Dostupni linkovi

Spomenik slavnom reditelju: Svijet Živka Nikolića omeđen Ozrinićima


Živko Nikolić
Živko Nikolić

Nakon pokretanja akcije da se proslavljenom crnogorskom i jugoslovenskom reditelju i scenaristi Živku Nikoliću u rodnim Ozrinićima, nadomak Nikšića, podigne spomenik - postavlja se pitanje: da li se država do sada adekvatno odužila Živku Nikoliću ako je porodica ta koja pokreće akciju?

Predsjednik Fondacije „Živko Nikolić“, koja je pokrenula akciju, i sin proslavljenog reditelja Petar Nikolić u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da je cilj akcije da se rodna kuća Živka Nikolića u Ozrinićima pretvori u „mjesto okupljanja umjetnika i ljubitelja Živkovog djela i stvaralaštva“.

Filmovima “Jovanka Lukina”, "Čudo neviđeno" ili "Ljepota poroka" i brojnim televizijskim ostvarenjima Živko Nikolić je ušao u antologiju jugoslovenske kinematografije, a sin Petar smatra da je veoma važno da mlade generacije „upoznaju Crnu Goru kroz filmski svijet“ njegovog oca.

Ideja je potekla iz Fondacije, jer do sada "od strane nadležnih, nije bilo adekvatne akcije“, kaže Petar.

„To se pitanje uvijek postavlja i uvijek se govori, ja to slušam često, kako je država ostala dužna Živku Nikoliću. To je istina - jer Živko Nikolić nijedan svoj film nje naplatio niti je imao onu vrstu potvrde i zahvalnosti koju je negdje trebao da dobije od svoje sredine. Mislim da u vremenu koje dolazi, evo ima priliku upravo, da država Živka Nikolića etablira kao umjetnika, klasika svevremenog kako on i zaslužuje. U tom smislu sada kada je 75 godina od rođenja, što će se navršiti 20. novembra, odnosno, imamo 15 godina od smrti Živka Nikolića dogodine, što se takođe podudara sa 30 godina Filmskog festivala u Herceg Novom. Tako da mislim da će ta godina jubileja biti dobra da se malo veća pažnja ukaže Živku i njegovom djelu“, objašnjava Petar Nikolić.

Ministarstvo kulture „pozdravlja“ poslednju akciju Fondacije „Živko Nikolić“ da se proslavljenom umjetniku podigne spomenik, kazala je pomoćnica ministra Dragica Milić i napomenula da ta akcija podliježe „određenim zakonskim propisima koji moraju biti poštovani“.

Na naše pitanje da li se država do sada na adekvatan način odužila umjetniku Milić nije dala precizan odgovor nego je podsjetila na ono što je Ministarstvo kulture do sada uradilo „u cilju valorizacije filmske ostavštine Živka Nikolića“:

"Otkupljen je veoma značajan filmski materijal koji se do sada nalazio u porodičnom vlasništvu. Istim povodom je u okviru Montenegro Film Festivala u Herceg Novom osnovana i fondacija koja nosi ime Živka Nikolića, ustanovljena nagrada sa njegovim imenom i tako dalje“, objasnila je pomoćnica ministra kulture Dragica Milić.

A šta građani Nikšića misle o inicijativi da se podigne spomenik reditelju Živku Nikoliću:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00
Direktan link

Podizanjem spomenika proslavljenom reditelju Živku Nikoliću na „najvećem dobitku bi bilo, zapravo, crnogorsko društvo i država jer bi pokazali snagu da na pravi način izvrednuju ono što se za života nije uradilo“, smatra književni kritičar Marinko Vorgić.

"Jednog autora koji je bio prilično brutalan i subverzivan prema onom suštinskom u tom društvu, a to je prema njegovoj karakterologiji i mentalitetu. Tako da svako društvo koje ima i može da smogne snage da takvim autorima podiže spomenike pokazuje i neku svoju zrelost. Samom Živku Nikoliću to sigurno ne bi mnogo značilo, znamo da, koliko je poznato, on do takvih stvari nije držao ali, ponovo kažem, da bi društvo i ova država time pokazala jednu priličnu zrelost, kurtorološku“, smatra Marinko Vorgić.

Ko će uraditi spomenik odlučiće članovi Fondacije, pojašnjava sin proslavljenog reditelja Petar Nikolić i napominje da se nakon pokretanja akcije, koju je podržala lokalna uprava u Nikšiću, javilo nekoliko vajara.

"Prosto iz razloga što se ovo ranije nije desilo ja sam preuzeo na sebe da pokrenem cijelu stvar. Ona se sva odvija unutar Fondacije 'Živko Nikolić'. Izabrali smo Ozriniće jer čitavi poetski i filmski svijet se nalazi upravo omeđen ovim selom. Zato što je Živko Nikolić svoj prvi zavičaj koristio kao inspiraciju za sve svoje filmove“, pojašnjava Petar Nikolić.

XS
SM
MD
LG