Dostupni linkovi

Skandal oko Hotela Mogren dobio međunarodne razmjere


Hotel Mogren
Hotel Mogren

Iako je premijer Milo Đukanović u parlamentu izjavio da je policija profesionalno obavila posao tokom pečačenja budvanskog Hotela Mogren, ova akcija je, čini se ipak izvedena bez trunke senzibiliteta za činjenicu da je turistička sezona u jeku, a po svemu sudeći, nije uvažavana ni činjenica da je u istom objektu i Austrijski konzulat, pa je jedan lokalni skandal dobio i međunarodne dimenzije.

Iako se, u međuvremenu, Uprava za inspekcijske poslove oglasila saopštenjem u kom se kaže da prostorije počasnog Konzulata Austrije koje se nalaze u budvanskom Hotelu Mogren nijesu bile predmet pečaćenja od strane turističke inspekcije, a da pristup i korišćenje tih prostorija ničim nije dovedeno u pitanje, prema svjedočenju počasnog konzula Austrije Milana Mrvaljevića, te tvrdnje ne odgovaraju činjeničnom stanju.

Uprava za inspekcijske poslove je saopštila i da je postupala vodeći računa o principu nepovredivosti prostorija Konzulata u skladu sa odredbama Bečke konvencije, a Mrvaljević tvrdi suprotno.

"Specijalne policijske jedinice došle su sa inspekcijom za turizam, ušle u Mogren i sjele u salon Austrijskog konzulata. Znači, narušen je prostor, odnosno, eksteritorijalnost Austrijskog konzulata", kaže Mrvaljević.

Sve je počelo prije osam dana kada su pripadnici interventne jedinice policije, primjenom sile izbacili radnike Hotela Mogren. Više od stotinu radnika, revoltirani namjerom turističke Inspekcije da pečatira ovaj Hotel kod budvanskog Starog grada, blokiralo je Hotel Mogren. Policija je pozvala radnike da napuste Hotel jer je, navodno, dobila naređenje da asistira turističkoj inspekciji, ali radnici su odbili nakon čega su legli na pod Hotela. Međutim, time nijesu uspjeli da spriječe 50-ak specijalaca da ih izbace iz objekta.

Ukupna domaća javnost je bila značajno uznemirena cijelim događajem, a reagovali su i turistički poslenici, kritikujući prije svega tajming, odnosno, odluku da se jedan višegodišnji spor na ovakav način rješava usred sezone.

Državni organi ne smiju da budu uvučeni u igru koja znači izbjegavanje izvršavanja sudskih presuda, saopštio je naknadno premijer Milo Đukanović, dodajući da je policijski posao asistencije obavljen profesionalno.

Slučaj je, međutim, dobio međunarodne dimenzije kada je bečki Standard objavio da je, zbog zatvaranja Hotela Mogren u kome je bio smješten Austrijski konzulat, ambasadorki Crne Gore u Austriji Slavici Milačić uručena protestna nota, što je crnogorsko Ministarstvo demantovalo tvrdnjom da se radi o redovnoj diplomatskoj komunikaciji.

Bečki dnevnik je podsjetio da je budvanski Mogren 1993. godine bio zakupljen od preduzeća “Merkur sistem”, a da je ugovor o zakupu istekao 2013. godine.

Merkur je, tvrdi list, pokušao 2003. godine da kupi Hotel, ali posao se nikada nije obavio, jer vlasnik, u većinskom državnom vlasništvu “Budvanska rivijera”, nije otvorio potreban račun.

“Standard” je naglasio da je vlasnik kompanije Merkur počasni konzul Austrije u Crnoj Gori Milan Mrvaljević, koji za naš radio govori o trenutnom statusu počasnog Konzulata Austrije u Budvi:

"Pošto su nas, kao kompaniju, istjerali iz Hotela Mogren, rekli su mi da Konzulat neće biti zatvoren i plombiran, što sam ja prihvatio iako sam izjavio da će Konzulat biti zatvoren do konsultacija sa Ambasadom Austrije. Međutim, kada sam prekjuče htio da uđem u prostorije Konzulata da bih primio najavljene austrijske državljane, obezbjeđenje je zabranilo ulazak", pojašnjava Mrvaljević.

RSE: Čije obezbjeđenje?

Mrvaljević: Ne znam. Nijesu htjeli da mi kažu ni ko, ni zašto ih je tu postavio.

RSE: Kakav je trenutni status Konzulata? Da li je u funkciji?

Mrvaljević: Konzulat Austrije u Budvi je i dalje zatvoren. Sada očekujem instrukcije od Ambasade Austrije koju sam o svemu obavijestio. Ja tamo ne mogu da udjem, a još uvijek nijesam dobio ništa od Inspekcije, ili bilo kog drugog državnog organa.

XS
SM
MD
LG