Dostupni linkovi

SNS vs SPS: Koalicija obojena uvredama


Branko Ružić
Branko Ružić

Da li je Ivica Dačić bliži Aleksandru Vučiću ili svojim partijskim drugovima, ko ima “otrovniji” jezik - socijalisti ili naprednjaci, i šta sve može jedna slika na fejsbuku, pitanja su u poslednjem okršaju SNS-a i SPS-a. Pojedini sagovornici RSE veruju da je u toku poslednja runda pred nokaut socijalista iz vlasti.

Zajednička fotografija socijaliste Branka Ružića i navijača koji je u direktnom televizijskom prenosu izvređao lidera naprednjaka i premijera Aleksandra Vučića dovela je do tačke ključanja odnose dve najveće stranke u vlasti.

Ta slika na fejsbuku, kaže za RSE politički analitičar Vladimir Goati, u konačnici može da znači početak kraja ove vlade.

“SNS-u treba ta trećina ili četvrtina mesta koju drži SPS. I oni će za više oktava pojačati intenzitet napada. Prema tome, ja ne bih dao mnogo vremena ovoj koaliciji. I mislim da je to sada njen kraj.”

Otvoreni rat, iako je ozbiljnih optužbi između SPS-a i SNS-a bilo i do sada, kulminirao je izjavom ministarke Zorane Mihajlović da u SPS-u toliko kritikuju naprednjake i lažu da “nisu ljudi, već bednici”. Iz suprotnog tabora nije joj ostao dužan Milutin Mrkonjić, zaštitni znak socijalista još iz vremena Slobodana Miloševića, odgovorivši da se radi o “ludačkim izjavama”. Da SPS-u neće lako oprostiti, videlo se i iz tvita jednog SNS poslanika da je “Ružić pokvarena devojčica koja bi posle napada da glumi žrtvu”.

Vladimir Goati
Vladimir Goati

Iza teških reči koje u ime vrha plasira drugi partijski ešalon naprednjaka, smatra Goati, krije se jednostavna formula – SNS može da vlada bez SPS-a.
“Desetine, pa i stotine, sadašnjih pozicija socijalista pripalo bi naprednjacima u nekoj samostalnoj vladavini. I oni sada grabe za položajima. Te beneficije bi, kako veruje dobar deo kadrova u najvećoj vladajućoj stranci, mogle da budu iskorišćene za nagrađivanje ljudi u SNS.”

Ono što je do sada održavalo SPS u vlasti je međunarodna pozicija na čelu OEBS-a Ivice Dačića, koji je u Srbiji preživeo aferu “Banana”, ali sada izgleda kao da je počeo konačni obračun. Lider SPS-a politički požar pokušao je da ugasi pretnjom da će organi stranke raspraviti sa Ružićem:

“Ko vređa premijera ne zaslužuje nijednu lepu reč. SPS ima svoju politiku i kome se ona ne sviđa uvek može slobodno da ode”, rekao je Dačić.

Da li ovo znači da Ivica Dačić više voli premijera Vučića i njegov SNS od rođenog SPS-a, pitanje je koje dolazi na prvu loptu.

Daleko od toga, kaže novinar Vremena Milan Milošević: “On samo pokušava da disciplinuje članove svoje partije i da ostane lojalan vladi u kojoj je ministar spoljnih poslova. Kada je član koalicije onda se to podrazumeva. Jer, jednostavno, želi da bude u vlasti.”

Posle svega, lider SPS-a Ivica Dačić poručio je da je spreman da odgovara za ono što radi i da, ukoliko to premijer smatra, više ne bude u vladi, dok je njegov partijski drug Branko Ružić obznanio da pristaje na provere u stranci zbog kritika naprednjaka.

Ni najmanje ne čudi, kaže Milan Milošević, da su pokajničke izjave stigle posle salvi najgorih uvreda.

“Rečnik te vlasti odavno je neprimeren. Tako da ovo nije nikakav incident. Oni odavno ne umeju da komuniciraju. Zadržali su tu svađalačku retoriku još iz radikalskog doba. Pa su i ovi što su od ‘šifrovanih’ i ‘žutih’ prešli kod njih to naučili.”

Na kraju, opet se ponavlja pitanje vezano za političku sudbinu lidera SPS-a, koji je u vreme Slobodana Miloševića uspon počeo kao mladi portparol te partije, održao je u životu i nakon petooktobarskih promena kada je bila “na aparatima”, rehabilitovao je kroz savez sa demokratama, uveo u luku vlasti i preveo do koalicije sa naprednjacima.

Nema sumnje, zaključuje Vladimir Goati, da Ivica Dačić čuva još nekog keca u rukavu.

“Ne treba potceniti tog čoveka koji je izdržao mnogo grublje potrese i prošao kroz mnoge scile i haribde od devedesete do danas. Sve svoje protivnike uspeo je da nadmudri kada se već mislilo da je vreme da se taj dućan SPS-a zatvori.”

XS
SM
MD
LG