Dostupni linkovi

SDS-ovac koji je bio „preblag“ u Rogatici


Mile Ujić
Mile Ujić

Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Mileta Ujića, istaknutog vođe lokalne Srpske demokratske stranke, SDS-a iz Rogatice i ratnog načelnika Rogatičke brigade VRS-a.

Nakon što je kao svjedok obrane poricao odgovornost srpske strane za sukob u Rogatici, tužiteljstvo je Ujića podsjetilo kako su i njegovi stranački kolege iz SDS-a zatražili njegovu smjenu 1992.godine – optužujući ga da je s predstavnicima Bošnjaka bio „preblag“ u pregovorima.

Haški tužitelj Arthur Traldi suočio je Ujića sa zapisnicima lokalne Srpske skupštine Rogatice po kojima je vidljivo da se željela preuzeti cijela općina te prekinuti pregovori s bošnjačkim predstavnicima. Suočen s dokazima optužbe Ujić je potvrdio kako je i sam pisao predsjedniku SDS-a Radovanu Karadžiću da lokalni SDS-ovac i zapovjednik srpske Teritorijalne obrane Rajko Kušić - srlja u sukob 1992.godine.

„I krenuti u neke oružane sukobe bilo bi ravno samoubojstvu. Mi to nismo htjeli, podnosimo ostavke, neka imenuje neke druge, postavi pa neka oni nose odgovornost, mi ne možemo.“, potvrdio je svjedok obrane, ipak pokušavajući ublažiti cijeli sukob među SDS-ovcima u vezi zauzimanja Rogatice, tvrdeći da se radilo o različitom mišljenju u vezi spremnosti srpskog naroda.

Svjedok opisao logore kao „sigurne kuće“

Iako se i sam sukobljavao s ekstremistima pred početak sukoba, Ujić je izbijanjem rata postao načelnik štaba Rogatičke brigade VRS-a, čiji je zapovjednik bio spomenuti Rajko Kušić, za kojim je prema spekulacijama izdana međunarodna tjeralica zbog zločina nad bošnjačkim civilima.

Posebice u više logora na području Rogatice u koje su zatočeni te tamo brutalno zlostavljani o čemu je na suđenju ranije svjedočilo nekoliko preživjelih. Tijekom svjedočenja u Mladićevu obranu svjedok Ujić nazvao je pak te logore – „sigurnim kućama“.

„Ja sam to i ranije napisao – da je to bila vrste sigurne kuće. Zašto sam tako dao naziv? Pa jednostavno smo htjeli da razdvojimo civile od naoružanih osoba da ne bi ginuli kao kolateralna šteta.“, pokušao je objasniti potez srpskih snaga da zatoče veliki broj nesrpskog stanovništva Rogatice.

Dnevnici generala Mladića i akcije u Rogatici

Budući da je Ujić želio skinuti odgovornost s generala Mladića za postupke srpskih jedinica u Rogatici, tvrdeći da su one bile samoorganizirane i pod kontrolom lokalnih civilnih vlasti bosanskih Srba, tužitelj Traldi je predstavio zaplijenjene ratne dnevnike optuženog u kojima su zabilježene sve pripreme i izvedene akcije.

„Da se nadovežem s dva pitanja – prvo potvrdili ste da se izvrši mobilizacija i izviđanje, je li tako? Tko je naložio srpskoj Teritorijalnoj obrani i njezinim jedinicama da izvrše izviđanje u vremenu 18.i 19.svibnja 1992?“, upitao je nadalje tužitelj.

„Zapovjednik Štaba srpske TO – gospodin Rajko Kušić.“, naveo je svjedok.

„Je li znate – je li on na taj način izdao uputstva?“, nadovezao se tužitelj.

„Što god da kažem bojim se da ne pogriješim, ali vjerujte mi – nije mi poznato.“, ogradio se svjedok.

Ujić će iskaz dovršiti u ponedjeljak nakon čega će se suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini nastaviti izvođenjem novog svjedoka obrane.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG