Dostupni linkovi

Požega: SNS smenjuje jer nema dovoljno "narodske" kulture


Slađana Varagić
Slađana Varagić

Tek što je izabrana, a posle sedmogodišnje vlasti Demokratske stranke, nova vlast u Požegi, na čelu sa predsednikom Milanom Božićem, naprednjakom, počela je smene direktora u javnim preduzećimai i ustanovama. Najveću pažnju javnosti i medija ovih dana, izazvala je Božićeva odluka da traži ostavku Slađane Petrović Varagić, direktorke Kulturnog centra, između ostalog i što je navodno loš rad Kultunog centra povećao gledanost rijaliti programa u Požegi. Iako su programskim sadržajima ove ustanove, pomerene kulturne vrednosti u maloj Požegi, to novom predsedniku opštine, veterinaru po zanimanju, nije dovoljno. Smatra da Kulturni centar treba da se okrene širokim narodnim masama, ne može tu biti više visoke kulture, nju niko ne razume, treba imati “narodske” programe, kako je objasnio Božić:

Milan Božić
Milan Božić

“Ja ne mogu da se složim sa činjenicom da Galerija u okviru Kulturnog centra ima uvek neku postavku nekih apstraktnih slika. Kulturna zbivanja moramo da približimo narodu, a što bi rekao jedan moj profesor matematike, kada nam je dao zadatak, kaže, ovo je za dvojku, te jest za široke narodne mase. Znači kulturu treba da približimo širokim narodnim masama. Mi smo toliko bogati sa etno stvarima, a ja u galeriji Kulturnog centra nisam video izložbu džempera, čarapa, poluvera. Ja kao veterinar, ako uđem u sto kuća, ono što vidim, kada radi televizor, vidim da se u devedeset pet kuća gleda rijaliti šou. Moramo edukativno da delujemo, to mora da radi i Kulturni centar.”

Istoričarka umetnosti, sa zvanjem magistra medija i filma, Varagićka je od 2009. na mestu direktorke ove ustanove kulture, i ko prati kulturna zbivanja u ovom kraju, zna da je za šest godina organizovala niz programa značajnijih i zapaženijih nego u većim mestima. Uspela je dovođenjem poznatih umetnika, likovnih, filmskih, pozorišnih, multimedijalnih, književnika da zainteresuje veliki broj mladih za dolazak u Kulturni centar. Tako je bilo i na poslednjoj izložbi sa posetiocimai iz Čačka, Arillja, Užica, Kragujevca, Gornjeg Milanovca. Na otvaranju izložbe pokrenuta je peticija protiv direktorkine smene, ona neće dati ostavku, nastaviće da realizuje ovakve programske sadržaje:

“Želim svima vama da se zahvalim što ste u ovako velikom broju došli na otvaranje izložbe 'Umetničko delo u doba tehničke remedijacije'. Ja vaš dolazak doživljavam i kao podršku programu i radu Kulturnog centra i pretpostavljam da na taj način nekako dokazujemo da u Požegi ima više od tri čoveka koji žele umetnost i kulturu za peticu i koji se ne zadovoljavaju umetnošću za dvojku.”

Gužva na otvaranju izložbe u KC Požega
Gužva na otvaranju izložbe u KC Požega

Slađana Varagić je nestranačka je ličnost i kaže, jasno je da se radi o političkom pritisku, a izgovor za smenu uvek se može naći:

“Jedino pitanje koji mi je postavljeno jeste da li se kao direktor ustanove kulture osećam odgovornom za to što je porastao broj gledalaca rijaliti šou programa. Naravno, moralo se nešto zameriti. Više se tu radi o političkom pritisku na rad institucije. Ja sam nestranačka ličnost, nikada nisam bila ni u jednoj stranci, niti ću biti.”, rekla je direktorka Slađana Varagić, i naglasila da sama neće dati ostavku. Mandat joj traje još dve godine, a izabrana je po zakonu, na konkursu.

Umetnički savet požeškog Kulturnog centra osudio je pokušaj smene direktorke, a Ministarstvo kulture ocenilo ovaj potez požeškog predsednika opštine kao neprofesionalizam i nestručnost. Predsednik opštine Božić na to je reagovao rečima: "Ovakav direktan uticaj Beograda ne prihvatam. Neću dozvoliti da se bilo ko, pa i Ministarstvo kulture na nezakonit način meša u odluke Sklupštine opštine Požega.”

Još dva dana sakupljaju se potpisi protiv smene direktorke požeškog Kulturnog centra, preko društvenih mreža, a do sada je prikupljeno desetine hiljada potpisa iz cele Srbije.

XS
SM
MD
LG