Dostupni linkovi

Neizvestan i izbor predsednika Skupštine Kosova


Izbori na Kosovu
Izbori na Kosovu

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Kosova održaće se 17. jula, a glavna tačka dnevnog reda biće određivanje parlamentarnih grupa.

Ujedno i najteža jer je još uvek nejasno ko čini najveću grupu koja bi trebala i predložiti kandidata za predsednika Skupštine.

Pozivajući se na rezultate vanrednih parlamentarnih izbora od 8. juna, Demokratska partija Kosova Hashima Thacija tvrdi da je najveća grupa ona koja ima najveći broj mandata u Skupštini.

Nasuprot tome, blok LDK (Demokratski savez Kosova), AAK (Alijansa za budućnost Kosova) i Nisme (Inicijativa za Kosovo), pozivajući se na sporazum postignut nakon izbora, tvrdi da su oni najveća parlamentarna grupa i da njima pripada mesto predsednika.

Njihov kandidat Isa Mustafa, izrazio je nakon sastanka u Prištini uverenje da će formirati zajedničku parlamentarnu grupu, čime bi stekli pravo na mesto predsjednika.

Albin Kurti
Albin Kurti

Lideri ovog bloka u utorak su se sastali i sa Albinom Kurtijem, liderom Samoopredeljenja, koji je kazao da će poslanici iz njegovog pokreta podržati blok, ali uz uslov promene kosovske pozicije u dijalogu sa Srbijom.

"Mi nismo protiv dijaloga, ali smo protiv dijaloga bez principa. Ne zaboravimo da svaki dijalog ima uslove, a dijalog koji je vodio odlazeći premijer, i njegova zamenica, bio je vodjen isključivo pod uslovima Srbije" , kazao je Kurti. On je dodao da će u dalje razgovore biti uključeni i različiti stručnjaci koji mogu pomoći da se utvrde principi budućeg načina vladavine.

Ukoliko se na sednici Skupštine ne uspe izabrati predsednik , mogući su i novi izbori na Kosovu. Za očekivati je i da se zatraži mišljjenje Ustavnog suda, kao što je to već učinjeo prilikom odredjivanja mandatara Vlade.

Analitičar Demokratskog instituta Kosova, Driton Selmanaj, međutim, ne vidi nikakve nejasnoće u celom procesu. Kaže da Ustav i Poslovnik Skupštine jasno predviđaju ko može da kandiduje predsednika.

"Najveća parlamentarna grupa predlaže kandidata i to je jasno. A ko će biti najveća parlamentarna grupa znaće se nakon konstituisanja Skupštine" , kaže Selmanaj.

Na potezu je sada Predsedništvo Skupštine starog saziva koje treba da sazove sastanak sa predsednicima partija koje su dobile nove mandate, kako bi zajedno pripremili konstitutivnu sednicu.

Prvu sednicu Skupštine Kosova vodiće dva poslanika - najstariji i najmlađi. U ovom slučaju su to dvije žene: Flora Brovina iz PDK-a, kao najstarija, i Teuta Rugova iz LDK-a, kćerka Ibrahima Rugove, kao najmlađi poslanik.

Ukoliko se izabere predsednik ove institucije, sledeći korak je izbor nove vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG