Dostupni linkovi

Šef Delegacije EU: BiH na putu reformi


Denis Zvizdić, Lars-Gunnar Wigemark, Željka Cvijanović i Fadil Novalić
Denis Zvizdić, Lars-Gunnar Wigemark, Željka Cvijanović i Fadil Novalić

Šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je u petak u Sarajevu da Akcioni plan za reformsku agendu, kojom se osigurava brži proces integrisanja, pokazuje predanost svih nivoa vlasti u BiH u njenom sprovođenju i ocijenio da se Vijeće ministara, kao i vlade Republike Srpske i Federacije BiH kreću pravim putem.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić, zajedničkim su u Sarajevu, informisali predstavnike EU, međunarodnih finansijskih institucija i američke Ambasade o Akcionom planu za provođenje reformskog paketa za brže integrisanje BiH u EU.

Lars Gunar Vigemark, specijalni predstavnik EU u BiH je nakon sastanka izjavio da je ostalo još mnogo posla u socio-ekonomskoj i oblasti vladavine prava, te dodao da je BiH počela da hvata korak sa susjedima u regionu na putu ka EU.

Ambasador Vigemark je potvrdio da su EU i međunardone institucije tu da pomognu BIH.

“Međunarodne finansijske institucije i EU u naredne tri godine spremne su da zajedno obezbijede milijardu eura direktne podrške za sprovođenje neophodnih reformi u BiH, te dodatnih 500 miliona eura za infrastrukturne projekte. U sredstva koja su obećale finansijske institucije i EU ne ubrajaju se investicije iz privatnih izvora“, rekao je Vigemark.

Ali, ostalo je da se uradi još dosta posla, poručio je ambasdor Vigemark

Govorimo o poboljšanjima u poslovnom okruženju i stvaranju modernog tržišta rada, što će dovesti do stvaranja novih radnih mjesta u zemlji, koja ima veoma visok stepen nezaposlenosti, posebno omladine. EU ni na koji način ne radi na centralizaciji BiH i poštuje sve njene nivoe vlasti”, kazao je Lars Gunar Vigemark.

Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministra BiH, Denis Zvizdić je prenio snažnu opredjeljnost prema evropskim integracijama, te nastojanje da se sustigne dinamika zemalja u regionu.

“A to znači da BiH namjerava da u narednih nekoliko mjeseci podnese aplikaciju za članstvo u EU. Kredibilno sprovođenje Reformske agende postavljeno je kao ključni uslov zaključka Vijeća za spoljne poslove EU. Optimizam da to možemo uraditi crpim iz zajedničkog sastanka kada smo svi zajedno predstavili Izvještaj o sprovedenim mjerama iz ove agende u skladu sa našim obavezama i nadležostima.

Narednog mjeseca će biti napravljen presjek stanja u sprovođenju Reformske agende, te sačinjen izvještaj koji će, uz Izvještaj o napretku BiH, dati uvid u trenutni status reformskih aktivnosti“, napomenuo je Zvizdić.

Govoreći o mehanizmu koordinacije, Zvizdić je naveo da će biti potpuno poštovana ustavna struktura BiH, kako je već dogovoreno sa predstavnicima entitetskih vlada.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je istakla kako je zadovoljna sastankom na kojem je prvi put stvorena atmosfera pravog timskog rada.

"Očekujem da ćemo do kraja godine moći da napravimo dobar Izvještaj, nakon još jedne analize koju ćemo imati - izvještaj o tome šta je zapravo naš potencijal i koliko smo sposobni da ono što smo preuzeli i sebi zadali kao zadatak, zaista i realizujemo", rekla je Željka Cvijanović.

Federalni premijer Fadil Novalić je informisao kako je Akcioni plan u Federaciji BiH pretočen u 51 tačku od kojih je deset prošlo kroz parlament, a 12 je u završnoj fazi, od kojih će se osam naći u parlamentu do kraja ove godine

Učesnici sastanka su izrazili nadu da bi BiH do kraja 2015. mogla predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG