Dostupni linkovi

Nakon napada na novinare u BiH: Sloboda govora kao izuzetak, a ne pravilo


Razgovor "Napadi na novinare" u Mostaru
Razgovor "Napadi na novinare" u Mostaru

Pojedinačni i sistemski napadi na medije, novinare i intelektualce, koji se dešavaju u zadnje vrijeme, simptom su bolesnog društva.

Ocjena je to koju o atacima na medije i stanju društva u BiH uopšte, ali i regionu, iznosi niz uglednih intelektualaca sa tog područja.

Ocjenjuju da se već decenijama stvara takav društveni ambijent, sa elementima fašizma, kako bi se prikrile stvarne namjere političkih elita, a to su kriminal i korupcija.

Prošla godina i početak ove protekli su u fizičkim i verbalnim napadima na medije, novinare i intelektualce, tvrdi niz poznatih imena intelektualne scene iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Tako podsjećaju na primjer fizičkog napada na profesora mostarskog Sveučilišta Slavu Kukića, koji je pretučen u svom kabinetu, zatim na upad policije u redakciju portala Klix.ba u Sarajevu, te na verbalni napad u Mostaru na članove uredništva portala Tačno.net – Šteficu Galić i Amera Bahtijara.

Pravni zastupnik Štefice Galić i Amera Bahtijara, Senad Pećanin, tvrdi:

Učesnici tribine
Učesnici tribine

„Napadi na novinare i posebno u državama kakva je BiH jesu ozbiljan simptom jedne ozbiljne društvene poremećenosti, koja nažalost ukazuje na konture ozbiljnog fašizma“.

Govoreći na skupu u Mostaru, u povodu najnovijih, učestalih napada i pritisaka na medije u Bosni i Hercegovini, ali i svijetu, Pećanin je rekao da se gušenje slobode medija dešava i u demokratskijim društvima od bosanskohercegovačkog.

„Međutim, ono što razdvaja demokratska društva od nedemokratskih društava i države koje su zasnovane na vladavini prava od onih drugih, jeste reakcija nadležnih organa“.

A reakcija vlasti u BiH je upad policije u redakciju Klix.ba, smatraju analitičari. Komentator i urednik portala Starmo.ba, Faruk Kajtaz kaže da je policijski upad u portal Klix bio predstava za javnost s ciljem da se prestraše svi koji su se mislili baviti sličnim stvarima.

„Oni su jednostavno htjeli izvršiti transparentan oblik javnog pritiska, nasilja i novinarima pokazati: 'ovo je ono što će vam se desiti ako se budete bavili ovom pričom'“.

Napadi na medije, smatraju stručnjaci, rezultat su i odnosa političke klase, odnosno posljedica fašistoidne klime, koja se decenijama stvara.

Atak na kritičku misao je obilježje autoritarnih sistema, a izvodi se iz redova struktura na različite načine, tvrdi sociolog sa Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. Slavo Kukić.

„Jedna, međutim, forma za koju je živi dokaz sudbina Klixa ima primjesa državnog terorizma“.

Pored organizovanog, državnog pritiska na medije, ataci na profesora Kukića i verbalni napad na urednike portala Tačno.net dokaz su stvaranja ambijenta, u kojem se, na primjer u Mostaru, niko ne suočava sa onim što se proteklih decenija dogodilo. Historičar Dragan Markovina podsjeća i na to da je Štefica Galić prije par godina morala napustiti grad u kojem je živjela.

„Čim se pojavi neko, tko na bilo koji način ruši temelje poretka, a poredak je duboko zakopan u radikalni nacionalizam, postaje opasan, postaje laka meta za odstrel i dogodi mu se ono što se dogodilo, nažalost, Štefici u Ljubuškom“.

Upad policije u redakciju portala Klix.ba je slika kako se režim obračunava sa novinarima, ali je verbalni napad na novinare djelo tzv. neodgovornih pojedinaca, smatra hrvatski novinar i pisac, Boris Dežulović.

„Koji viču na ulici, koji onda pljunu, onda ponekad i udare baseball palicom, na primjer nekoga u uredu ili tako. Na kraju krajeva, upadnu s kalašnjikovima u redakciju. Ta dva sistema funkcioniraju savršeno i funkcionirali su svih ovih 25 godina, u svih ovih naših pet, šest, sedam koliko ih već ima, država u regiji“.

Poznati hrvatski pozorišni reditelj, Oliver Frljić, o stanju slobode medija u regiji, dodaje:

„U njima je sloboda govora izuzetak, a ne pravilo i zapravo ljudi koji se usude javno govoriti snose vrlo često i ovakve posljedice“.

Profesor Esad Bajtal iz Sarajeva upire prstom u političke elite i opisuje ih kao glavne aktere svojevrsne predstave, nazivajući ih pseudodemokratama, u lažnoj demokratiji, dok ona prava ne dolazi, a nju se uzalud čeka.

„Oni sjedeći u toplim foteljama i svojim obećanjima, a mi na ulici i na nogama. Stolice i fotelje su njmihova privilegija, a opljačkana zemlja naš udes, o kome ne smijemo i ne daju nam da govorimo“.

Da iza svega stoji politička elita slaže se i Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže ACCOUNT. On političke elite naziva šampionima, jer je BiH po korupciji prva u Evropi.

„Fašizam jeste problem, ali on je samo sredstvo. Cilj je korupcija i kriminal, a to se vidi po Poljinama, po Laktašima, evo ovdje kućama vrijednim milionima maraka“.

Ipak, ima i razmišljanja da su posljednji ataci na medije donijeli i nešto dobro, a to je konačno okupljanje i solidarnost novinara iz cijele BiH. Iz portala Klix.ba zato najavljuju da njihov slučaj ide dalje..

„Ako se završi na ovome i ako se ne bude o ovome više pričalo, bojim se da će danas, sutra, za mjesec dana, doći nekom od mojih kolega i učiniti ovo ili još nešto gore“, zaključuje glavni urednik Jasmin Hadžiahmetović.

XS
SM
MD
LG