Dostupni linkovi

SNSD, DNS, SP utvrdili smjernice formiranja vlasti u RS


Trojica stranačkih lidera na sastanku u Zvorniku
Trojica stranačkih lidera na sastanku u Zvorniku

Na sastanku u Zvorniku predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, DNS-a Marko Pavić i SP-a Petar Đokić nisu ponudili ime mandatara za satav Vlade RS.

Prema riječima čelnika ovih partija, dodatno je učvršćena koalicija koja će činiti većinu od 42 poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Prema riječima predsjednika DNS-a Marka Pavića, na sastanku je najviše bilo govora o okvirima rada buduće Vlade kojoj će fokus biti ekonomija, jasna socijalna politika i borba protiv korupcije.

Također, usuglašen je stav da se u što kraćem roku izradi dokument koji će biti osnova za potpisivanje sporazuma o kaliciji ove tri stranke. Cilj je, kako je navedeno dogovoriti zajedničke politike koje će biti osnov za buduće funkcioniranje vlasti u ovom entitetu.

Petar Đokić je naglasio kako Socijalistička partija očekuje da ona predloži mandatara za sastav buduće Vlade, kao i da ovoj stranci pripadne mjesto predsjednika Narodne skupštine RS. Đokić nije odbacio mogućnost razgovora i sa Savezom za promjene, naglašavajući da treba saslušati različita mišljenja.

Milorad Dodik izrazio je uvjerenje kako je većina od 42 poslanika sigurna, te da nema više špekulacija o tome da niko od stranaka nema većinu. Dodik je istakao i to da priča o prelasku poslanika nema nikakvog osnova već da su to samo špekulacije i podmetanja.

Odogovarajući na pitanje o mogućnosti da dio većine čini i koalcija „Domovina“ , istaknuto je da je za sve stranke otvoren poziv na razgovor i to za one koje su registrirane u RS, naglašavajući da je jedino s SDA moguć razgovor o ulasku u većinu koju čine SNSD-DNS-SP.

Petar Đokić je rekao da je vrlo važno započeti razgovor i sa strankama iz FBiH jer ekonomski rast i ekonomska politika ne može biti ograničena samo na entitet već mora biti na razini BiH.

Novi sastanak zakazan je za utorak u Brčkom gdje će se konkretnije govoriti o imenima i raspodjeli pozicija.

XS
SM
MD
LG