Dostupni linkovi

Skupština Vojvodine protiv uvođenja tradicionalnih simbola


Simboli Vojvodine
Simboli Vojvodine

Skupština Vojvodine na sednici u utorak nije usvojila predlog za uvođenje tradicionalnih simbola Vojvodine, uprkos prethodnom dogovoru skoro svih stranaka u parlamentu. Demokratska stranka je za vreme glasanja ostala uzdržana.

Iako se činilo da je rezultat glasanja pokrajinskog parlamenta o uvođenju tradicionalnih simbola Vojvodine unapred poznat, i da je obezbeđena dvotrećinska većina, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Borislav Novaković pred samo glasanje izjavio je da članovi te stranke ipak neće glasati za predlog.

„Simboli odražavaju tradiciju, narodno jedinstvo i kolektivni identitet svake političke zajednice. Da bi oni to stvarno bili, potreban je najširi konsenzus politčkih stranaka u parlamentu i politčke javnosti. Političku javnost čine nevladine organizacije i strukovna udruženja. Ova odluka je donešena bez te procedure i zbog toga DS nije mogla da glasa za ovakav predlog“, rekao je on.

Tradicionalni simboli koji su predviđeni novim Statutom Vojvodine izazvali su negodovanja Lige socijaldemokrata Vojvodine koja je ranije najavila da neće podržati dokument, jer kako predstavnik te stranke Dušan Jakovljev kaže, da predložena rešenja ne oslikavaju građanske vrednosti Vojvodine.

„Najvažniji razlog zbog kog Liga ne podržava ove simbole jeste nesumnjivi pokušaj da se uvođenjem ovih simbola promeni koncepcija i precepcija Vojvodine, da se vrati na koncept iz 19. veka kada je bio nesumnjivo obeležen srpski kulturni prostor. Posle toga je 100 godina prošlo, mnoge građanske snage su uspele da naprave od Vojvodine ono to ona jeste i to dobro oslikavaju postojeći simboli“, smatra Jakovljev.

Predloženi tradicionalni simboli su grb Vojvodine iz vremena srpskog vojvodstva iz 1848. godine kada je Vojvodina bila deo Austrougarske monarhije, kao i srpska trobojka. Oni bi, prema propisima, bili u upotrebi zajedno sa postojećim simbolima. Predlog je stigao od Demokratske stranke Srbije, čiji predstavnik, Milenko Jovanov nije krio razočarenje zbog neusvajanja predloga.

„Pošto odlukom DS-a nije doneta ova skupštinska odluka, DSS zahteva od pokrajinskih institucija ali i od lokalnih samouprava kao i od svih institucija koje su isticale dosadašnje simbole Vojvodine da ih skinu, pošto ne postoji pravna osnova za njihovo korišćenje“, rekao je on.

Šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara Šandor Egereši rekao je da je ta stranka podržala uvođenje tradicionalnih simbola.

"Kao što manjinske zajednice imaju pravo da koriste svoje simbole, tako i srpski narod ima pravo da ističe svoje simbole", rekao je Egereši i dodao da postoje mnogo veći problemi koje treba rešavati, a to su pre svega ekonomski problemi građana Vojvodine.

Srpska napredna stranka smatra "sramnom odluku Demokratske stranke da u Skupštini AP Vojvodine ne podrži srpske tradicionalne simbole - zastavu i grb".

Simbole je DSS predložila u saradnji sa profesorom Pravnog fakulteta u Novom Sadu, Slobodanom Orlovićem. On je pre sednice objasnio da su ovim predlogom hteli da zaokruže pravne okvire o donošenju i sprovođenju Statuta Vojvodine.

Kao što znate do sada su donete četiri pokrajinske odluke, ova je jedina preostala odluka koja nije doneta. Simboli potiču iz sredine devetnaestog veka. Naime, tada su se deševale neke političke promene u čitavoj Evropi, pa tako i u tadašnjem delu Austrougarske, u sadašnjoj Vojvodini. Srpski i drugi slovenski narodi su se tada borili za veću autonomiju. Ovi simboli izražavaju taj period ali i kontinuitet sa sadašnjom Vojvodinom“, objašnjava Orlović.

Predsenik Skupštine Vojvodine, Ištvan Pastor je nakon sednice izjavio da će u narednom periodu ponovo razmotriti uvođenje tradicionalnih simbola, jer je to obaveza ove institucije u skladu sa Statutom.

Nedim Sejdinović
Nedim Sejdinović

Aktivista za ljudska prava Nedim Sejdinović smatra da je promena stava DS-a zapravo rezultat pritiska dela javnosti.

„Pretpostavljam da je DS promenila svoj stav zbog pritiska dela javnosti, jer ovi novi predloženi tradicionalni simboli zaista jesu umalovažavanje Vojvodine i njene multietničnosti, a na kraju krajeva i antifašističke prošlosti pokrajine. Nažalost, DS ali i druge provojvođanske stranke su propustile da reaguju kada je usvajan Statut koji predviđa slične simbole koji danas nisu izglasani“, rekao je Sejdinović.

U pokrajinskoj skupštini većinu čine Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine i Savez vovjođanskih Mađara, a za donošenje ovakve odluke neophodna je dvotrećinska većina.

XS
SM
MD
LG