Dostupni linkovi

Sarajevo: Ubijen policajac koji je osiguravao pravoslavnu crkvu


Crkva u naselju Reljevo
Crkva u naselju Reljevo
U sarajevskom naselju Reljevo u ponedjeljak ujutro je ubijen policajac koji je osiguravao pravoslavnu crkvu Hram Svetog Nikolaja.

Policajac Muhidin Pivodić je ustrijeljen sa više hitaca vatrenim oružjem u službenom automobilu. Nije poznat motiv ubojstva.

Ovaj objekat policija čuva otkako je prije tri godine pucano iz vatrenog oružja na zvonik crkve.

Policija je odmah poduzela sve mjere kako bi što prije pronašla počinitelja i utvrdila motive ovog teškog zločina.

„O ovom događaju obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva iz Sarajeva, koji je izašao na lice mjesta i rukovodio uviđajem, obavljenim od strane naših policijskih službenika i sudskog vještaka medicinske struke. Po tužiočevoj naredbi tijelo će biti prevezeno u prosekturu Bare radi vršnje obdukcije. Naši istražitelji poduzimaju sve potrebne radnje kako bi prikupili korisna saznanja u vezi s izvršenjem ovog krivičnog djela“, izjavio je Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo, u ponedjeljak prije hapšenja osumnjičenog.

Predstavnici Međureligijskog vijeća (MRV) okupili su se u ponedjeljak ispred pravoslavne crkve u Reljevu, kako bi osudili ovaj zločin.

Također su izrazili nadu da će se zajedničkim naporima nadležnih osigurati bolja sigurnost vjerskih objekata i onih koji se brinu za njihovu sigurnost.

„Na prvom mjesto osuđujemo ubistvo čovjeka, policajca, predstavnika države. A sama činjenica da je policajac obezbjeđivao vjerski objekat i da mi pratimo stanje vjerskih sloboda u BiH nalaže nam da se pojavimo i osudimo, i uz sve to pošaljemo poruku mira - da mir, međureligijski dijalog i uopšte naša saradnja crkava i vjerskih zajednica nemaju nikakvu alternativu u BiH,“ kazala je Olivera Jovanović, stručna suradnica MRV BiH.

Mjesto zločina su obišli i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, ministar unutrašnjih poslova KS Nermin Pećanac i komesar policije Vahid Ćosić.

Istakli su kako je svaki napad na policajca atak na državu Bosnu i Hercegovinu.

U BiH, inače, u 2012. godini smanjen je broj napada na vjerske objekte za 50 posto u odnosu na 2011. godinu. Predstavnici Međureligijskog vijeća istakli su kako se ovim zločinom šalje još jedna zabrinjavajuća poruka iz BiH.
XS
SM
MD
LG