Dostupni linkovi

Referendum o nezavisnosti: Škotska broji glasove, Britanija i svijet u iščekivanju


Nekoliko sati dijeli Ujedinjeno kraljevstvo od odgovora o tome da li će nakon više od 300 godina Škotska postati nezavisna i razvrgnuti brak koji je doprinio izgradnji nekada velike imperije za koji sada mnogi Škoti osjećaju da ih guši i da su u njemu postali inferiorni.

Prva procjena rezultata referenduma za nezavisnost, na kojem je izlaznost bila i do 90 posto prema BBC-iju, predviđa pobjedu unionista a prvi zvanični podaci se očekuju u petak rano ujutro.

Rezultati kuće YouGov objavljeni nakon zatvaranja birališta u 22 časa po lokalnom vremenu pokazuju da je protiv nezavisnosti bilo 54 procenata, dok je samostalnu Škotsku podržavalo 46 odsto glasača.

Sva prethodna istraživanja javnog ukazivala su također da će rezultat biti veoma tijesan. Referendum sa budnom pažnjom prati cijeli svijet naročito u onim regijama koje imaju slične težnje kao i Škoti.

Na pitanje “Treba li Škotska da bude nezavisna država “ odgovor “Da” ili “Ne” moglo je glasati 4.285.323 registrovanih glasača, što je, kako je brižljivo izbrojio BBC, 97 posto biračkog tijela. Glasalo se na 2.608 biračkih mjesta.

Ukoliko rezultat bude „da“, nezavisnost će biti proglašena 24. marta 2016. godine, nakon osamnaestomjesečnih pregovora tokom kojih bi se usaglasili svi detalji sa Londonom.

Premijer Škotske, i lider pokreta za nezavisnost, Alex Salmond ostvario je svoje glasačko pravo na sjeveroistoku Škotske u Aberdenširu i iskoristio još jednu priliku za apel.

“Imamo šansu da izgradimo mnogo prosperitetniju ekonomiju ali i pravednije društvo. To je predivna pozitivna vizija i to je razlog zbog kojeg Škoti treba da iskoriste tu priliku”, poručio je Salmond.

Mediji su prikazali da je svoje glasačko pravo iskoristio i bivši britanski premijer Gordon Brown koji je posljednjih dana dominirao u kampanji za “Ne” do te mjere da su se britanski mediji naklonjeni uniji pitali zašto od početka nije bio na čelu kampanje umjesto Alistera Darlinga.

Doduše, protivnicima ostanka u uniji dugoj 307 godina, Brownove poruke poput ove prije dva dana zvučale su kao zastrašivanje.

Gordon Brown
Gordon Brown

“Uticaj 18. septembra ako glasate Da: To je kraj svake pojedine veze koja postoji, veze sa našim prijateljima, našim susjedima i našom rodbinom. Sve političke i ustavne veze će otići. Pogledajte i druge posljedice. Gubimo benefite koje imamo od britanske valute, kapacitet da donosimo odluke na nivou Ujedinjenog kraljevstva i da budemo pošteni do kraja, gubimo million poslova koji su povezani sa ostankom u Ujedinjenom kraljevstvu”, poručio je Brown prije dva dana u Glazgovu.

BBC se kao i ostali britanski emiteri u četvrtak pridržavao strogih pravila o medijskoj kampanji u kojoj je pak proteklih dana rečeno sve i u kojoj su osim Škota i Britanaca učestvovali i brojni stranci, javne ličnosti iz politike, sporta, umjetnosti, nauke, na jednoj ili drugoj strani.

Mnogi su se, poput slavnog tenisera Endy Murraya, koji je bio neodlučan zbog agresivne kampanje Londona, u posljednjem trenutuku odlučili da podrže nezavisnost.

Iako su i američki predsjednik Brack Obama i njegov prethodnik Bill Clinton kao podršku Davidu Cameronu i zvaničnom Londonu pozvali da se sačuva Ujedinjeno kraljevstvo, obični smrtnici sa raznih krajeva svijeta ovih su dana stigli u Edinburg i Glazgov i svoje zastave, poput Katalonca, vezali na javnim skupovima u Škotskoj uz plavobijelu zastavu, zemlje koju su Rimljani nekad davno nazvali Kaledonija.

Mnoge regije u svijetu budno prate istorijsko glasanje u Škotskoj koje će prema procjenama analitičara imati važne globalne reperkusije, naročito ako Škoti izglasaju nezavisnost.

Brojna istraživanja javnog mnjenja međutim nijesu mogla procijeniti na čijoj će strani biti prevaga, mada su posljednja davala tijesnu prednosti indipendistima, ali se ona u srijedu uveče, na prijmer, smanjila na samo 49 naprema 51 posto da bi u četvrtal drugi istraživanje unionistima dalo prednost od 53:47 posto

Podjele i u porodicama

O tome svjedoči to što su i mnoge porodice podeljene, kao kao na primjer Verna i Roni Wilson iz Aberdina.

Verna i Ronnie Wilson
Verna i Ronnie Wilson

Wislonovi, penzionisani socijalni radnici, žive u ovom gradu nafte na istočnoj obali Škotske i već su glasali poštom. Ništa što 71-godišnji Roni kaže ne može da pokoleba 69-godišnju Vernu i obrnuto.

Ali oni kažu da mogu da žive zajedno sa različitim pogledom na svijet.

Verna Wilson kaže da je njen odgovor definitvno “Ne” i da nije dobila nijedan odgovor koji bi joj promijenio mišljenje:

“Mnogo je razloga. Glavni razlog što kazem “Ne” je što je suviše rizično. Ako pobijedi “da” to je zauvjek. Ako je “Ne” onda dobijamo šansu drugi put. To je osnovna stvar. Ja nisam neko ko preuzima veliki rizik, moj suprug jeste, on priznaje to”, kaže Verna.

Roni ne dijeli njeno mišljenje oko nezavinosti Škotske. Ako kažemo “Ne” onda će nam oni reći vratite se nazad u svoj kavez. "Glasao sam za i srcem i glavom", kaže Roni i dodaje:

“Ne sumnjam u to da bismo se snašli. Čak i da nema nafte, kako neko kaže, postoje mnoge druge stvari. Mi smo snalažljivi ljudi i radije bih da sami pravimo greške nego da nam ih drugi nameću.”

RFE je razgovarao i sa glasačima u Edinburgu. David Grant glasa protiv:

“Ja sam Englez, živim u Škotskoj od 14 godine, imam porodicu u Engleskoj, imam porodicu u Škotskoj i ne želim da oni budu razdvojeni granicom. Plus, ne vjerujem da je to u najboljem interesu za Škotsku”, kaže Grant.

Milo McLaughlin, pak, glasa sa "Da" .

Ovlašćenja koja sada kažu da nude - teško je u to povjerovati. Nema garancija jer mi znamo da bi se ostali članovi njihovih partija mogli usprotiviti tome i da to možda ne bi prošlo.To je zaista sada pitanje povjerenja. Mislim da su nam to ponudili samo zato što su se uspaničili", pojašnjava.

Svoj glasa otcjepljenju pristalica nezavisnosti koji je želio ostati anoniman objasnio je ovako:

"Vjerujem da Škotska treba da bude nezavisna jer smo mi politički veoma drugačiji od ostataka Ujedinjenog kraljevstva. I mislim da je mnogo bolje da dobijemo vlast koja će biti u stanju da izgradi vladu kakva nam je u političkom smislu potrebnija", rekao je ovaj neidentifikovani pristalica nezavisnosti.

VIDEO - Anketa: Istorijski dan za Škotsku

Anketa: Istorijski dan za Škotsku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Cameron je nedavno rekao da će biti potpuno slomljenog srca ako Škotska napusti 307 godina staru uniju i upozorio da neće biti moguće da se vrati u Veliku Britaniju:

"Naravno da je svako ko brine o našoj Velikoj Britaniji, a ja brinem, nervozan. Ali, uvjeren sam da smo pokazali kako Škotska može imati najbolje od oba svijeta, uspješnu ekonomiju sa većim brojem radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti u Škotskoj od 6 odsto je zapravo niža nego ona u Londonu i pokazuje uspjeh škotske ekonomije. Dakle, uspjeh toga, kombinovan sa sposobnošću Škota, ako izglasaju “Ne”, da imaju još više moći, da se više pitaju kako da vode svoje vlastite poslove u Škotskoj.”, poručivao je premijer.

A na pitanje da li je njegova karijera ugrožena Cameron je odgovorio:

"Moje ime nije na glasačkom listiću.Ono što je na njemu je da li Škotska ostaje u Velikoj Britaniji ili se odvaja. To je jedino što će biti odlučeno u četvrtak uveče. O mojoj budućnosti biće odlučeno na opštim izborima koji nas očekuju uskoro.”

Škotska je u Ujedinjeno kraljevstvo ušla 1707.

Dok Škoti izlaze na istorijski referendum, ocjenjuje se da je ishod njihovog glasanja manje važan od njegovog šireg političkog konteksta odnosno krize upravljanja, kako u Velikoj Britaniji tako i u EU.

Glasanje je kulminacija procesa koji je u početku, 1999. godine, doveo do dekoncentracije vlasti u vidu škotskog parlamenta. Nakon što je secesionistička Škotska nacionalna stranka ostvarila ubjedljivu pobjedu na izborima 2011. godine, britanska i škotska vlada su se dogovorile da će Škotska pitati svoje građane da li žele napustiti Ujedinjeno Kraljevstvo.

Istovremeno, od Katalonije preko Kurdistana do Kvebeka, nacionalistički i separatistički pokreti širom svijeta pomno prate škotski referendum – ponekad više nego i sami, piše Katrin Benhold (Bennhold) u “Njujork Tajmsu” (The New York Times).

XS
SM
MD
LG