Dostupni linkovi

Sindikat se nada novom modelu Fiata


Srbija, arhivska fotografija
Srbija, arhivska fotografija

Posle tronedeljnog zimskog odmora kompanija Fiat automobili Srbija iz Kragujevca, jutros je nastavila proizvodnju modela 500L.

Tokom 2014. godine, u njoj je proizvedeno nešto više od 100.000 automobila, a s obzirom da proizvodne linije imaju znatno veći kapacitet, ovde se nadaju da ove godine počne proizvodnja još jednog novog modela.

Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata kompanije Fiat automobili Srbija kaže za Radio Slobodna Evropa da je, posle zimskog odmora jutros obnovljenja proizvodnja modela 500L i da i ove godine očekuje stabilnu proizvodnju.

"Danas rade sve tri smene i nadamo se da će proizvodnja koju smo započeli biti ustaljena do kraja godine, zbog čega od kompanije očekujemo da se svim radnicima obezbedi kontinuiran rad i normalna zarada", kaže Marković.

Tokom prošle godine u ovoj fabrici proizvedeno je nešto više od 100.000 različitih varijanti modela 500L. S obzirom da su njeni kapaciteti znatno veći u Kragujevcu se sve češće govori o potrebi proizvodnje još jednog novog modela

Takvom razvoju nadaju se i u sindikatu jer bi uvođenje novog modela, obezbedilo veću proizvodnju i nova radna mesta.

"Mi nemamo nekih pouzdanih informacija o tome, osim onoga što je prošle godine rekao gospodin Markione da ima slobodnih kapaciteta u Srbiji i u Poljskoj. Ipak, mi se nadamo da sredinom godine počnu pripreme za proizvodnju novog modela jer bi sa njim bila obezbeđena veća zaposlenost i to bi bio veliki plus za zaposlene, kao i za Kragujevac i Srbiju", kaže Marković.

Da li će se želje 4.000 zaposlenih ostvariti zavisi od planova Fiat Grupe u Torinu, ali i od situacije na automobilskom tržištu Evrope koje, po proceni stručnjaka, počinje da se oporavlja.

XS
SM
MD
LG