Dostupni linkovi

Sarajevo: Poruke mira "Go for Peace"


"Go for Peace" u Sarajevu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

"Go for Peace" u Sarajevu, RSE/Video: Ivan Katavić

Povodom stote obljetnice početka Prvog svjetskog rata, u Sarajevu je od 28. srpnja do 03. kolovoza 2014. godine održan internacionalni projekat pod nazivom "Go for Peace". U projektu je sudjelovalo preko 200 mladih iz brojnih europskih zemalja, te Sjeverne i Južne Amerike.

Vrhunac projekta bila je izvedba mjuzikla "Streetlight", sa kojeg su mladi iz Sarajeva poslali poruku mira. Organizator projekta je katolička nevladina organizacija Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II".

Projekat "Go for Piece" okupio je u Sarajevu mlade iz različitih dijelova svijeta koji su tjedan dana živjeli zajedno, razgovarali o miru, jedinstvu, demokraciji i pomirenju. Dvadesetrogodišnji Lajos Nagy iz Rumunjske (Laoš Nag) kaže da je i ranije dolazio u Sarajevo, sa bendom, gdje je održao i nekoliko koncerata.

"Pokušali smo ovim susretom doprinijeti miru i solidarnosti u ovom gradu. Zaista smo proveli lijepo vrijeme tu. Upoznali smo mnogo mladih iz različitih zemalja. Govorili smo o tome kako graditi mir u našim okruženjima", ističe Nagy.

Na susretu su najbrojniji bili mladi iz Bosne i Hercegovine, koji su volontirali i animirali susret. Među njima bila je i Martina Knežević iz Kiseljaka.

"Ovaj projekat je zaista nešto divno i zaista možemo puno toga naučiti o miru, miru u svijetu, jer je zaista potrebno ovo što mi mladi radimo – vježbamo za nastup, dajemo sve od sebe da to bude što bolje. Mislim da smo napravili nešto divno", ocijenjuje Knežević.

Marko Škraba porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, a danas živi u Frankfurtu u Njemačkoj.

"Na raznim radionicama smo pokušali da iskusimo šta je mir i kako ga postići. Mir je moto kojim se orijentiramo. Mislim da je važno da se s mladima radi o tome", konstatira Škraba.

Kristina Čuturić iz Fojnice, dugodišnja je članica Nabiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II".

"Kao što je poznato, već mjesecima traju pripreme za ovaj projekt, što govori o važnosti ovog svega u sklopu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Drago mi je što je baš Sarajevo domaćin ovog spektakla. Mislim da uistinu ova poruka mira ima veliko značenje, da će poslužiti za promociju grada Sarajeva u zemljama koje možda još nisu čule ili nisu upoznate s našom poviješću", navodi Čuturić.

Projekat je dostigao vrhunac izvedbom mjuzikla "Streetlight", kojim je rukovodila Međunarodna umjetnička skupina iz Italije Gen Rosso. Ova umjetnička skupina postoji od 1966. godine i do sada je nastupila u preko 50 zemlja svijeta.

"Ovaj projekt, 'Go for Peace', počeo je prije sedam godina, u Njemačkoj. Prije godinu dana, u ovo vrijeme, bili smo u Brazilu, tri mjeseca turneje, sa mladima koji se oslobađaju zavisnosti. Ove godine bili smo dva mjeseca na Filipinima, također s ovim prijektom", kaže Barotolomej Žielinski, jedan od predstavnika skupine Gen Rosso.

​Ovo nije privi put da Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II" organizira neki susret međunarodnog karaktera. U projektu "Go for Peace" kao glavna stavka provlači se ideja susreta.

"Ovo je susret mladih koji dijele iste ideale i ambicije, koji žele vlastitom promjenom i izgradnjom, kroz upoznavanje drugih kultura i običaja, stvarati u svojim sredinama ozračje mira i prihvaćanja drugih i drugačijih. Projektom 'Go for Peace', internacionalnim projektom, mi iz Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih, želimo jasno pokazati da imamo povjerenja u mlade u Bosni i Hercegovini i mlade Europe, kao graditelje civilizacije ljubavi i mira", pojašnjava Šimo Maršić, direktor Centra.

Ovim projektom Katolička crkva u BiH želi također dati i doprinos obilježavanju 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu.

"Mi želimo stvoriti jednu pozitivnu klimu i energiju. Na koncu, moramo spomenuti i da je prošlo dvadeset godina od svršetka rata ovdje, i želimo da taj spomen na rat ne bude izazov mržnje, nego moramo biti graditelji mira. Ovaj program koji se organizira jeste poticaj izgradnji mira. Svi želimo mir, pogotovo u ovom vremenu, kada je toliko ranjenih, toliko prognanih, ubijenih, da smo počeli otupljivati slušajući te vijesti", naglašava nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Tokom susreta mladi su bili podijeljeni u jedanaest radionica koje su uključivale plesni i glazbeni performans, te razgovore na temu mira.

XS
SM
MD
LG