Dostupni linkovi

Sedam decenija od iskrcavanja u Normandiji: Sjećanje na Dan D


Svjetski čelnici pridružili su se stotinama veterana u Normandiju na obilježavanju 70. godišnjice invazije. Među ostalim tu su domaćin, francuski predsjednik Francois Hollande, američki Barack Obama, britanska kraljica Elisabeth, te ruski predsjednik Vladimir Putin.

Američki predsjednik odao je počast veteranima koji su učestvovali u iskrcavanju na Normandiju, podvlačeći posvećenost slobodi i jednakosti.

“Zar postoji moćniji izraz američke posvećenosti ljudskoj slobodi od slike grupa mladih ljudi koji se jedni za drugima u talasima iskrcavaju iz brodova kako bi oslobodili ljude koje nikada nisu upoznali? Kažemo to sada kao da nije moglo biti drugačije. Ali u analima istorije, svijet nikada nije vidio nešto slično. Kada je rat dobijen, nismo insistirali na pobjedi, nego smo pomogli u obnovi Evrope. Nismo zauzeli ničiju zemlju, sem one na kojoj su vojnici koji su dali svoj život pod našom zastavom i gdje su smešteni oni koji još uvek služe pod njom. Američka tvrdnja – naša posvećenost – slobodi, jednakosti, jednakom dostojanstvu svakog ljudskog bića – to je tvrdnja koja je na ovim plažama ispisana krvlju u vječnosti."

Obilježavanje 70. godišnjice iskrcavanja saveznika na obale Francuske, u odlučujućoj bici za poraz nacističke Njemačke, započelo je u četvrtak u ponoć, bdijenjem na mostu Pegaz, gdje su se prvi iskrcali britanski vojnici.

Tog 6. juna 1944.godine združene snage britanske, američke i kanadske vojske iskrcale su se na sjeverne obale Francuske, u Normandiji. Bila je to prva faza operacije nazvane "Overlord". Skoro 4.500 vojnika poginulo je na taj dan koji je označio početak kraja nacističke okupacije Evrope.

Do kraja dana, te 1944., saveznici su uspjeli uspostaviti uporišta u Francuskoj, a nakon 11 mjeseci, Hitler je bio poražen.

Preživjeli branitelji i njihove obitelji stigli su u Normandiju iz cijele Britanije, kao i kontingenti iz SAD-a i Kanade. „Ne bismo ovo propustili ni za šta na svijetu“, izjavio je Len Fox, britanski veteran kojemu je bilo 19 godina kada je iskrcavanje krenulo.

Ova proslava protiče u sjeni ukrajinske krize i zategnutih odnosa s Moskvom, nekadašnjim ratnim saveznikom. S prisustvom ruskog i američkog predsjednika, te čelnika Francuske, Njemačke, Velike Britanije i Kanade - postoje nade za otopljavanje tenzija.

Obama i Putin neće održati službeni sastanak, ali se očekuje da će imati neki kontakt za vrijeme ručka. No, zato će francuski predsjednik Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer David Cameron, iskoristiti Normandiju za odvojene sastanke s Vladimirom Vladimirovičem.

Hollandeovi saradnici kažu da će francuski predsjednik pokušati isposlovati da se Putin rukuje s novim ukrajinskim predsjednikom Petroem Porošenkom, što bi mogao biti prvi korak ka smirivanju napetosti.
XS
SM
MD
LG