Dostupni linkovi

Sedam decenija od oslobođenja: Šta Podgorici nedostaje?


Glavni grad Crne Gore obilježava Dan opštine i 70-tu godišnjicu oslobođenja. Tim povodom smo pitali građane i odbornike u lokalnom parlamentu šta Podgorici nedostaje, a šta je to dobro urađeno u proteklom periodu ...

Na današnji dan, 19. decembra 1944. godine Podgorica je oslobođena, a ovaj datum se slavi kao Dan opštine i glavnog grada Crne Gore. U Podgorici, koja je i najveći grad, prema popisu iz 2011. godine živi oko 157.000 stanovnika ili 30 odsto ukupnog stanovništva zemlje. Iako poslednjih godina bilježi konstantan priliv stanovništva zbog toga što je, kako se to u narodu kaže, jedini grad u Crnoj Gori, uz Budvu „koji živi i u kom se radi“. Građani Podgorice smatraju da je u samom gradu još mnogo toga potrebno uraditi.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link

Šta Podgoričani poručuju onima koji upravljaju gradom

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:17 0:00
Direktan link

Pred današnjom Podgoricom koja je politički, administrativni, privredni i kulturni centar Crne Gore sa trgovima, prostranim bulevarima, mostovima i brojnim institucijama, postavljaju se, kako ocjenjuju oni koji u njoj žive, novi zahtjevi - da se nastave promjene koje će glavni grad učiniti istinskom metropolom. I dok stariji Podgoričani kažu da su neophodna konkretna dodatna ulaganja lokalnih vlasti „u prigradska naselja i periferiju“ i ocjenjuju da se „glavni grad ne razvija ravnomjerno“, njihovi mladi sugrađani smatraju da je „dug spisak onoga što njihovom gradu nedostaje“.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:22 0:00
Direktan link

Kako opozicioni odbornici u parlamentu glavnog grada vide - šta je to dobro urađeno u prethodnom periodu u Podgorici, na čemu je potrebno još raditi i šta gradu nedostaje?

„I ovaj 19. decembar je svakako obilježila činjenica da u protekloj godini nije završen praktično nijedan značajniji infrastrukturni objekat, budžet glavnog grada je dominantno operativni i potrošački, a kapitalna komponenta se nalazi na marginama. Ne treba posebno govoriti koliki je nedostatak Podgorice, kao glavnog grada Crne Gore, što nema adekvatan kolektor za prečišćavanje i sistem otpadnih voda, zatvoreni bazen, nacionalni stadion, dom za stara lica, gradsko pozorište, pijace, adekvatnu putnu infrastrukturu i mogo toga drugog što je neophodno da ima glavni grad jedne zemlje. Ova vlast je mijenjala formu ali ne i suštinu, a za petnaest godina imala je mnogo šansi i očito je da ih nijesu iskoristili i u ovom sastavu sa dosta elemenata nekreativnosti, nedovoljne sposobnosti i nedomaćinskog poslovanja po meni - ne mogu odgovoriti, prije svega, o onome što je potreba 2015. godine i interesu građana Podgorice", ocenjuje odbornik Aleksa Bečić iz Socijalističke narodne partije.

Odbornica Pozitivne Crne Gore dr Tamara Bajić kaže da „Podgorici nedostaje prvenstveno infrastruktura. Znači neophodo je poboljšati infrastrukturu, poraditi na vodovodnoj i putnoj infrastukturina osvjetljenju prigradskog jezgra. Podgorici takođe, nedostaju biciklističke staze, uređenije zelene površine... Dobro u Podgorici? Dobri su Podgoričani, a sve drugo bi trebalo poboljšati. Stanovnici našeg glavnog grada - to je najbolje!“

XS
SM
MD
LG