Dostupni linkovi

Šešelja ponovno žele pustiti


Vojislav Šešelj u sudnici
Vojislav Šešelj u sudnici

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u slučaju protiv vođe srbijanskih radikala Vojislava Šešelja izdalo je nalog u vezi „mogućeg privremenog puštanja na slobodu“ optuženog.

Naime Raspravno vijeće je dobilo dodatne povjerljive informacije koje upućuju na pogoršanje zdravlja optuženog.

„S obzirom na ovaj novi razvoj situacije Vijeće razmatra privremeno puštanje na slobodu optuženog“, stoji u nalogu sudaca kojim su pozvane nizozemske i srbijanske vlasti da se do 18 sati u srijedu očituju o mogućem privremenom puštanju optuženog (proprio motu – prema vlastitom nahođenju sudaca).

Suci žele garancije od srbijanskih vlasti da Šešelj neće biti u kontaktu sa svjedocima ili žrtvama i da će se iz Srbije vratiti na Haški sud, kada se to naloži.

Podsjetimo Šešelju je presuda trebala biti izrečena u listopadu prošle godine, no optuženi je uspio diskvalificirati jednog od sudaca iz Vijeća, nakon čega je slučaju dodijeljen novi sudac koji se i dalje upoznaje sa slučajem.

Optuženog su suci već pokušali pustiti iz pritvora ranije ove godine, no on je odbio pristati na uvijete privremenog.

Vlada Srbije želi Šešeljevu potvrdu da će poštivati uvjete

Vlada Srbije poslala je UN-ovom sudu prije 17 časova odgovor u kojem se potvrđuje spremnost da se postara i oko Šešeljevog privremenog puštanja na slobodu "kao i u slučaju ostalih haških optuženika".

No, u odgovoru, potpisanog od strane vladinog predstavnika za suradnju s Haškim sudom Rasima Ljajića je naglašeno – da se prethodno optuženi Šešelj treba izjasniti „u pravno-obvezujućoj formi“ da pristaje na „sve uvjete koje propiše odgovorno sudsko Vijeće i prihvati garancije od Republike Srbije, imajući na umu da je sve do sada odbijao tako učiniti“.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG