Dostupni linkovi

Sindikat Metalca: Radikalizacija u tri pravca


Radnici nikšićkog Metalca koji deset dana, danonoćno na ulici traže svoja prava, fizički i emotivno iscrpljeni gube strpljenje, ali ne i volju da istraju do kraja pa su na Vladinu adresu uputili ultimativan zahtjev.

"Ukoliko Vlada, tokom današnjeg dana ne riješi problem, poručujemo da ćemo protest nastaviti, ali ćemo ga radikalizovati", rekao je u srijedu Radisav Jauković, predsjednik Sindikata Metalca.

"Mi smo se dogovorili da krenemo u radikalizaciju u tri pravca. Razmišljamo o ulasku u štrajk glađu ovdje na ovom pločniku. Razmišljamo i o blokadi mostava i raskrsnica u Podgorici, treća mogućnost je da ovdje dovedemo i naše porodice da ovdje gladuju zajedno sa nama s obzirom na činjenicu da gladujemo već dvije godine pa sada da to isto nastavimo ovdje", istakao je Jauković.

Radnicima Metalca, sve vrijeme protesta pomaže Unija slobodnih Sindikata čiji su predstavnici u srijedu došli pred zgradu Vlade Vlade da bi stali iza zahtjeva nikšićkih metalaca.

"Tražimo da se u toku današnjeg dana riješi ova agonija, odnosno, ova situacija koja je teška naročito za zdravlje ljudi koji ovdje protestuju i njihovih porodica koje očekuju rezultate. Svoje opravdane zahtjeve, ovi radnici su istakli još u aprilu. Tada su uz posredovanje Unije dobili obećanja i garancije od nadležnih institucija da će riješiti njihove probleme. Od radnika je tada traženo da imaju razumijevanje i strpljenje jer je to proces koji zahtijeva malo vremena, odnosno, nekoliko mjeseci. Prošlo je pet mjeseci, a ništa konkretno nije urađeno", smatra Vukašin Zogović, funkcioner Unije.

Funkcioner Unije slobodnih sindikata, Aleksa Marojević je govorio o Vladinom odnosu prema Metalcu ali i brojnim privrednim subjektima koji su u međuvremenu propali, a da to nije moralo da se desi.

Aleksa Marojević
Aleksa Marojević

"Više puta smo ukazivali na zabrinjavajuću situaciju u Crnoj Gori u kojoj je tokom svih ovih godina krize, kada su sve države vodile politiku zaštite sopstvene kapacitete, poslove koje može radi Metalac, dobijaju firme izvan Crne Gore. Tražili smo da država u preduzećima u kojima ima većinsko vlasništvo obezbijedi kapital za Metalac", pojasnio je Marojević, te dodao:

"Uvijek su nam govorili da to ne može. Mi smo apsolutno sigurni da može, samo što tu postoji jedan problem - interesi pojedinaca su iznad interesa države i društva. To je kamen o koji se spotiče Metalac."

Radnici nikšićkog Metalca su se proljetos u aprilu jednom već okupili pred zgradom Vlade sa upozorenjem da neće otići dok se ne riješi njihov problem, ali su pristali da "zamrznu" protest nakon obećanja da će problem riješiti posebna radna grupa. Međutim, do danas nije uradjeno ništa, pa su radnici Metalca ponovo došli pred zgradu Vlade sa zahtjevom da im se isplati 14 zaostalih zarada, poveže radni staž, odnosno, daju otpremnine po 11 hiljada eura.

Inače, zaposleni u Metalcu štrajkuju od 18. decembra, a u međuvemenu su, pored protesta ispred Ministarstva ekonomije, pokušali i da blokiraju put Nikšić - Podgorica, ali ih je spriječila policija.

Nikšićkom Metalcu je prethodno, uz garancije Vlade, obezbijeđen kredit od 1,5 milion eura za otplatu dugova bankama, skidanje hipoteke, pokretanje proizvodnje i isplatu otpremnina višku radnika. Međutim, proizvodnja je stala, radnici ostali i bez posla i bez novca. Iako su državne garancije pale jer formalni vlasnik, izvjesni Nikola Furundžić nije vratio dug, Vlada do sada nije preduzela ništa u vezi sa naplatom duga, odnosno, preuzimanjem fabrike, a ništa ne preduzima ni da rijieši problem nikšićkih radnika koji su im već devet dana i noći pod prozorima.

"Vlada bježi od toga da preuzme imovinu Metalca. S jedne strane imaju hipoteku nad imovinom Metalca, a s druge strane kažu da nijesu vlasnici Metalca. Koga oni obmanjuju, bre. Bježe od problema koji se zove - radnici i obaveze prema radnicima. Oni ne haju za naše zahtjeve, ali ni mi ne odustajemo i nećemo se povući odavde dok naši zahtjevi ne budu riješeni", zaključio je Radisav Jauković, predstavnik nikšićkih metalaca.

XS
SM
MD
LG