Dostupni linkovi

Slučaj Zavala: Kuljači pet, Maroviću četiri godine zatvora


Rako Kuljača
Rako Kuljača

Nakon već izrečenih presuda prije dvije godine i njihovog naknadnog ukidanja od strane Apelacionog suda, Viši sud je u četvrtak aktere afere "Zavala" ponovo proglasio krivim i osudio ih na višegodišnje zatvorske kazne.

Bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača je dobio pet, a nekadašnji potpredsjednik budvanske opštine, Dragan Marović četiri godine zatvorske kazne zbog zloupotrebe službenog položaja i štete od preko 820 hiljada eura koju su nanijeli gradskoj kasi.

Viši sud u Podgorici je, pored Kuljače i Marovića, osudio još nekoliko budvanskih funkcionera među kojima je Đorđije Pinjatić koji je dobio tri godine zatvora za krivično djelo zlupotreba službenog položaja putem pomaganja, a za isto djelo, Dragan Žinić, Slobodan Đurović, Stevan Vučetić, Sreten Tomović, Novak Stanojević i Marko Kaloštro su osuđeni na po dvije godine.

Dragan Sekulić je za zlupotrebu službenog položaja putem postrekavanja osuđen na tri i po godine zatvora.

Pravni zastupnik bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače, koji je dobio i najveću kaznu, advokat Zoran Piperović nije zadovoljan presudom i naziva je brukom.

"Bruka! Sudija je elaborirala svoj stav. Pričala je pola sata, a da niko u sudnici nije razumio što je htjela da kaže i na čemu temelji ponovni stav i ponovo ljude proglasi krivim", kaže Piperović.

Optuženi su negirali krivicu i tvrdili da se radi o političkom procesu, dok je tužilaštvo istrajavalo u stavu da je optužnica u potpunosti dokazana.

"Okrivljeni su ponovljeni proces iskoristili za manipulaciju, predstavljajući sebe kao žrtve navodne zavjere koja se protiv njih vodi“, rekla je u okviru završne riječi tužiteljka Lidija Vukčević.

Dragan Marović
Dragan Marović

Bivši potpredsjednik budvanske Opštine Dragan Marović ne priznaje presudu Višeg suda.

"Ovo je jedna, ako mogu reći, akcija Tužilaštva i Višeg suda protiv Budve. Priznaću ovu presudu onog trenutka kada se bude iznio bar jedan dokaz za ono za šta me krive", kaže Marović.

Na naše pitanje zašto je Budva meta, odgovara:

"Nemam pojma! To znaju oni koji su ovo osmislili."

Podsjetimo. Skoro 45.000 kvadratnih metara zemljišta na rtu Zavala, između Budve i Bečića, 2007. godine je kupila Zavala Invest, zajednička kompanija Miraxa, čiji je vlasnik bio propali ruski milijarder Sergej Polonski, i domaćeg Moninvest-a, čiji je suvlasnik bio, tada bez funkcije, a sada potpredsjednik vladajućeg DPS-a, Svetozar Marović, koji je nakon izbijanja afere u vezi nelegalne gradnje na Zavali, prodao svoj udio.

Njegov brat, inače drugi čovjek budvanske opštine, Dragan Marović je, krajem 2010. godine, uhapšen zajedno sa gradonačelnikom Budve Rajkom Kuljačom, a njima se pridružio i poslanik vladajuće DPS i nekadašnji direktor budvanskog Vodovoda Đorđije Pinjatić.

Projekat Zavala
Projekat Zavala

Izgradnja planiranog kompleksa luksuznog apartmanskog naselja je obustavljena, neko vrijeme stajala nedovršena, da bi je naknadno preuzela nova kompanija koja je nastavila radove.

U međuvremenu, osumnjičeni su pušteni da se brane sa slobode, da bi 2012. bili osuđeni na višegodišnju robiju, što je Apelacioni sud poništio i vratio slučaj Višem sudu koji je sada: Kuljaču, Marovića i Pinjatića, ponovo osudio na pet, četiri, odnosno, tri godine. Današnja presuda, međutim, ne znači i konačan epilog.

"Sada je najvažnije da ćemo se maksimalno usredsrediti na sudove ove države i da ćemo i da ćemo potražiti pravdu tako što će se naša krivica prikazati dokazima, a ne nečijim predubjeđenjem ili željom da na ovaj način okvalifikuje ovu grupu ljudi", navodi Dragan Marović.

"Ova odluka, takva kakva je, a nesretna je, ne može da traje baš nimalo. Mi ćemo, naravno, u žalbi tražiti da kada presuda bude ukinuta, a biće ukinuta, da treći put to sudi neko drugi. Taj neko drugi, vjerujte, kada bude sudio donijeće potpuno drugačiju odluku. Dakle, ja sam rekao i mom branjeniku - budi miran, ovo ne može da opstane", zaključuje pravni zastupnik bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljače, advokat Zoran Piperović.

XS
SM
MD
LG