Dostupni linkovi

Slučaj helikopter: Nema anketnog odbora


Parlament Srbije, ilustrativna fotografija
Parlament Srbije, ilustrativna fotografija

Skupština Srbije odbila je predlog da se raspravlja o osnivanju anketnog odbora koji bi utvrdio okolnosti pada vojnog helikoptera 13. marta, kada je poginulo sedmoro ljudi. Time je, za sada, eliminisana mogućnost da parlamentarci iz svog ugla rasvetle slučaj koji stoji u mestu više od mesec dana.

Dragan Šutanovac, funkcioner Demokratske stranke koja je zatražila formiranje anketnog odbora, rekao je za RSE da je vlast odbijanjem pokazala da želi da izbegne odgovornost ministra odbrane i premijera.

“Predsednik vlade Aleksandar Vučić prvi je najavio da neće dati Bratislava Gašića i ministra zdravlja Zlatibora Lončara. Na osnovu svih izveštaja i informacija ubeđeni smo da su, na žalost, pre pada helikoptera više puta prekršene procedure i da je ministar Gašić izdavao naređenja za koja ne znamo da li je imao ovlašćenja ili je vršio zloupotrebu zakona. Sada bi skupštinska većina želela da zabije glavu u pesak, da se ova stvar sakrije i zaboravi što pre,” kaže Šutanovac.

Svi akteri iz redova vlasti koji su posredno učestvovali u spasavanju bolesne bebe iz Raške, koja je prevožena helikopterom, prethodno su izjavili da se ne osećaju odgovornim za pad vojne letelice. Između ostalog, od premijera su došle poruke da opozicija nesreću koristi za napade na vlast i da mediji žele da krivim proglase posadu helikopeta, iako u stvarnosti to niko nije činio.

Miroslav Hadžić, iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže za RSE da ga ne čudi da je odbijen anketni odbor.

“Radi se o demokratskoj diktaturi većine. To jednostavno pokazuje da se osećaju sigurnim, pri tom su i osioni, ne smatraju uopšte za potrebno da građani saznaju nešto pouzdano o tom događaju. Istovremeno pokazuje i njihovu već ranije pokazanu težnju da sakrivaju informacije, da manipulišu njima, i očigledno je da sada izbegavaju da javnosti saopšte činjenice o udesu helikoptera,” smatra Hadžić.

Govoreći o istrazi u “slučaju helikopter” zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da premijer Aleksandar Vučić nije doprineo utvrđivanju istine o padu vojnog helikoptera.

“Izjavom da neće dati ministre zdravlja i obrane, Zlatibora Lončara i Bratislava Gašića, Vučić je prejudicirao rad državnih organa i usmeravao javno mnjenje,” rekao je Janković za televiziju N1.

Dragan Šutanovac, koji je bivši ministar odbrane, kaže da Demokratska stranka neće odustati od anketnog odbora.

“Ako ne budu želeli da se to sada u potpunosti razreši, siguran sam da će neka nova vlast pokrenuti taj postupak. Jer je sedam života izgubljeno zbog kršenja procedure i zbog nečijih potreba da se marketinški slikaju pred medijima. To je stvar koja mora da dobije konačnu konotaciju i da se zna tačno šta se desilo,” tvrdi Šutanovac.

O uzrocima helikopterske tragedije izjasnile su se dve vojne komisije čiji nalazi su predati tužilaštvu, koje treba da odluči koga će krivično goniti.

Miroslav Hadžić smatra da je teško očekivati da ovaj slučaj bude rasvetljen.

“Ovde je pitanje poštovanja pravne i vladavine prava. Toga ovde danas nema, tako je bilo i ranije, pa se ista priča nastavlja. Najspornije u svemu je izdavanje naloga da helikopter obavi zadatak, kako je to išlo, da li je prekršena komandna linija, odnosno da li su prekoračene upravne nedležnosti. To je pitanje broj jedan,” zaključuje Hadžić.

XS
SM
MD
LG