Dostupni linkovi

Slučaj "Lora": Bjegunci pare ne vraćaju


Split, ilustrativna fotografija
Split, ilustrativna fotografija

Odgođena je glavna rasprava na sudu u Splitu povodom zahtjeva državnog tužiteljstva da trojica bivših hrvatskih vojnih policajaca osuđenih za ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti u splitskoj vojnoj bazi „Lora“ početkom devedesetih, nadoknade državi iznos isplaćen za odštetu obitelji jednog od dvojice tamo ubijenih civila.

Čini se da splitski suci ne čitaju novine, i to već dulje vrijeme. Zbog toga što prvookrivljenom Tomislavu Duiću, koji je već 10 godina u bijegu od hrvatskog pravosuđa, nije dostavljena dokumentacija koju je sudu dostavila Jagoda Bungur, supruga i opunomoćenica trećeokrivljenog Emilija Bungura, koji je također već 10 godina u bijegu, odgođena je za srijedu zakazana glavna rasprava na splitskom Općinskom sudu. U ovom postupku splitsko Općinsko državno odvjetništvo traži da trojica bivših hrvatskih vojnih policajaca, Duić, Bungur i Miljenko Bajić, osuđenih za ratne zločine protiv civila srpske nacionalnosti u splitskoj vojnoj bazi „Lora“, nadoknade državi iznos isplaćen za odštetu obitelji jednog od dvojice tamo ubijenih civila – Gojka Bulovića, i to 1.062.678 kuna (oko 140.000 eura) uvećano za zatezne kamate i parnični trošak. O raspravi za Radio Slobodna Evropa govori glasnogovornik Općinskog suda u Splitu Marijo Franetović:

Ročište je održano, međutim dostava za prvog tuženika izvršena je isticanjem na oglasnoj ploči, pa nije ni bilo procesnih radnji nego samo utvrđenja suca i dokazni prijedlozi. Zaključak suda je – budući da dokumentaciju predanu na današnjem ročištu treba dostaviti prvom tuženiku Tomislavu Duiću, današnje ročište se odgađa, a sljedeće zakazuje za 22. svibnja u devet sati.“

O kakvoj se vrsti postupka ovdje radi pojasnila je ranije za naš radiopravna savjetnica nevladine udruge Documenta Milena Čalić – Jelić:

Dakle, radi se o regresnoj tužbi. Tužbu podnosi sama država protiv pravomoćno osuđenih pripadnika Hrvatske vojske radi povrata novca isplaćenog na ime naknade nematerijalne štete srodnicima oštećenih ili samim oštećenicima.“

Njih trojica osuđeni su jer su od proljeća do jeseni 1992. godine u prostorijama vojne baze „Lora“ držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, pod sumnjom da su sudjelovali u neprijateljskim djelovanjima.Pri tome su, kaže se u presudi, vrijeđali njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavali ih, fizički i psihički zlostavljali, mučili i tjelesno kažnjavali – sve do usmrćenja dvojice zatočenika - Gojka Bulovića i Nenada Kneževića. I obitelji Nenada Kneževića isplaćena je odšteta, i to u iznosu od nešto više od 90.000 eura.

Potpora ratnih veterana obiteljima tuženih

Pred sudom u Splitu, gdje se ročište odvija prosvjedovalo je pedesetak hrvatskih ratnih veterana. Predsjednik udruge ratnih vojnih invalida splitsko dalmatinske županije Željko Batina kaže za naš radio da su došli izraziti potporu obiteljima trojice tuženih za vraćanje novca.

„Sada Ministarstvo obrane pokušava naplatiti 1.060.000 kuna, a oni ionako žive na rubu egzistencije. Povodom toga smo mi i prosvjedovali, jer ako se ta presuda donese, oni će vjerojatno završiti na ulici jer država neće birati sredstva da im zaplijeni imovinu – stan ili obiteljsku kuću.“

Ova trojica osuđenih u takozvanom postupku „Lora 1“, u kojem je osam bivših hrvatskih vojnih policajaca osuđeno na ukupno 53 godine zatvora nisu jedini osuđenici za ratne zločine od kojih država regresnom tužbom traži povrat novca isplaćen obiteljima njihovih žrtava. Za povrat novca tuženi su i bivši general Mirko Norac – za dva slučaja, zatim Tihomir Orešković, Stjepan Grandić i Ivica Petrić.

Do sada je jedan slučaj završen nagodbom.

Brojni su slučajevi isplate štete žrtvama ratnih zločina ili obiteljima – prema medijima samo za Loru isplaćeno je oko 350.000 eura. Dvoje preživjele djece iz obitelji Zec dobilo je – iako u tom slučaju zbog jako sumnjive procesne greškepočinitelji ubojstva njihovih roditelja i maloljetne sestre nisu procesuirani i kažnjeni - izvansudskom nagodbom 200.000 eura.

Kako se dugo vremena zbog prosvjeda nevladinih udruga i međunarodnih institucija nije vodilo postupke protiv osoba koje nisu bile dostupne, a kako su Duić i Bungur u bijegu, tek je prošlog ljeta započelo i drugo suđenje za ratne zločine u vojnoj bazi „Lora“ početkom devedesetih- protiv petorice od ukupno osam osuđenih u prvom postupku. Oni su optuženi za ratne zločine nad ratnim zarobljenicima - psihičko i fizičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA i srpskih paravojnih formacija, od čega su tri zarobljenika i umrla.

XS
SM
MD
LG