Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 09:51 CET

  Iz mog ugla

  Šaškor: Nespokojna godina pred vratima

  Povratak generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Hrvatsku nakon oslobađajuće presude Haškog suda, studeni 2012.
  Povratak generala Ante Gotovine i Mladena Markača u Hrvatsku nakon oslobađajuće presude Haškog suda, studeni 2012.
  Bila je ovo neobična godina. Hrvatska je ojačala svoju međunarodnu poziciju, stabilizirala unutarnjopolitičke prilike, a završila je u ''smeću''. Onom bankarskom, što su joj ga udijelile međunarodne rejting agencije, ali nije daleko ni od stvarnog, za stotine tisuća građana. Život se nije poboljšao, pogoršao se.

  Početak godine je obećavao. Uspješno je prošao referendum o pristupanju Evropskoj uniji. Na vlast je uvjerljivom većinom došla koalicijska Vlada koja je dočekana kao znak konačnog raskida s dotadašnjom klijentelističkom, korumpiranom državom.  Kao novi početak i definitivna potvrda evropskog puta. Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu i prva, nepravomoćna presuda, osnažili su pravosuđe i posvjedočili spremnost države da više ne generira, niti tolerira korupciju na najvišoj razini.

  Završena je i priča s Haškim tribunalom. Značajan dio javnosti je oslobađajuću presudu generalima Gotovini i Markaču doživio kao oslobađajuću presudu i za Hrvatsku. Ratni zločini nisu skinuti s dnevnog reda, domaće pravosuđe tek se teba iskazati. Generali Gotovina i Markač prema sudskom pravorijeku za njih nisu krivi. 

  Time su dobre vijesti manje-više iscrpljene.
  Ostalo je tmurna svakodnevica. Kriza se produbljuje na svim područjima.

  Nitko nije očekivao brze ni lake promjene. Svjetska i domaća kriza su preduboke da bi se savladale u godini dana. Rješenja se niti globalno ne naziru.

  Od Hrvatske nije bilo ni realno očekivati izolirano čudo.

  Ali od vlasti je bilo relano očekivati više u onome što jest njezina odgovornost.

  Prije svega da sredi državu, institucije , te da postigne širi društveni konsenzus o najvažnijim razvojnim pitanjima.

  Nije učinila ni jedno ni drugo.

  Povjerenje u Milanovićevu Vladu se topi. Da Vlada vodi zemlju u pogrešnom smjeru smatra dvije trećine građana. 

  Istodobno, a to je paradoks ove čudnovate godine, rejting glavne opozicijske stranke još je niži od onog vladajuće koalicije. HDZ se ne oporavlja. Preteško korupcijsko breme i loše novo vodstvo ne ulijevaju građanima povjerenje.

  Međutim, novi paradoks mogu biti i proljetni lokalni izbori. Građani u krizi počesto glasaju naprosto ''protiv''. Pa što košta da košta.

  Članovi Vlade pred SaboromČlanovi Vlade pred Saborom
  x
  Članovi Vlade pred Saborom
  Članovi Vlade pred Saborom
  Vlada je ispunila neka predizborna obećanja. Izvršila je promjene u zakonu o prebivalištu koje će onemogućiti izborne mućke s popisima birača, regulirala  bespravnu gradnju, objavila registar branitelja. Pokrenula je promjene u školskom sustavu koje će omogućiti građanski i zdravstveni odgoj. Nije popustila pred pritiscima desne oporbe i Crkve.

  Ponešto je urađeno na poreznoj disciplini, objavljene su liste poreznih dužnika, smanjene subvencije poljoprivredi, pokrenuto je ali nije dovršeno trajno rješenje za posrnulu brodogradnju.

  Investicije, čarobna riječ, koja je trebala trgnuti posustalu privredu, nisu pokrenute.
  Najveći problem, pokazalo se, je sama država i njezine institucije, prije svega javna poduzeća i organi uprave. Oni naprosto nisu sposobni za ozbiljan zaokret.

  Tu je učinjeno razočaravajuće malo. Nespretnim kadrovskim potezima – nastavljanjem stranačkog dijeljenja kolača i biranjem menadžera bez obzira na reference i iskustvo - stvari su se još i pogoršale.

  Lokalna i državna uprava nisu niti dirnute. Neracionalna teritorijalna podjela Hrvatske, s više od 600 jedinica lokalne uprave, kočnica je svakom ozbiljnom  strateškom projektu. U godini lokalnih izbora, nije realno za očekivati da će se išta promijeniti. I dalje će tavoriti na desetke općina koje ničemu ne služe osim zapošljavanju birokrata i vraćanju stranačkih dugova.

  Famozna ''antipoduzetnička klima'' o kojoj govore poslodavci i strani analitičari zapravo je nesposobnost države da joj stvori okvir. Ali uzroci su dublji. Deindustrijalizacija je već pustila korijenje, ponestaje profesionalno kvalificiranih radnika i menadžera, nestale su cijele industrijske grane, školstvo nije brzo reagiralo na ubrzane tehnološke promjene.
  Zato je razvojna strategija nepoznanica. Ne vidi se niti pokušaj da se do nje dođe. Bez nje, Hrvatska nespremna iščekuje skori ulazak u Evropu. 

  Izostanak strategije vidljiv je na svakom koraku. Oko svakog pojedinačnog pitanja otvaraju se uvijek iste rasprave. Ne zna se što je energetska strategija zemlje, prometna, industrijska, poljoprivredna, trgovačka. Oko turizma, na primjer, postoji neki konsenzus. Ali najveći razvojni projekti se ne realiziraju, od Brijuna do golf terena, a još desetine hotela tavore kao ratne ruševine.

  Besparica i prevelika zaduženost su učinili svoje, pa će investicija biti još i manje. Posljedično, naravno, i radnih mjesta.

  Nezaposlenost je objektivno najveća i najteža boljka Hrvatske.

  U idućoj godini ona se neće smanjiti.

  Ujedno, 2013. je godina kada bi Hrvatska trebala ući u Evropsku uniju. Ukoliko tvrdoglava i ucjenjivački raspoložena Slovenija to ne spriječi.

  Ulazak u EU je ostvarenje cilja kojemu je privržena većina građana. 

  Ako država ne bude pripremljena, građane bi mogla dočekati neugodna iznenađenja.

  Predstoji nespokojna godina.

  Ines Šaškor

  Rođena u Splitu 1948. Politologiju diplomirala u Zagrebu 1971. godine. Od početka, 1994. godine, pa sve do zatvaranja, 31.12. 2003. godine, bila urednica Zagrebačkog dopisništva RSE.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: bozhidar baljkas Grad: planet
  28.12.2012 15:11
  nisam ni branio ni rusio J.
  ali, izgldeda, da je oko 50%+ hrvata rusilo J i to ne samo da nju ruse, nego da bi oni ostvarili velehrvatsku i unistili sve sto je narod izgradio od 45te do 90the g.
  ====
  evo zore, evo dana---evo opet tomi slaava i cardu saana.
  evo natrag novoplemstva, eto opet novokmetstva.
  i zato je evropa i amerika pomogla novoplemstvo da ratuje i da na taj nacin sasvim dotuku lil uniste sva najtemeljitija ljudska prava u J.
  i uspjeli su. a srpska, hr, bosanska, kosovska sirotinje i dalje sute i biraju razne asocijaliste, fasciste, naziste
  Odgovor

  Ime: Imamo nasu Hrvatsku
  29.12.2012 16:20
  A sto je Hrvatska trebala ostati u nekakvoj Jugoslaviji u kojoj ce vladat Srbija i Milosevic? Nikakve prijedloge Srbija nije prihvacala, od konfederacije do asimetricne federacije koje su zagovarale Slovenija i Hrvatska. Za gradjane Hrvatske Jugoslavija je proslo svrseno vrijeme i ljudi se ne zele uopce prisjecati nikakve Jugoslavije. Mi imamo svoju Hrvatsku kakva je takva je a svi drugi neka se bave svojim problemima i ako zele ponovno Jugoslaviju neka je opet sastave ali ovog puta bez RH. Sto su uopce BIH, Makedonija, CG izlazile iz Jugoslavije?
  Odgovor

  Ime: ivka Grad: zagreb
  31.12.2012 07:24
  Mi imamo svoju Hrvatsku.....istina i sama sam je zeljela, ali ne ovakvu, i ako me danas pitate, vrlo rado bi da se vrati proslost....dali je vladar Srbija ili Milosevic, Tudman ili Milanovic....to me ne interesuje, mene interesuje zivot, a ovo sto mi imamo, ja sa tim nisam zadovoljna, ako Vi jeste,budite i metnite samostalnost na stol kad je vrijeme rucku, ja ipak zelim metnuti hranu, ne koju ce mi netko dati, nego koju sam ja zaradila.....istina radim ja i danas, kad dobijem placu to je pitanje, onaj sistem kakav god da je bio, znala sam da svaki mjesec dobijem nagradu za svoj rad.....
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  30.12.2012 01:43
  "Sto su uopce BIH, Makedonija, CG izasle iz Jugoslavije." Zbog istog razloga sto i Hrvatska i Slovenija, tojest zbog demokratskog principa "jedan covek, jedan glas."
  Odgovor

  Ime: bozhidar baljkas Grad: najmanji hrvat
  29.12.2012 18:12
  mnogo toga sto si rekao tocno je.
  ipak cu ponoviti: veliki broj hrvata je drage volje zelio unistiti svaki trag svim najosnovnijim ljudskim pravima; id est, one pravice za koje sve domacice i domacini najvise mare i cijene.
  i unistili su ih!
  i dobili kmestvo, strah, brigu, umor, beznadje..
  ===
  sto se tice srb u tom zlokobnom radu, vec sam pisao na RSE vise puta.
  ==
  pa slusaj, ne mozemo reci da nismo imali hr vec od od nasih kraljeva ili cak kneza.
  doduse, nikad priznatu od cetnika i mnogih srpskih 'socialista', 'komunista', i 'vjernika'.
  imali smo je. tu su zivjeli hrvati vec od 7og st, pa sto onda ako to nijece cetnici?
  ja sam iz sibenika. to mi ne moze itko oduzeti. sibenik je tu vec jedan millennium
  ne treba nanovo izumit kolo ili hr.
  fasiticku da. pa smo je i dobili i eto opet kmestva.

  Ime: P. A.
  28.12.2012 11:59
  Da sam ja hrvatski premijer, ja bih uveo poreski i pravosudni sistem kakav imaju skandinavske zemlje.
  Dan prije bih naravno ozbiljno poradio na vlastitoj sigurnosti, jer bi ova mjera uzbudila mnoge lopove sklone zavirivanju pod moj auto.
  Sa jakim pravosudnim sistemom (koji naravno vise nece nadzirati policija!), mogao bi premijer da uredi drustvo i natjera sve u finansijsku disciplinu. Uz ovo, zemlja bi nastavila da donosi prihode od proizvodnje hrane i od turizma. I gotovo! Sta vise ne bih uopste zalio ako ne bi usli u EU. Jer ne treba se previse nadati finansijskim darovima iz EU, a treba racunati na velike izdatke u procesu uredjenja zemlje prema EU standardima. Sjetite se da ulaskom u EU, akademski gradjani imaju prolaz na trzistu rada Evrope (sto znaci da se skole moraju uozbiljiti), a gradjani EU mogu da se lijece na Rebru (sto znaci da se i Rebro mora uozbiljiti). To kosta.
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  29.12.2012 02:20
  Sustav ( a ne sistem, sistema nema u Hr) se ne uvodi, on se gradi. Svaki dan, malo po malo.

  Gospodin Sanader se suocio sa lovom na vjestice. Zakon se prema njemu primjenjuje selektivno. On nije izraz poboljsanja u pravosudju, vec staljinistickih metoda. Sanader ne kriv, to je bez sumnje, ali za ono za sto se on optuzuje mogu se optuziti svi prdsjednici opcina u hr, kao i upravitelji drzavnih poduzeca. Ipak, sudskih procesa nema. Zasto ih nema - pa zato sto Sanader treba da bude Isus pa da iskupi grijehe od 1991.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.