajem 2014. godine u velikoj policijskoj akciji u Srbiji i Bosni i Hercegovini uhićeno je 15 osoba, koje se sumnjiče za ove zločine. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine i Srbije zajednički rade na tom predmetu.

Kanka Čudić ističe kako ne zna da li se te osoba još nalaze u pritvoru ili se brane sa slobode.

„Znamo da su te osobe uhićene, ali nama je također jako važno da je Okružni sud u Bijelom Polju osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, kao i da je Haški tribunal potvrdio doživotnu kaznu Milanu Lukiću, ali u tu presudu nije uvrstio ovaj zločin.“

U petak 27. veljače u Prijepolju će biti održan komemorativni skup u znak sjećanja na zločin u Štrpcima. Tim povodom predstavnici UDIK-a, zajedno sa Ženskim glasom iz Proboja, organizirat će protest, tražeći od Republike Srbije da riješi ovo ptianje.

Do sada su pronađena tri tijela ubijena civila, koja su ekshumirana iz jezera Perućac. Posmartni ostaci 17 putnika još nisu pronađeni.

XS
SM
MD
LG