Dostupni linkovi

SDS-ovac iz Foče poricao udruženi zločinački poduhvat


Radojica Mlađenović
Radojica Mlađenović

Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću nastavljeno je iskazom Radojice Mlađenovića, lokalnog dužnosnika Srpske demokratske stranke, SDS-a u Foči, općini gdje je prema optužnici 1992.godine progon nesrpskog stanovništva dosegnuo razmjere genocida.

U glavnom ispitivanu Mlađenović je govorio o pregovorima s bošnjačkim predstavnicima i navodnoj želji za mirnom podjelom općine. No nakon toga ga je u unakrsnom ispitivanju haško tužiteljstvo suočilo sa audio snimkom njegovog govora, gotovo dva mjeseca prije izbijanja sukoba, a u kojoj izvještava srpske dužnosnike općine „da se pitanje srpskog teritorija i prostora na području Bosne i Hercegovine neće rješavati parcijalno (pojedinačno)“ te da se formiranje srpske općine Foča događa prema uputstvima centrale (Glavnog odbora SDS-a).

Mlađenović je inače u glavnom ispitivanju optužio bošnjačku stranu za izbijanje sukoba u općini u kojoj je ubijeno i nestalo na tisuće civila 1992. godine, a i više od 15 godina od kraja rata (1995.) i dalje se otkrivaju masovne grobnice.

S druge strane, suočen od strane tužiteljice Kamil Bajbls (Camille Bibles), Mlađenović je izbjegavao potvrditi da je dobio uputstvo o planu za preuzimanje općine - od Glavnog odbora SDS, stranke na čijem je čelu bio Radovan Karadžić, na čijem je suđenju također svjedočio kao svjedok obrane.

Poricanje dobivenih uputstava kao poricanje UZP-a

Naime, ukoliko bi potvrdio dobivanje uputstva, poznatog kao Varijanta A i B (preuzimanje općina u kojima su bosanski Srbi većina, odnosno manjina), pružio bi dokaz haškom tužiteljstvu u vezi optužbi za udruženi zločinački poduhvat, na čijem je čelu, prema optužnici, uz spomenutog Karadžića - bio i general Mladić.

„Teza tužiteljstva je da se formiranjem zasebnih organa u Foči – jedan plan rukovodstva bosanskih Srba koji se primijenio u cijeloj Bosni. Vi pokušavate prikriti postojanje Vašeg plana za preuzimanje općina u BiH?“, suočila je Mlađenovića tužiteljica.

„Radilo o inerciji i preslikavanju, a ne o dirketnim uputstvima. Nikavo uputstvo nije bilo za formiranje organa, nego smo pratili analogiju nakon raspada Skupštine BiH.“, negirao je i dalje svjedok obrane tvrdeći da su u Foči lokalne vlasti bosanskih Srba „sve radile na vlastitu inicijativu“ pa i on kao predsjednik Izvršnog odbora općine.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:14 0:00
Direktan link

„Sada smo čuli na audio snimku da ste spomenuli postupanje prema uputstvima. Možete li objasniti zašto u ovom govoru kažete – računajući na uputstva koja smo dobili o tom planu?“, upitao potom svjedoka predsjedavajući sudac Alphons Orie govoreći o snimku sjednice održane 14.veljače 1992.godine.

„Ja nisam dobio nikakvu direktivu jer nije formirana sprska Vlada.“, izbjegavao je odgovor svjedok skrenući pri tom temu i na Daytonski sporazum, kojim je prekinuta vatra 1995.godine.

„Ako je to Vaše objašnjenje, idemo na drugo pitanje.“, odvratio je sudac Orie, koji je kasnije i upozorio svjedoka na izbjegavanje direktnih odgovora, što može dovesti u pitanje vrijednost njegovog iskaza.

Svjedokova odgovornost za masovne zločine u Foči?

Izbijanjem sukoba Mlađenović je postao i predsjednik Kriznog štaba bosanskih Srba u Foči pod čijem su odobrenju formirani i brojni logori u kojem se zatočavalo građane nesrpske nacionalnosti.

U logorima su mnogi ubijeni, a gotovi svi su brutalno zlostavljani, o čemu je ranije svjedočilo više svjedoka haške optužbe.

„Možete li potvrditi da su Bošnjaci u KP Domu držani protiv svoje volje tijekom svibnja i lipnja 1992.godine?“, upitala je Bajbls.

„Držani su protiv svoje volje, mislim da je vršena istraga – je li su nabavljali oružje i tako.“, odgovorio je svjedok pokušavajući dati opravdanje za protupravno zatočavanje oko 550 civila samo u KP Domu, tijekom kojeg su preživjeli zlostavljanje, zbog čega je procesuirano nakon rata više osoba.

Kako bi osporilo vjerodostojnost svjedoka tužiteljstvo je Mlađenovića suočilo s brojnim spornim dokumentima koji su izdani od strane Kriznog štaba na čijem je bio čelu – poput izdavanja dozvala za odlazak Bošnjaka, pri čemu su se morali odreći svoje imovine.

Na kraju unakrsnog ispitivanja svjedoku je predočena zabilježena zabilješka generala Mladića iz rujna 1992.godine – o izjavi lokalnog predsjednika SDS-a Miroslava Stanića - kako je Foča, koja je tijekom rata preimenovana u Srbinje, oslobođena od svih građana nesrpske nacionalnosti, odnosno da ima 99 posto srpskog stanovništva (od prijeratnih 51 posto bošnjačkog stanovništva, od ukupno 42 tisuće stanovnika).

Svjedok je potvrdio „da se iz brojki i prema komentaru gospodina Stanića vidi da je Foča postala srpska općina, dok se u vezi imenovanja mjesta u Srbinje branio „kako je on bio protiv tog preimenovanja“. Pri tom je ipak opravdavao taj postupak tvrdeći da se time samo željela poboljšati rima naziva mjesta s ostalim mjestima „kao što su Trebinje, Bibinje i slično“.

VIDEO LINK: Dokumentarni film Haškog suda (ICTY) o zločinima u Foči

Potkraj sudskog dana suđenje za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce - nastavilo se iskazom Tomislava Savkića, koji će za potrebe obrane osporavati optužbe vezane uz srebrenički genocid.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG