Dostupni linkovi

RSE u Slavonskom Brodu: Odmor u novom centru za nastavak izbjegličkog puta


Slavonski brod: Otvoren tranzitni centar za izbjeglice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Slavonski brod: Otvoren tranzitni centar za izbjeglice

Od utorka se izbjeglički kamp Opatovac i granični prelaz Bapska zatvaraju, jer je zvanično otvoren novi izbjeglički tranzitni centar u Slavonskom Brodu u koji je u utorak stigao prvi voz s izbjeglicama iz Šida.

Nakon svega što je prošao u brojnim zemljama, torture, zloporabe, rizičan prelazak mora od Turske do Grčke, susret s krijumčarima, Kasim iz Sirije i ne zna da su baš u Hrvatskoj, u Slavonskom Brodu stvoreni najhumaniji uvjeti za prihvat izbjeglica. Ipak, i Kasim i njegova supruga i brat, ovdje će ostati tek nekoliko sati.

„Moje ime je Kasim i dolazim iz Sirije. Idem u Njemačku. Ja sam student Univerziteta u Alepu, ali nisam mogao nastaviti studiranje zbog rata, te sam zbog toga odlučio otići u Europu. Ovo su moja supruga i moj brat, dok je ostatak obitelji u Siriji. Nadamo se da ćemo ih, kada se i mi smjestimo, dovesti u Europu. Želimo nastaviti studirati, i moja supruga i ja", kaže Kasim.

Većina ih želi prema Njemačkoj, posebice mladi, jer su čuli da Njemačka prvo daje mogućnost i azil visokoobrazovanim ljudima.

„Želim otići u Njemačku, ali još nisam siguran. Završio sam studije u Siriji i ako postoji mogućnost, radio bih u Njemačkoj kao učitelj ili tome slično. Studirao sam englesku književnost, ali studiranje u Siriji nije baš bilo dobro zbog korupcije. Zato želim nastaviti studiranje i unaprijediti svoje znanje. Putujem s bratom i dvjema sestrama", priča nam drugi izbjeglica.

Muhamed iz Irana radio je kao građevinac. Iako ima 50 godina, put prema Zapadnoj Europi ne čini mu se pretežak.

„Ja sam Muhamed, iz Irana sam. Više se ne sjećam koliko dugo putujem, ali sigurno više od dva tjedna. Vjerojatno ću u Njemačku, ali najveći problem će predstavljati jezik. Najradije bih išao u Englesku, zbog jezika. U Iranu je teško. Sankcije su problem, stvorile su mnogo negativnih efekata, pogođene su mnoge obitelji", priča Muhamed.

Na naše pitanje je li razmišljao da ostane u jednoj od zemalja na Balkanu, Išah kaže da nije, posebice što je u nekim od tih zemalja imao već loše iskustvo. Njegov krajnji cilj je Francuska:

„Dobro sam, samo što je hladno. Imamo obitelji s djecom, gužva je i želimo samo nastaviti. Kao što sam rekao, želim u Francusku. Dobra je zemlja i nadam se sretnijoj budućnosti tamo. Napustio sam Afganistan prije mjesec dana. Put je bio težak. U Afganistanu smo deset sati išli preko planine, vidio sam pet leševa koje su ubili talibani. Zatim smo preko Irana došli do Turske, a potom su slijedile Grčka, Makedonija, Srbija. I sada smo ovdje. Također, najteže je bilo provoditi noći na hladnom, nije bilo skloništa da se ugrijemo. Ali, evo, sada smo u Hrvatskoj, sretan sam, mnogo je bolje i sigurnije.“

U utorak su izbjeglice prvi put prošle kroz novootvoreni tranzitni centar u Slavonskom Brodu koji je opskrbljen svime što je ovim ionako napaćenim ljudima potrebno za makar nekoliko sati normalnog života. Odmah po izlasku iz vlaka odlaze na registraciju. Pruža im se liječnička pomoć. Volonteri Crvenog križa nude im hranu, toplu kavu, čaj. Vojska i policija koordiniraju u svakom trenutku, a ukoliko je izbjeglicama potreban internet ili prostor za molitvu, i to im je osigurano. Kamp ima centralno grijanje, tuš kabine, moderno opremljene toalete, te bolnicu.

"Cijela nit vodilja koja nas je vodila u izradi ovog prostora bilo je da ovim migrantima napravimo što je moguće humaniji i bolji smještaj, da imaju krov nad glavom, da je taj prostor ugrijan i da oni mogu na normalan način provesti ovo svoje kratko vrijeme u Republici Hrvatskoj", navodi generalbojnik Oružanih snaga Hrvatske Ivan Jurić.

Zbog proteklih noći koje su bile veoma hladne, a ovi ih ljudi provodili uglavnom pod vedrim nebom, mnogo je djece jutros u Slavonski Brod iz Šida stiglo promrzlo. Neki su bili i bosi. Crveni križ osigurao im je novu toplu garderobu, a ima dovoljno hrane i napitaka, kaže za naš program predsjednik hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić.

„Mi smo se tu opskrbili za 5.000 ljudi. Hrane već sad imamo 8.000 lunch paketa, jabuke, voće, sredstva za higijenu, sve to imamo, ali smo pri kraju s dekama. Vrlo veliku količinu odjeće smo uspjeli pribaviti, povukli smo je iz svih skladišta koja smo imali. Odjeća je fantastično sortirana, po dobi, po vrsti, znači, čarape, cipelice, cipele, jakne, veš. Kako sad imamo svoje ekipe u svakom tom sektoru, volonteri idu do izbjeglica, pitaju ih šta im treba, popišu, dođu u skladište, uzmu to i donesu", pojašnjava Jelić.

Nitko od njih ne zna kakvi ih uvjeti čekaju na granici između Slovenije i Austrije, kao ni za mogućnost da bi Austrija mogla zatvoriti granicu. Takvi upiti novinara mnogo ih i ne zabrinjavaju. Uvjereni su da će ostvariti cilj i već za par dana biti u Njemačkoj, Švedskoj ili Francuskoj.

XS
SM
MD
LG