Dostupni linkovi

Sastanak Kerija i Putina: Bez novog iskoraka


Džon Keri i Vladimir Putin
Džon Keri i Vladimir Putin

Džon Keri, američki državni sekretar izjavio je posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Sočiju da sve strane u ukrajinskom konfliktu moraju sprečiti kršenje sporazuma o prekidu vatre koji je postignut u februaru u prestonici Belorusije Minsku.

"Ako i kada sporazum iz Minska bude u potpunosti poštovan i primenjen jasno je da bi SAD i EU mogle da ublaže uvedene sankcije protiv Rusije.“

Ovo je bio prvi Kerijev boravak u Rusiji od početka krize u Ukrajini. On je naglasio da je potrebno hitno uspostaviti američko-rusku saradnju u suočavanju sa globalnim izazovima, uključjujući sukobe između snaga ukrajinske Vlade i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

"Ponovio sam stav Amerike da su sporazumi iz Minska apsolutno, po našem sudu, najbolji i glavni put ka miru. Oni moraju biti u potpunosti realizovani. Što pre to bolje”.

Razgovorima sa Putinom prethodio je četvoročasovni sastanak Džona Kerija sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

"Istakao sam našu duboku zabrinutost u vezi sa situacijom na terenu", rekao je Keri podvukavši da se u istočnoj Ukrajini nastavljaju sporadični sukobi što prkosi dogovoru iz Minska.

On je upozorio da bi pribegavanje sili bilo koje od strana u sukobu u ovom trenutku bilo veoma destruktivno.

Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, rekao je da su se Moskva i Vašington usaglasili da treba izbegavati postupke koji će dalje štetiti odnosima dve države. “Ova diskusija je dvema stranama pomogla da se bolje razumeju”, rekao je Lavrov.

Jurij Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika, preneo je pak reporterima da su razgovori Kerija i Putina bili otvoreni i prijateljski, ali da nisu doneli nikakav iskorak.

Odnosi SAD i Rusije naglo su pogoršani već godinu dana od kada je Rusija anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim marta prošle godine.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG