Dostupni linkovi

Špic sezone, a navale turista nema


Sveti Stefan
Sveti Stefan

Na pragu smo špica ljetnje turističke sezone, a uobičajene gužve i navale turista u gradovima na moru nema. Turistički radnici priznaju da je manjak već dvocifren, te da će ga teško nadoknaditi mjeseci koje dolaze. Opravdanje se traži u ukrajinskoj krizi, poplavama u regionu, lošim vremenskim prilikama, manje u preduzetim mjerama u pripremi i tokom sezone. Turisti, sa druge strane, i dalje primjećuju i žale se na jaz između cijena i kvaliteta usluge.

Zvanični podaci pokazuju da je samo u Budvi ovih dana za četiri odsto turista manje negi lani. Turista je manje i u hotelima i u privatnom smještaju. U Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) već govore o dvocifrenim minusima. Petar Ivković u izjavi za RSE:

„Imamo manju posjećenost 20-30 odsto u cijeloj Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu. Skeptičan sam da ćemo nešto nadoknaditi u takozvanom špicu sezone. Moramo računati na izvjestan minus ove godine”, kaže Ivković.

Turisti se žale na visoke cijene u vanpansionskoj ponudi, u restoranima, kafeima, na preskupi najam ležaljki koji se kreće i do cijene kreveta, na usluge taksi prevoza. Koliko se misli o brzoj i lakoj zaradi svjedoči i primjer taksiste koji je bogatom Azerbejdžancu dvadesetak kilometara dugu vožnju od Budve do Kotora naplatio cijelih 117 eura. Na cjenovni nered ukazuju i turisti iz naše ankete:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00
Direktan link

U Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) smatraju da se u pripremi sezone vodilo računa da se ne ponavljaju , kako kažu nepromišljeni potezi i loše prakse iz prošlosti, pa razlog lošije posjete pravdaju više dešavanjima na koja se nije moglo uticati.

„I ne bih to svaljivao na cijene i kvalitet usluge. Ovaj put su razlog manjka problemi koji nijesu kod nas stvoreni, kriza u Ukrajini, loše vrijeme, oni su glavni generator manjka. Nije da se pravdamo vremenom , ali i ovih dana je neuobičajeno hčano za juli sa temperaturama jutarnjum na moru od od 14 stepeni celzijusa”, smatra Petar Ivković.

„Po inerciji smo ušli i u ovu sezonu i izostale su proaktivnije mjere, ne shvatajuchi da je svaka sezona sve zahtjevnija, te da su takvi i gosti”, kaže za Radio Slobodna Evropa analitičar turizma Mustafa Canka i dodaje:

„Što je još važnije, odmah smo upali u takozvanu julsku rupu. I u sretnim vremenima ona je počinjala oko 18. jula i trajala do kraja mjeseca.Međutim, godinama to više nije slučaj i da je julska rupa odmah na početku mjeseca. Tu se gotovo ništa nije preduzelo da se ona sanira, prevlada, nečim upotpuni”.

Canka smatra da se malo toga naučilo od okruženja i konkuretnih destinacija, pa navodi primjer Hrvatske i Grčke:

„Razumijevajući da punjenje kapaciteta ide loše, u Hrvatskoj su u hotelima smanjili cijene za 10 do 20 odsto, u Grčkoj su to shvatili još prošle godine i smanjivali cijene do čak 50 odsto i imali odličnu sezonu i lani i ove godine. Mi to nijesmo uradili polazeći od toga da su visoke cijene logične u špicu sezone.”

Uzroci slabije posjete tek će se analizirati, ali teško da će špic i mjeseci koji dolaze ispeglati dvocifreni minus s početka sezone, saglasni su naši sagovornici.

XS
SM
MD
LG