Dostupni linkovi

Simultanka Karpova u Merošini


Karpov promovisao šah na jugoistoku Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Karpov promovisao šah na jugoistoku Srbije

Nekadašnji svetski prvak Anatoli Karpov posetio je Merošinu, malu opštinu nedaleko od Niša i sa članovima lokalnog šahovskog kluba odigrao simultanku na 20 tabli.

Sam rezultat partija nije bio u prvom planu, ali će susret sa šahovskom legendom osnovcima koji su igrali protiv Karpova sigurno biti večita uspomena.

Anatoli Karpov u Merošini
Anatoli Karpov u Merošini

Za malog Marka, koji šah igra najčešće sa svojim dekom, je ovo bilo i veliko iskustvo.

“Pobedio me za malo. Mogao sam ja njemu da dam mat, ali je samo jedna figura falila”, kaže Marko.

Dok imena srpskih šahista odavno nisu nepoznata u svetu, po mišljenju Karpova, samo je pitanje trenutka kada će i neko iz Merošine dospeti na svetski tron.

“Danas možete da igrate šah u velikim gradovima, malim gradovima, selima. Danas, uz pomoć interneta, možete da sedite kod kuće i igrate protiv nekog iz Australije, Argentine ili Sjedinjenih Država”, rekao je Karpov.

Ipak, po njegovom mišljenju posebno je važno promovisati šah u malim sredinama, a naročito među decom.

“Šah razvija mozak i verujemo da je to veoma važno za budućnost, ne samo da biste postali velemajstor, već vam daje bolju organizaciju uma, znanje logike, planiranje i razmevanje koliko je vreme bitno u našim životima”, smatra ovaj šahovski velemajstor.

​Karpov, koji je i Unicefov ambasador dobre volje, je najavio i dalju podršku programu po kome se igranje šaha preporučuje kao preventiva protiv Alchajmerove bolesti.

“Sada je to tema za lekare da dalje razvijaju i shvate kako to funkcioniše, ali je jasno da stariji ljudi koji igraju šah ređe oboljevaju od te teške bolesti”, rekao je Karpov.

Karpov je u Merošini boravio na poziv predsednika te opštine, koji tvrdi da novcem poreskih obveznika poznatom šahisti nisu plaćeni honorar i putni troškovi, već samo smeštaj u Srbiji.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

XS
SM
MD
LG