Dostupni linkovi

Sjećanja preživjelih iz Auscwitza: Oprostila sam nacistima


Eva Moses Kor
Eva Moses Kor

Autor: Carl Schreck (Prevela: Ena Stevanović)

Eva Mozes Kor, koja je preživjela groteskne medicinske eksperimente nacističkog liječnika Josefa Mengelea, govori o svom teškom, ali čudesnom životnom putu i odluci da oprosti svojim mučiteljima.

Nakon devet dana teških borbi u blizini logora, neuobičajena tišina je prožela Auschwitz u kojem se nalazila Eva Mozes Kor skupa sa svojom sestrom blizankom Miriam. Relativna tišina je prekinuta u kasnim poslijepodnevnim satima.

„Žena je utrčala u našu baraku vičući iz sveg glasa: ‘Slobodni smo! Slobodni smo! Slobodni smo!’ Pa to je divno. Zvučalo je nevjerovatno”, prisjeća se Kor.

Ali Kor je tek pola sata kasnije, tog 27.januara 1945.godine, shvatila da je doista spašena. U daljini, kroz snijeg je vidjela „mnogo ljudi i svi su bili obučeni u bijele maskirne balonere“.

„Bili su nasmijani od uha do uha. Za mene je tada bilo najvažnije to što nisu izgledali kao nacisti. Dotrčali smo do njih. Dali su nam čokolade, kekse i zagrljaje. To je bio moj prvi okus slobode“, kaže ona.

Kor, koja danas ima 80 godina i njezina sestra su bile među oko 7.000 zatvorenika koje je sovjetska vojska prije tačno 70 godina oslobodila iz zloglasnog nacističkog koncentracionog logora.

Ona je također jedna od nekoliko djece zatvorenika koja su preživjela Auschwitz nakon što su podvrgnuta uznemirujućim medicinskim eksperimentima jednog od najzloglasnijih nacističkih zločinaca Josefa Mengelea.

Kor se prisjeća da su sovjetski vojnici 60.armije Prve ukrajinske fronte kasnije te večeri stigli u baraku u kojoj su živjele ona i njena sestra. „Pili su vodku, plesali ruske plesove, a mi smo stajali u krugu i aplaudirali“, prisjeća se ona.

Dva ili tri dana kasnije vojnici su se vratili sa ogromnim kamerama i sa neobičnim zahtjevom: tražili su od djece da ponovo obuku svoje prugaste uniforme iz Auschwitza i da još jednom promarširaju kroz logor.

Taj video na kojem djevojčice predvode skupinu djece i stoje pored majke koja nosi dijete zaogrnuto u zatvorsku uniformuje jedina snimka sestri Kor koja postoji iz ovog perioda provedenog u Auschwitzu.

Nisu svi pristali ponovo obući uniformu, ali Kor kaže da je činjenica da je bio januar navela nju i njenu sestru da to učine:

„Rekla sam sestri: ‘Vani je hladno, moramo obući još jedan sloj odjeće.’ To smo i učinile. A onda su nas snimali kako marširamo između dva reda bodljikave ograde.“

Ostale smo same

Eva i Miriam su stigle u Auschwitz u maju 1944.godine sa majkom, ocem i dvije starije sestre nakon što su provele četiri dana u stočarskom kamionu sa tisućama drugih Jevreja koji su u Auschwitz prebačeni iz geta Simleu Silvaniei u Transilvaniji.

Zbog tzv.“platforme razdvajanja“ djevojčice su u Auschwitzu posljednji put vidjele svoje roditelje. Njihov otac i sestre su nestali u gomili dok ih je majka čvrsto držala za ruku.

Uniformirani Njemac je prišao njihovoj majci i upitao je jesu li djevojčice blizanke. Njihova majka je pitala da li bi to bilo dobro za njih, a njemački vojnik joj je odgovorio da bi na šta mu je ona odgovorila da djevojčice doista jesu blizanke. Djevojčice su nakon toga otrgnute iz majčinog zagrljaja.

„Samo se sjećam da je majka pružala ruke u očaju dok su je odvlačili od nas“, kaže Kor. „Nikad se nisam oprostila od nje. Ali zapravo nisam shvatila da je to posljednji put da ću je vidjeti.“

Blizanke nikada nisu saznale sudbinu svojih roditelja i sestri.​

„Miriam i ja više nismo imale obitelj. Bile smo potpuno same i nismo imale pojma šta će biti sa nama“, rekla je Kor u nedavnom intervjuu za RSE/RL.​

Nisam željela umrijeti

Djevojčice su, skupa sa još 1500 parova blizanaca, bile podvrgnute medicinskim eksperimentima zloglasnog dr.Mengelea, koji je zbog svojih zastrašujućih praksi zaslužio nadimak „Anđeo smrti“.

Sestre Kor su, kao i ostali blizanci, bile podvrgnute mučnim ispitivanjima, injekcijama i ostalim genetskim eksperimentima. Za razliku od većine, međutim, Eva i Miriam nisu preminule nakon što su bile tretirane kao pokusni kunići.

Kor se prisjeća da su je odvojili od sestre i ubrizgali joj nepoznatu supstancu koja joj je prouzročila tako visoku temperaturu da je mislila da će izgoriti.

Godinu dana kasnije Miriam joj je rekla da su je liječnici promatrali izbliza kao da su čekali da će joj se nešto desiti. Kor je onda zaključila da, ukoliko bi ona umrla od injekcije, liječnici bi ubili Miriam kako bi sproveli komparativnu obdukciju.

Ona se također prisjeća Mengeleovih riječi nakon što ju je uhvatila groznica:

„Smijući se sarkastično, on je rekao: ‘Šteta što je tako mlada. Ima još samo dvije sedmice života’”, prisjeća se ona. „Znala sam da je upravu, ali odbijala sam umrijeti. Zaklela sam se da ću dokazati dr.Mengeleu da nije upravu. Preživjeću i ponovo se sastati sa svojom sestrom blizankom Miriam.“

Izgubljeno djetinjstvo

Eva i Miriam su uspjele preživjeti medicinske eksperimente i uporan trud nacista da istrijebe zarobljenike Auschwitza prije nego što ih oslobode savezničke snage.

Kor kaže da je nekim čudom preživjela napad četiri nacistička stražara koji su pucali u zarobljenike sedam dana prije dolaska sovjetskih vojnika.

Nakon što je logor oslobođen, o sestrama su se neko vrijeme brinule lokalne časne sestre koje su im „dale puno igračaka“.

„To sam na neki način smatrala uvredljivim jer one nisu shvatile da ja više nisam dijete i da se više ne igram sa igračkama. Sigurna sam da su dale sve od sebe, ali doista nisu razumjele šta smo sve mi preživjele do svoje jedanaeste godine. Nikad se više nisam igrala sa igračkama. Moje djetinjstvo je zauvijek izgubljeno u Auschwitzu“, kaže Kor.

Nakon boravka u izbjegličkom kampu, djevojčice su se uspjele vratiti u svoje rodno selo Portz u Rumuniji u kojem je njihova obitelj imala zemlju i uzgajala stoku sve dok ih 1944.godine mađarske snage koje su surađivale sa nacistima nisu prebacile u geto.

Kor je mislila da, pošto su ona i Miriam preživjele, još neko mora da je preživio. Ali našli su praznu i opljačkanu obiteljsku kuću. "Mogu vam reći da je to vjerojatno bio najtužniji dan u mom životu budući da sam se tako očajnički nadala da je i neko drugi preživio", rekla je ona.

Slobodna od Auschwitza

Sestre su 1950.godine emigrirale u Izrael. Tamo su, kako kaže Kor, prvi put mogle mirno spavati otkako su devet godina ranije Mađari okupirali njihovo selo.

„Napokon sam mirno spavala bez straha da ću biti ubijena jer sam Jevrejka“, kaže Kor.

I Miriam i ona su izgradile karijere, udale se i imaju djecu. Kor se 1960.godine preselila u Sjedinjene Države sa svojim suprugom koji je također preživio Holokaust.

Miriam je, sve do svoje smrti1993.godine, imala probleme s bubrezima za koje Kor vjeruje da su uzrokovani Mengeleovim eksperimentima. Međutim, ona do današnjeg dana ne zna koje supstance je Mengele ubrizgavao njoj i njenoj sestri.

Nakon sestrine smrti Kor je, kako kaže, doživjela još jedan oblik oslobođenja: oprostila je svojim nacističkim mučiteljima.

Godine 1995., na 50.obljetnicu oslobođenja Auschwitza, Kor je pročitala izjavu svjedoka koju je potpisao nacistički liječnik Hans Muench, od kojeg je zatraženo da potvrdi pojedinosti užasa počinjenih u Auschwitzu.

„Bilo mi je bitno da je to učinio nacistički liječnik, a ne preživjeli Jevrej ili oslobodilac Jevreja budući da su revizionisti uvijek govorili da su Jevreji izmislili sve te priče. Ako ikada upoznam ijednog od tih revizionista, mogu mu predočiti ovaj dokument. To je bila moja ideja“, kaže Kor.

Nakon što je pročitala izjavu, Kor je objavila da je oprostila nacistima, čime je izazvala kontroverze s obzirom na razmjere zločina počinjenih tijekom holokausta. Ona, međutim, kaže da njena odluka nema nikakve veze sa počiniteljima:

„Ono što sam otkrila za sebe mi je promijenilo život,“ rekla je. „Otkrila sam da imam tu moć da oprostim. Niko mi nije mogao dati tu moć i niko mi je ne može oduzeti. Ona je moja i mogu je koristiti na način na koji želim.“

Kor, koja od 1960.godine živi o američkoj saveznoj državi Indiana, kaže da je čak odlučila oprostiti i Mengeleu kojeg su i ona i njena sestra nadživjele. Ovaj zloglasni liječnik je preminuo 1979.godine u Južnoj Americi, nakon što je godinama izbjegavao uhićenje i kazneni progon.

„A ako oprostim Mengeleu koji je najgori od svih, onda mogu oprostiti svakome ko me ikad povrijedio“, rekla je ona.

Oprost ju je, kako kaže, oslobodio od njene „tragične prošlosti“.

„Oslobođena sam od Auschwitza. Oslobođena sam od Mengelea", zaključuje.

XS
SM
MD
LG