Dostupni linkovi

Sastanak u Banjaluci: Izvjestan dogovor o mehanizmu koordinacije


Denis Zvizdić i Željka Cvijanović u Banjaluci nakon sastanka
Denis Zvizdić i Željka Cvijanović u Banjaluci nakon sastanka

Premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić te predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić saopštili su nakon višečasovnih razgovora u Banjaluci da su se gotovo potpuno usaglasili oko mehanizma koordinacije te da bi se njegovo konačno usaglašavanje i usvajanje trebalo dogoditi do polovine septembra ove godine. Mehanizam treba da ostvari koordinaciju u radu svih institucija u BiH u procesu priključenja Evropskoj Uniji.

„Sad je zaista samo pitanje još par sedmica i mi ćemo to pitanje sigurno riješiti. Nema ništa u principu sporno i mislim da ne trebamo izlaziti sa nekim detaljima. Mislim da je važno da oko toga održimo još par sastanaka i to će sigurno u narednih par sedmica, pored Reformske agende za BiH, i to pitanje biti riješeno. Možda smo ga (mehanizam koordinacije) malo zapostavili zbog rada na Reformskoj agendi. Ona je imala taj prioritet, ali sad je prioritet mehanizam koordinacije, ali naš utisak sa današnjeg sastanka je da će to pitanje biti vrlo, vrlo brzo riješeno“, optimističan je bio predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Dogovoreno je da u istom periodu, do polovine septembra, budu tačno usaglašene aktivnosti i obaveze svih nivoa vlasti u provođenju Reformske agende za BiH. Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović saopštila je da u ranijem današnjem sastanku sa premijerom FBiH utvrdila okvirni akcioni plan u vezi sa reformskom agendom i da su zadužena sva ministarstva dvije vlade da izrade detaljne akcione planove, odnosno ono što su njihove obaveze u vezi ove agende.

"Razgovarali smo i sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH s obzirom da smo i u agendi, kao i u nekim drugim stvarima, na zajedničkom zadatku i bilo je neophodno definisati određena ponašanja svakog nivoa vlasti, da vidimo šta su obaveze i ko će ih i kada preduzimati", istakla je Cvijanovićeva.

Razgovarano je i o pripremi pisma namjere prema MMF-u te je i tu postignut visok stepen saglasnosti.

„Postoji interes svih nivoa vlasti da pismo namjere bude sačinjeno na način koji odgovara svima i da, kao različiti nivoi vlasti, mogu da stanu iza njihovih obaveze. Analizirali smo stvari, dogovorili određene stavove i krajem avgusta biće definitivno utvrđeni stavovi svakog nivoa vlasti nakon što obavimo još jednu rundu konsultacija”, rekla je Cvijanovićeva.

Razgovori na najvišem nivou o sva tri pitanja trebali bi biti nastvljeni krajem avgusta.

Banjalučki razgovori, uz dodatno prisustvo resornih ministara na svim nivoima iskorišteni su i za održavanje sjednice Fiskalnog vijeća BiH, na kojem je usaglašena i odluka o privremenoj raspodjeli prihoda od cestarine za autoceste koji su ostajali na podračunu jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

“Nakon usvajanja ove odluke na raspolaganju će biti 22.207.168 KM, koja se dijele na način da Federaciji BIH pripada 59 posto (oko 13,3 milijuna KM), Republici Srpskoj će biti doznačeno 39 posto (oko 8,8 milijuna KM), a Brčko distriktu dva posto (oko 450.000 KM).”, saopštio je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda.

XS
SM
MD
LG