Dostupni linkovi

Sindikati i nevladine udruge protiv TTIP-a


Prosvjed u Zagrebu
Prosvjed u Zagrebu

Osam metara veliki trojanski konj na napuhivanje od prošlog rujna obilazi europske metropole i upozorava na potencijalne pogubne rezultate potpisivanja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) između Sjedinjenih država i Europske unije. Taj je ugovor trojanski konj, upozoravaju aktivisti, jer ga se predstavlja kao mehanizam poticanja razvoja i izlaska iz krize, dok on sadrži mnogo sakrivenih prijetnji zdravlju, ekologiji, pravima građana i zaposlenih. U srijedu je trojanski konj bio u Zagrebu.

Ekolozi, nevladine udruge i dio sindikata upozorili suna štetne posljedice potpisivanja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP) između Sjedinjenih država i Europske unije. Trojanski konj uzet je za metaforu, jer se iza naizgled racionalnih rješenja ukidanja trgovinskih barijera i harmonizacije propisa kriju loša rješenja za europske građane. Harmonizacija propisa u slučaju hrane značila bi preuzimanje američke prakse da se neki novi proizvod povlači sa tržišta tek ako je nedvosmisleno utvrđeno da je štetan po ljudsko zdravlje, a odbacivanje europske prakse da se proizvod smije staviti na tržište tek nakon što se dokaže da nije štetan po ljudsko zdravlje. Što bi to moglo značiti, najavljuje Hrvoje Radovanović iz Zelene akcije.

„Moglo bi značiti otvaranje europskog tržišta američkoj govedini tretiranoj hormonima, piletini dezinficiranoj klorom i drugim kemikalijama, čitavom nizu aditiva i pesticida u hrani koji su trenutno zabranjeni u Europskoj uniji, a posebno vruću temu predstavljaju genetski modificirani organizmi, odnosno GMO-i, za koje američka strana vrlo intenzivno lobira, odnosno pokušava oslabiti europsku regulativu na tom području.“

Prosvjed u Zagrebu
Prosvjed u Zagrebu

Duje Prkut iz GONG-a upozorio je da nacionalni parlamenti i europska javnost tek na kapaljku dobivaju informacije o sadržaju ovog sporazuma, i kazao kako su se na poziv strankama da se očituju o TTIP u javile svega dvije – zeleni „ORaH“ i Hrvatski laburisti.

„Obje stranke se izrazito protive sporazumu zbog skrivenih rizika za radnička prava, javna dobra i vladavinu prava. 'Orah' dodatno ističe da je apsolutno nedopustivo da Hrvatska zauzima izrazito pozitivno stajalište prema TTIP-u, s obzirom da nije napravljena nikakva analiza učinaka tog sporazuma na hrvatsko društvo i hrvatsko gospodarstvo.“

Glavna tajnica Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Marija Hanževački prenijela je zajednički stav američkih i europskih sindikata da ovaj sporazum mora sadržavati ratificiranje svih osam temeljnih konvencija Međunarodne organizacije rada, od kojih su Sjedinjene države ratificirale tek dvije. Osim toga, posebno je problematično normiranje tužbe investitora protiv neke države, kada investitor zaključi da će se zbog izmjene nacionalnog zakonodavstva smanjiti njihovi profiti.

Primjera ima više – francuska kompanija tužila je Egipat nakon što je Egipat povećao minimalnu plaću, u Kanadi je kompanija Lone Pine tužila kanadsku državu zbog toga što je Kanada odlučila zaustaviti hidraulično lomljenje kamena, odnosno famozni fracking.

Taj takozvani ISDS mehanizam po ocjenama mnogih potpuno derogira nacionalna zakonodavstva i omogućuje multinacionalnim kompanijama i drugim velikim investitorima da pred ovakvim sudom sastavljenim od privatnih konzultanata pogaze svaku lokalnu zakonsku odredbu koja bi im ugrozila profite.

Protiv TTIP-a je i druga velika sindikalna središnjica, savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).

Diana Didulica s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Didulica upozorila je da bi invazija nekvalitetne jeftine hrane – ako se TTIP potpiše – uništila obiteljska gospodarstva, ne samo u Hrvatskoj.Prosvjed protiv TTIP-a završen je degustacijom zdrave hrane, koje će nakon potpisivanja TTIP-a nestati.

XS
SM
MD
LG