Dostupni linkovi

Šešelj o suradnji dobrovoljaca iz Srbije i JNA na hrvatskom ratištu


Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj

Vođa srbijanskih radikala Vojislav Šešelj vratio se ponovno u hašku sudnicu, ali kao svjedok obrane bivšeg premijera tzv.SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića.

Ovo je treće po redu svjedočenje Šešelja na Haškom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u čijem pritvoru čeka svoju prvostupanjsku presudu po zapovjednoj odgovornosti zbog zločina dobrovoljaca Srpske radikalne stranke i Srpskog četničkog pokreta u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Šešelj je kao svjedok obrane prebacivao odgovornost za sve što se događalo na pobunjenom području Hrvatske – s Hadžićevih vlasti na Jugoslavensku narodnu armiju, JNA.

Šešelj je već dao iskaz na suđenju bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću te bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji su kao i on i optuženi Hadžić - opisani u haškim optužnicama - kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata stvaranja Velike Srbije, nasilnim uklanjanjem građana nesrpske nacionalnosti s teritorija na koje su polagali pravo.

Kao svjedok, Šešelj je otvoreno govorio o stvaranju Velike Srbije „od kojeg srpski narod nikada neće odustati“, no pri tom je poricao da je postojao udruženi zločinački poduhvat (UZP) njezinog stvaranja, suradnjom njegovih glavnih članova.

„Tako da su naši odnosi bili direktno neprijateljski sve dok se nismo sreli ovdje u Hagu. A ovde u Hagu znate – koliko god sam bio u sukobu s Miloševićem – ovdje smo postali vjerujem iskreni prijatelji. Koliko god sam bio u sukobu s Goranom Hadžićem, ovdje imamo normalne odnose. I tako Vam je s nekim drugim ljudima s kojima sam bio u sukobu – ovdje smo ipak, kako bi naš narod rekao – u istim...i nema druge – naš je zajednički neprijatelj Haški tribunal“, obrazložio je negiranje UZP-a Šešelj.

Iako je s jedne strane osporavao da je surađivao s Miloševićem i Hadžićem, Šešelj je otvoreno govorio o logističkoj potpori institucija države Srbije - koju su uživali njegovi dobrovoljci 1991.godine, a za čije zločine odgovara po zapovjednoj odgovornosti.

„Bez obzira koliko su nas mrzili armijski generali najvišeg ranga, oni su ispoštovali sve što smo se dogovorili. Naši dobrovoljci su dobijali odmah najbolje i najnovije uniforme, obučavani u beogradskoj kasarni Bubanj Potok, čak nekad i u drugim kasarnama (JNA). Tu su snabdjevani oružjem pa su tako uniformirani i naoružani išli na front“, prisjetio se Šešelj, opisujući kako su nakon njegovih dobrovoljaca i pripadnici JNA ubrzo počeli skidati zvijezdu sa svojih obilježja te stavljati umjesto toga srpsku zastavu.

Šešelj: JNA i Vasiljević organizirali pokolj na Ovčari

Šešešljevi dobrovoljci i pripadnici Teritorijalne obrane pobunjenih Hadžićevih vlasti procesuirani su i za ubojstvo oko 200 zarobljenika odvedenih iz vukovarske bolnice nakon zauzimanja grada. No Šešelj, kao svjedok obrane, za taj je zločin također optužio JNA i šefa njezine tajne službe Aleksandra Vasiljevića, iznoseći pri tom nekoliko teorija zavjere.

„Ja sam ovdje u više navrata razgovarao i s generalom Mrkšićem (Mile), kojem je ovdje suđeno zbog Ovčare. A koji je bio zaplašen u Beogradu – da ne smije pisnuti i progovoriti riječi – jer će mu u protivnom likvidirati cijelu porodicu. To je meni rekao general (JNA) Mrkšić.“, izjavio je Šešelj, spomenuvši pri tom da su generali JNA htjeli za sve što se dogodilo loše u ratu optužiti ustaše i četnike.

Vasiljević je inače kao svjedok tužiteljstva prebacivao odgovornost za Ovčaru na Hadžićeve vlasti.

Šešelj će svjedočiti i tijekom srijede, jer ga je tek potkraj sudskog dana u utorak, nakon Hadžićeve obrane, počelo unakrsno ispitivati haško tužiteljstvo. I ovoga puta, osim svoje verzije ratnih događaja, Šešelj je iznosio i političke stavove u vezi „izdajničkih vlasti u Srbiji, srpskom Kosovu i Dubrovniku“, kao i negirao postojanje hrvatske i bošnjačke nacije, nazivajući građane tih nacionalnosti – katoličkim i muslimanskim Srbima, koji su se poubijali zbog konspiracije vjekovnih neprijatelja – Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke.

VIDEO LINK: Dio glavnog iskaza Šešelja

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG