Dostupni linkovi

Slučaj "Orden za Šešelja": Irinej na Filaretovom putu


Patrijarh Irinej
Patrijarh Irinej

Do sada su u Srpskoj pravoslavnoj crkvi ćutali, a onda je njen poglavar Irinej otklonio nedoumice povodom pitanja koliko se ova institucija udaljila od ratne politike devedesetih. Jedan od najistaknutijih simbola tog vremena, haški optuženik na privremenom boravku u Srbiji Vojislav Šešelj, prema mišljenju patrijarha Irineja, nesumnjivo zaslužuje Orden Belog anđela, koji mu je kada je iz Ševeningena stigao u Beograd dodelio nedavno smenjeni vladika Filaret.

Izgleda da se stara matrica ponavlja, ne samo kod političara nego i kod duhovnika. Takve izjave ne pokazuju naročitu ni duhovnost, ni moralnost, ni umnost samog patrijarha”, ocenjuje profesor Ratko Božović.

Prvi ljudi države su, za razliku od prvog čoveka crkve, kada je Šešelj u pitanju, relativno uzdržani. Patrijarh mu je svoju podršku preneo u ličnoj prepisci, u kojoj je demantovao Šešeljeve navode da je Filaret smenjen zato što je njemu dodelio orden.

Pomenuti postupak nema nikave veze sa ordenom koji je vama dodeljen. Lično sam pozdravio dodeljivanje ordena vama. Isto tako nema nikakvog uticaja gospodin američki ambasador, to vam kažem pod punom odgovornošću”, naveo je patrijarh i, zahvalivši Šešelju na pismu, zaželeo mu “dobro zdravlje, mudrosti i snagu u borbi protiv zlih sila ovoga sveta”.

Upozoravajući na težinu reči prvog čoveka Srpske crkve, Nikola Knežević iz novosadskog Centra za istraživanje religije, politike i društva ocenjuje da je alarmantna činjenica da patrijarh ne vidi nikakav problem u Šešeljevoj pogubnoj politici.

Dati podršku osobi koja posle dvadeset i više godina na političkoj sceni ne pokazuje apsolutno nikakvog znaka u jednom teološkom smislu pokajanja, i da želi da promeni retoriku i jedan diskurs koji i dalje itekako podiže tenzije u regionu, i kada jedna osoba poput patrijarha da izjavu da nije imao ništa protiv dodele ordena jednom takvom čoveku je zaista zabrinjavajuće”, ocenjuje Knežević.

Ratko Božović
Ratko Božović

Slično navodi i Ratko Božović, ukazujući na ono čega se Srpska pravoslavna crkva nije pridržavala ni poslednjih decenija.

Crkva ne može i ne sme da bude u nekom korpusu bilo kojeg zločina. Ona je valjda nešto potpuno suprotno svojom suštinom, svojim duhom, ljubavlju i hrišćanstvom u krajnjoj liniji”, kaže Božović.

Episkop mileševski Filaret jedan je od predstavnika Srpske pravoslavne crkve koji su u tom korpusu zauzimali zapaženo mesto. Od poziranja u svešteničkoj odori sa puškomitraljezom na ramenu u Hrvatskoj s početka devedesetih, preko najdrastičnijeg slučaja ratnohuškačke propagande, do podrške Slobodanu Miloševiću na izboprima 2000. godine. No, radikali su mu uvek bili najbliži srcu. Šešelj mu je svojevremeno poklonio džip, a on je njega, kada je početkom godine stigao iz Haga u Srbiju, okitio ordenom “Belog anđela prvog reda”.

Dragi prijatelju, brate Vojo, vama je Bog dao da operete ljagu sa srpskog naroda, koliko ste mogli, razume se teško je bilo, ali mi smo pratili i čestitamo vam na vašoj hrabroj borbi, srpskoj borbi, junačkoj borbi“, rekao je tada Filaret.

Pratili su ga i drugi skandali, poput onog o pedofiliji, ali SPC nikada nije dovela u pitanje njegovu poziciju. Sve do prošlog meseca, kada je na zasedanju Sinoda doneta odluka o njegovoj smeni.

Oni koji su, poput predsednika novosadskog Centra za istraživanje religije Nikole Kneževića, pomislili da su razlozi nesumnjivo njegovi decenijski nacionalistički ispadi, uz poslednji u vidu ordena Vojislavu Šešelju, patrijarh Irinej odlučno je odbacio i ovu jedinu hvale vrednu mogućnost, porukom da se Filaretu pripisuju krivice, “čisto kanonsko administrativne prirode”.

XS
SM
MD
LG