Dostupni linkovi

Skrivene poruke treninga Putina i Medvedeva


Putin i Medvedev u teretani
Putin i Medvedev u teretani

Autor: Brian Whitmore (priredila Biljana Jovićević)

Definitivno je bilo čudno, neobično, pomalo i smiješno.

Ali, ima ponešto malo i retro stila u videu koji je Kremlj objavio tokom vikenda, a koji prikazuje ruskog predsjednika Vladimira Putina i premjera Dmitrija Medvedeva kako se čeliče na sportskim spravama, a potom zajedno doručkuju u Sočiju.

Zajednička prilika za fotografisanje? Ozbiljno? Zar tako nešto nije izašlo iz mode tamo negdje 2011. - kada je Medvedev igrao ulogu predsjednika?

Osim što se proširio po Internetu, izazvo brojne online šale i besmislene tweetove, kratki video je uzrokovao i "lupanje glave" o tome kakvu poruku je Kremlj pokušao da pošalje.

Bilo je, takođe, i spekulacija da Putin, možda, razmatra oživljavanje ovog tandema kada njegov sadašnji mandat istekne 2018., makar koliko to izgledalo nevjerovatno, u najmanju ruku.

Kako bilo, Gazeta.ru je zabilježila u svom uredničkom komentaru da se posljednji takav video pojavio kada su Putin i Medvedev otišli zajednički na pecanje u Astrakanu u avgustu 2011., samo mjesec dana prije nego što je Putin objavio da se ponovo kandiduje za predsjednika.

U editorijalu se, takođe, primjećuje da je medijsko praćenje Medvedeva na državnim medijima u posljednje vrijeme bilo i češće i u vrlo pozitivnom kontekstu, što sugeriše da bi njegov povratak u Kremlj omogućio režimu da postepeno promijeni politiku "bez promjene lica".

Možda je samo riječ o pustim željama, ali je obrazac definitivno primjećen u relativno liberalnim ruskim medijima.

Još realističnije, Gazeta.ru u komentaru sugeriše i da veliki potres u vladi tek predstoji i da Putin na ovaj način, možda, šalje poruku da je mjesto premijera sigurno.

Kakvi god bili ciljevi Kremlja, po svemu sudeći zasad ostaju nejasni.


Ali, znatno je jasnije šta ova foto i video sesija govori o samom režimu. Prije svega, pokazuje da im nedostaje ideja i trikova i da su potpuno bez plana na koji način da se nose sa krizom čiji su kreatori oni sami.

Nema ideje kako zaustaviti pad privrede koja tone u eri sve nižih cijena nafte. Niti se ima ideja na koji način izaći iz živog blata na istoku Ukrajine.

U svom posljednjem komentaru glavni urednik portala Slon.ru, Mihail Fišman, trening Putina i Medvedeva nazvao je ritualnom, odnosno "mahaničkom reprodukcijom stvari koje su radili u prošlosti – ili se percipira da su radili".

Trenirali su, to je tačno, ali u vrijeme kada je cijena nafte obarala rekordne visine, a ruska ekonomija rasla osam posto godišnje, te Putin mogao da bira savitljivog nasljednika.

"Sistem je odbacio bilo kakvu raspravu o budućnosti", napisao je Fišman. "I kad nemate nikakvu perspektivu o tome što se može dogoditi, da ne kažem, bilo kakvu pomisao da planirate, čak i vaša sposobnost da fantazirate počinje da blijedi", zaključuje.

Takođe, politički komentator iz Moskve Stanislav Belkovski je nedavno rekao da Putin, zapravo, pokušava da zamrzne i okošta politički sistem.

"On vjeruje da je njegov zadatak sačuvati situaciju, napuniti temlje ove uzdrmane zgrade s tečnim nitrogenom ili nečim sličnim, tako da je sadašnje stanje dovoljno", kaže Belkovski za Slon.ru.

Još važniju stvar pokazuje video o druženju dvojice ruskih državnika - koliko je trenutno slab i režim i sam Putin.

"Prikazivanje fotografija i videa poput ovosedmične trening-sesije je nešto što predstavlja barometer Putinove nesigurnosti", napisala je Amanda Taub za Vox.

"Tokom protekle godine, Putinova popularnost dostizala je nebeske visine i Putinove fotoavanture bile su značajno manje frekventne - vjerovatno zato što je njegova invazija na Krim suštinski poslužila kao doprinos žanru zvani 'stvarni život' ", prokomentarisala je Taub.

XS
SM
MD
LG