Dostupni linkovi

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru: Lorens Listo pobjednik po deveti put


Skokovi sa Starog mosta
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Skokovi sa Starog mosta

Mostarac Lorens Listo po deveti put je pobijedio u skokovima sa Starog mosta u Neretvu. U konkurenciji od 30 skakača, u popularnijoj i opasnijoj disciplini skokova na glavu, poznatijoj kao „mostarska lasta“, Listo je u dvije serije dobio po pet desetki stručnog žirija i time odnio još jednu pobjedu.

Drugo mjesto osvojio je Kemal Fazlić, a treće Vedad Bašić, obojica takođe iz Mostara.

U disciplini skokova na noge pobjedu je odnio Adis Boškailo, drugi je bio Igor Kazić, a treće Admir Delić, svi takođe iz Mostara.

Na 449. Tradicionalnim skokovima sa Starog mosta, u organizaciji Kluba skakača u vodu „Mostari“ iz Mostara takmičila su se ukupno 53 skakača u obje discipline iz više gradova BiH, te Crne Gore, Srbije i Slovenije.

Lorens Listo sa trofejem
Lorens Listo sa trofejem

„Ovo mi je deveta pobjeda u karijeri i svaki put mi je sve teže i teže i moram priznati da mi je svaka pobjeda sve draža i draža“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Lorens Listo, sada već legenda mostarskih skokova. Pobjednički pehar Listi je uručio čuveni Emir Balić, trinaestostruki pobjednik, čovjek koji je još osamdesetih godina prošlog vijeka od tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Juana Antonija Samarancha dobio pet zlatnih olimpijskih krugova.

Na pobjedničko postolje po prvi put se popeo Kemal Fazlić, osvojivši drugo mjesto u skokovima na glavu.

„Ovo je nezaboravan osjećaj. Do kraja života ću ovo pamtiti. Za mene je ovo velika pobjeda“, rekao je uz ostalo Fazlić za Radio Slobodna Evropa.

„Osjećaj je prekrasan, neopisivo je stvarno. Nisam očekivao da ću pobijediti. Prejaka konkurencija je bila. Još sam izgubljen“, rekao nam je kratko mladi Adis Boškailo, pobjednik skokova na noge.

FOTOGALERIJA: "Mostarske laste"


Pored nekoliko hiljada domaćih gledalaca, zanimljivo je bilo vidjeti grupicu navijača iz Slovenije, koji su glasno bodrili svoje ljubimce.

„Dolazimo svake godine. Ove godine smo došli sa malo većom ekipom. Prošle godine smo došli sa kombijem, cirka osam-devet osoba. Ove godine smo došli sa dva autobusa, negdje oko 120. Iduće godine čemo doći sa pet autobusa“, veselo nam je kazao jedan od navijača Miro Čelan, iz mjesta Krško, Slovenija.

Inače, pokrovitelj ovogodišnjih skokova sa Starog mosta je Predsjedništvo BiH, na čijoj podršci se, u svom obraćanju prisutnima na katkoj ceremonoji otvaranja skokova, zahvalio u ime Kluba skakača u vodu „Mostari“ Saša Oručević.

„Kao i sve prave vrijednosti, tako i skokovi sa Starog mosta nisu pošteđeni situacije, kako u gradu, tako i u državi, regionu, pa i u svijetu. Ali znamo da prave vrijednosti traju i trajaće, pa su tako naši tradicionalni skokovi preživjeli dva crastva, jednu kraljevinu, nekoliko Jugoslavija, bili zabranjivani pa slavljeni i voljeni. Sve tako do dan-danas, a nadamo se još naredne stotine godina“, rekao je uz ostalo Oručević.

XS
SM
MD
LG