Dostupni linkovi

Sarajevo domaćin vrhunske gitarističke muzike


Esma Sulejmanagić
Esma Sulejmanagić

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine se od 10. do 13. aprila održava peti po redu Međunarodni festival gitare. Crnogorski gitaristički duo, Guillem Pérez-Quera, Rovshan Mamedkuliev, East-West Strings Project ovogodišnji su gosti Festivala koji će za više od 100 učenika i studenata gitare iz Bosne i Hercegovine i zemalja susjedstva održati i majstorske radionice. O bogatim umjetničko-edukativnim sadržajima, te takmičarskom programu za RSE govori Esma Sulejmanagić, portparolka Festivala.

RSE: Da li se koncept petog po redu Međunarodnog festivala gitare značajno promijenio u odnosu na prethodna izdanja?


Sulejmanagić: Festival je zadržao isti koncept. Svi koncerti održavaju se u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu, a ulaz na sve programe je slobodan. Dakle, riječ je o nizu koncerata vrhunskih umjetnika, majstorskim radionicama za učenike i studente gitare, potom internacionalnom takmičenju u šest kategorija, te izložbi instrumenata iz različitih graditeljskih radionica iz regiona.

Možda je za publiku najvažniji segment Festivala onaj koji se odnosi na koncerte. Ove godine imamo četiri vrlo zanimljiva koncerta, dva su posvećena kamernoj muzici za gitaru, dok dva u Sarajevo dovode dvojicu istaknutih solista. Na koncertu kojim svečano večeras (10. april) otvaramo Festival predstaviće se Crnogorski gitaristički duo.

Ovaj sastav je značajan iz razloga što ga čine Goran Krivokapić i Danijel Cerović - dva najistaknutija crnogorska umjetnika, a sa punim pravom možemo reći da je Goran Krivokapić jedan od najistaknutijih gitarista mlađe generacije u svijetu. Krivokapić je osvojio jedno od najprestižnijih gitarističkih takmičenja Guitar Foundation of America, kao i vrlo cijenjeno takmičenje Dr. Luis Sigall u Čileu. Riječ je o umjetniku koji je svojim radom i zanimljivom umjetničkom ekspresijom u Crnogorskom gitarističkom duu sa Danijelom Cerovićem od 2005. i od tada ovaj duo nastupa širom Evrope i svijeta.

Ono po čemu su poznati je njihov album posvećen Engleskim svitama J.S. Bacha u posebnom aranžmanu za dvije gitare. Govorimo o jednom, zaista, jedinstvenom muzičkom iskustvu i upravo će neke od Engleskih svita sa ovog albuma ovi muzičari predstaviti na večerašnjem koncertu.

RSE: Spomenuli ste majstorske radionice. Da li će im prisustvovati samo učenici i studenti iz Bosne i Hercegovine?


Sulejmanagić: Na majstorskim radionicama u okviru Festivala učestvovaće više od 100 učenika i studenata ne samo iz BiH nego iz drugih zemalja susjedstva. Ove godine najveći broj učesnika je iz Slovenije i Hrvatske koji su već sada, mogla bih reći, naučili da je Sarajevo International Guitar Festival mjesto gdje oni zaista mogu steći nova znanja, a usput i provesti lijepo i korisno vrijeme u njima zanimljivom ambijentu.

Gitara
Gitara

Majstorske radionice držaće svi umjetnici koji će nastupati na koncertima. Dakle, to su Crnogorski gitaristički duo, zatim profesor sa Muzičke akademije u Barseloni Guillem Pérez - Quera, azerbejdžanski gitaristički virtuoz Rovshan Mamedkuliev, te East-West Strings Project – to je gitaristički duo koji čine bosanskohercegovački gitaristi Alen Garagić i Denis Omerović koji su razvili vrlo uspješne internacionalne karijere.

Dakle svi ovi umjetnici će pored koncerata raditi sa učenicima i studentima u okviru majstorskih radionica, a njima će se pridružiti još cijeli niz gitarističkih pedagoga i umjetnika iz regiona, tu su: Srđan Tošić, Predrag Stanković, Vojislav Ivanović, Darko Karajić, Igor Mijatović i mnogi drugi koji će sa polaznicima radionica raditi intenzivno četiri dana koliko traje Festival i, naravno, pomoći im da obogate svoja gitaristička znanja.

RSE: Koliko mladim muzičarima znači prisustvo na ovakvim radionicama?


Sulejmanagić: Prije svega, samo prisustvo na Sarajevo International Guitar Festival u svojstvu publike je jedinstveno iskustvo jer steknete neke nove muzičke doživljaje jer imate priliku da slušate neke od najistaknutijih muzičara današnjice, posebno kada je u pitanju muzika za gitaru. Za učenike i studente ovo iskustvo je još značajnije upravo iz razloga što pored koncerata gdje mogu uživo slušati osobe sa kojima dalje sarađuju na majstorskim radionicama, mogu vidjeti i njihove načine interpretacije na sceni, ali i - možda najznačajnije - uspostaviti kontakte sa profesorima koji rade na muzičkim akademijama širom Evrope, te eventualno na taj način možda sami sebi omoguće da jednog dana studiraju na tim visokoškolskim ustanovama.

RSE: Festival slavi peti rođendan. Koliko je razvijena svijest kod domaće javnosti o značaju ove muzičke manifestacije?


Sulejmanagić: Čini mi se da, kao što je to slučaj sa mnogim ostalim festivalima u Sarajevu, i za Sarajevo International Guitar Festival vlada veliko interesovanje koje konstantno raste. Koncerti međunarodnih umjetnika privlače posebu pažnju kako među Sarajlijama tako i među strancima koji žive u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, ali i brojim turistima koji ovo vide kao jedinstvenu priliku da slušaju vrhunske koncerte klasične muzike potpuno besplatno što nije slučaj u drugim evropskim zemljama. Sarajevska publika svakako prepoznaje vrijednost Festivala i svojim prisustvom podržava cjelokupni projekat.

XS
SM
MD
LG