Dostupni linkovi

Kosovo ponovo odlučuje o Specijalnom sudu


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Skupština Kosova će u ponedeljak ponovo glasati za ustavne amandmane koji bi otvorili put formiranju Specijanog suda za ratne zločine, odlučeno je u petak, na sastanku predsedništva Skupštine.

Vladajuće partije i manjine podržale su ponovno izjašnjavanje Skupštine o ustavnim amandmanima, opozicija se usprotivila.

Sastanak skupštinskog rukovodstva održan je odmah nakon što je Vlada u petak ujutro prosledila Skupštini na ponovno razmatranje ustavne amandmane.

Premijer Kosova Isa Mustafa kazao je na zasedanju Vlade u petak da su u međuvremenu održani sastanci sa poslanicima i parlamentarnim grupama i da se razgovaralo o potrebi usvajanja ovih amandmana koji će omogućiti formiranje specijalnih veća i tužilaštva, odnosno, Specijalnog suda za ratne zlocine.

On je dodao da Ustav i Pravilnik o radu Skupštine ne ograničavaju mogućnost da Vlada ponovo iste amandmane prosledi Skupštini.

„Razlog ponovnog procesuiranja amandmana veže se sa ispunjavanjem obaveza koje je Kosovo preuzelo Zakonom o ratifikaciji pisama predsednice Kosova i baronice Ashton. Tako da smo obavezni da sprovodimo zakone koje je usvojila Skupština, a Kosovo će time pokazati da je odgovorno i posvećeno ispunjavanju obaveza pred međunarodnom zajednicom", naveo je Mustafa.

Kosovom, rekao je premijer, "usvajanjem ovih amandmana jasno demonstrira posvećenost Vlade da provodi red i zakon i uspostavlja visoke standarde", te će izglasavanje u Skupštini "biti od dugoročne koristi Kosovu".

"Osnivanje Suda je eksciplicitan zahtev naših strateških partnera, posebno SAD i EU“, podsetio je Mustafa, dodajući da je nemoguća izgradnja i razvoj Kosova bez podrške prijateljskih država.

On je kazao da bi bilo štetno po Kosovo da pitanje formiranja Suda pređe na UN.

Vlada Kosova je prvi put usvojila ustavne amandmane za Specijalni sud 7. marta 2015, ali ih je Skupština na sednici 26. juna odbacila. Za njihovo izglasavanje bilo je potrebno 80 glasova, međutim, za je glasalo 75 poslanika, protiv ih je bilo sedam, a dvoje su bili uzdržani.

Odlučujući glasovi su bili glasovi poslanika iz vladajuće Demokratske partije Kosova koji su se protivili formiranju Suda. Prilikom glasanja, 13 poslanika te partije je glasalo protiv, neki su bili suzdražani ili nisu prisustvovali glasanju.

Lider ove partije Hašim Tači u petak je pozvao na usvajanje ovih ustavnih amandmana.

XS
SM
MD
LG