Dostupni linkovi

Skup u Bečićima: Region pred istim otvorenim pitanjima


Deveti skup zvaničnika jugoistočne Evrope
Deveti skup zvaničnika jugoistočne Evrope
U Budvi su se ovog vikenda okupili lideri Jugoistočne Evrope i više od 300 predstavnika 30 zemalja regiona, Evrope i Sjedinjenih Američkih Država a po uzoru na američki molitveni doručak.

Otvarajući skup, crnogorski premijer Igor Lukšić naveo je Crnu Goru kao dobar primjer razumijevanja različitosti i uvažavanja suparnika koji vodi izgradnji modernog građanskog društva.

"Prihvatajući integracione izazove, prihvatamo okvir koji, vjerujem, na najbolji način čuva tekovine države. Tačno je da je u prirodi čovjeka da ne može do kraja da cijeni jednu vrijednost ako ne zna ili nije znao šta je njena suprotnost. Zato slobodan čovjek ne zna šta je sloboda ako nije iskusio njenu suprotnost. Ne zna šta je sreća ako makar na trenutrak nije osjetio tugu. Da li su 90-te bile bolno otrežnjenje, da li nas uznemirava problem, životne socijalne teškoće sa kojima se članovi našeg društva suočavaju? Ova pitanja imaju jasan - potvrdan odgovor. Bilo je previše patnji i stega koje svima nama, pogotovo mladim ljudima, nijesu dozvolile da dijele slobodu evropskih vršnjaka ili bezbrižnost koju su uživale generacije prije nas. Imao sam sreću da odrastem u multietničkom Baru u kojem su vjerski objekti jedan uz drugi i kojem su se njegovi stanovnici pomagali bez obzira u kojem od tih objekata se mole. Naučio sam da živim težeći miru, poštujući različitosti, i tražeći ono pozitivno u sebi i drugima. Bog od nas traže da damo drugu šansu onima koji su pogriješili, ali i da ispravljamo sopstvene greške", rekao je Lukšić.

Premijer Albanije Sali Beriša podsjetio je da je naziv panel diskusije "Ujedinjeni u različitostima" i ukazao kako je Albanija kao država opstala zahvaljujući tom sloganu.

"Moja zemlja je veoma zadovoljna što ima najbolje odnose sa Crnom Gorom, Makedonijom, Kosovom, a siguran sam da ćemo raditi i na novom poglavlju u našim odnosima sa Srbijom jer vjerujemo da budućnost leži u prihvatanju. Da prihvatimo jedni druge i da radimo zajedno", naveo je Beriša.

(FOTOGALERIJA: Susret zvaničnika u Bečićima, fotografije Savo Prelević)


Razlike kao prednost

Da li je čaša poluprazna ili polupuna, to pitanje se može odnositi na percepciju Balkana danas – izjavio je bivši crnogorski premijer i šef vladajuće DPS Milo Đukanović. On je ocijenio kako je 17 godina nakon Dejtona region pred istim otvorenim pitanjima kao tada.

"Čini mi se zbog pomanjakanja dovoljno agilne i sinhronizovane akcije, kako nas u regionu tako i na širim međunarondim prostorima, i dalje govorimo o problematičnoj funkcionalnosti Bosne, i dalje govorimo o neriješenom, definitivno neriješenom statusu Kosova i o problemima na relaciji Beograd - Priština i dalje govorimo o već dugo i zabrinjavajuće blokiranoj Makedoniji na putu evropskih i evroatlantskih integracija. Opasni recidivi koji djeluju prijeteće, imajući u vidu ono što je karaktreristika društava u ovom regionu. Čini mi se da bi, prije svega odgovornošću nas koji živimo u ovom regionu i našom većom upućenošću jednih na druge, morali pokazati veću efikasnost u što skorijem zatvaranju kriznih pitanja iz prethodnog perioda. Samim tim svojim jedinstvom i svojom efikasnošću animirati na podršku ključne činioce evropskog i evroatlantskog društva. Moramo shvatiti da smo sa granicama ili bez njih najbliži jedni drugima, i iza granica koje smo u međuvremenu uspostavili stanuju naši najbliži sa kojima se sigurno bolje razumijemo nego sa nekim drugim pojedincima ili narodima a udaljenih meridijana. To namjerno napominjem jer nam se ponekad zamagli pogled pred razlikama koje još uvijek ne prepoznajemo kao našu prednost nego naš usud i bježimo od toga da iskoristimo mogući kapacitet naše saradnje u regionu", naveo je Đukanović.

Van oficijelnog dijela skupa novinarima se obratio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić koji je prokomentarisao izbor Tomislava Nikolića za predsjednika Srbije:

"Prije svega ti izbori su pitanje koje rješavaju građani Srbije. Svaki narod ima onakvu vlast kakvu izabere i očito da su građani Srbije izabrali Nikolića od kojeg očekuju da će kanalizirati rješavanja pitanja pred kojima se Srbija nalazi. Ja očekujem da će ta pitanja biti rješavana na putu za evropsko ujedinjenje jer je udružena Europa naša sudbina i naša želja i ja vjerujem da će kod gospodina Nikolića prevladati to europsko usmjerenje."

Okupljanje zvaničnika jugoistočne Evrope, koje se svake godine organizuje po uzoru na Nacionalni molitveni doručak u SAD, počelo je u petak uveče u Budvi. Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je svim učesnicima poželio dobrodošlicu u Budvu i Crnu Goru, kao domaćina devetog po redu okupljanja.

"Nas je ovdje okupila na različitim jezicima posvećenost istom dobru, javnom dobru naših građana, naših država i naše zajedničke planete kojoj pripadamo. Crna Gora je zemlja građanina, kao najveće dostignuće države i najveće dostignuće Francuske i Američke revolucije", rekao je Krivokapić.

Deveti skup zvaničnika jugoistočne Evrope okupio je 300 učesnika i organizuje se po uzoru na nacionalni molitveni doručak u Vašingtonu.
XS
SM
MD
LG